45 százalékos béremelést vár a kormánytól a Pedagógus Szakszervezet

Közben a kormány 400 milliárdot szánna a pedagógusbérek rendezésére.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint túlórákkal, áttanításokkal és a nyugdíjas pedagógusokkal próbálják pótolni a kieső tanárokat – tudatta lapunkkal a szervezet Vas megyei elnöke.

Mitre-Károlyi Mária szerint míg az óvodákban 2013 előtt egy óvodai csoportban két óra átfedéssel két óvodapedagógus látta el a gyerekek nevelését és oktatását, addig mára nyugdíjas óvodapedagógusokkal és pedagógiai asszisztensekkel pótolják, és látják el a gyermekek felügyeletét.

Hozzátette, hogy az iskolákban is érezhető a szakemberhiány: nyugdíjas pedagógusokkal, áttanításokkal, túlórával, főiskolai hallgatókkal próbálják pótolni. A közösségi médiában az iskolák pedagógusokat keresnek, főleg matematika, fizika, informatika, nyelv tanárok, gyógypedagógus, logopédus kollégákat.

Ez megerősíti korábbi cikkünk állításait, A nyugdíjas tanárok oldják meg a pedagógushiányt a szombathelyi tankerület szerint August 05. 15:40 melyben még a Tankerület is elismerte, számítanak a nyugdíjas tanárokra a szeptemberben induló tanévtől.

Nem vonzó a tanári pálya

A Pedagógusok Szakszervezetének Vas megyei elnöke kiemelte, a tanárok átlagéletkora magas, sokan állnak közel a nyugdíjkorhatárhoz, amit tovább tetéz, hogy a fiatalok számára nem vonzó a pedagógusi pálya, melyet az egyetemi jelentkezők számának folyamatos csökkenése is jól mutat.

A pályakezdő pedagógusok bére semmire sem elég.
Abcúg

A pályakezdő pedagógusok bére jelenleg a garantált bérminimum, ami mellé kétszer 10 százalék pótlék jár, ez nagyjából nettó 200 ezer forintot tesz ki. A szakszervezet szerint nagyjából 45 százalékos béremelésre lenne szükség, hogy ne hagyják el a tanárok a pályát.

400 milliárd forint jutna pedagógusbérekre

Miközben a tanárok béremelést követelnek, a Népszava szerint a kormány nagyjából 400 milliárd forintot szánna a pedagógusbérekre a következő években, legalábbis ez derül ki a kormány Európai Bizottságnak benyújtott stratégiájából.

A 2021–2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” nevezetű stratégia szerint a magyar kormány megközelítőleg 400 milliárd forintot költene a fentebb már említett pedagóguséletpálya-modellre, és emellett az „infláció mértékének megfelelő indexálást” is vállalnák, vagyis a bérek követnék az inflációt.

Mindezek mellett a kormány beismerte, valóban vannak hibái a 2013-as modellnek, például az, hogy túl sok időt kell várni arra, hogy egy tanár keressen annyit, amiből valóban meg tud élni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet