Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Több iskolában is sztrájkoltak a pedagógusok Szombathelyen

Négy szombathelyi iskola vett részt a tiltakozásban, pedig közben a Neumann iskola vissza is lépett.

Nincs jelenléti ív, ne írjatok alá semmit - mondja egy pedagógus társainak a szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola előtt. Mintegy húszan vannak, köztük több, éppen ráérő szülő is. Ez nem véletlen, az iskolában ma nincs tanítás, élve a lehetőséggel, egy nappal meghosszabbították a tavaszi szünetet. A demonstráció kilenc óráig tart, utána tanárértekezletet tartanak, de ez már szakmai és nem kapcsolódik a sztrájkhoz.

Sztrájk a Bercsényi iskola előtt
Ma nincs tanítás, ők a szabadidejöket áldozták fel
Szilágyi József

A mai pedagógussztrájkot a március 15-i tüntetésen Annyian álltak ki a tanárok mellett, mint az internetadós tüntetések óta soha 2016. March 15. 15:29 hirdették meg, az iskolák a Tanítanék mozgalom Facebook-oldalán jelentkezhettek. Szombathelyről három iskola jelezte részvételét Öt Vas megyei iskola csatlakozott eddig a pedagógus-sztrájkhoz 2016. March 25. 10:26 , ám közben a Neumann iskola igazgatója jelezte, hogy az ő iskolájuk nem vesz részt a demonstrációban. Helyettük belépett viszont a Nagy Lajos Gimnázium néhány pedagógusa.

Sztrájk a Bercsényi iskola előtt
Szemeteszsákokat osztogattak, szemetet szedtek
Szilágyi József

A Bercsényi iskola előtt éppen szemeteszsákokat osztogatnak, néhánya el is kezdik összeszedni az iskola környékén a szemetet. Két tanárt szólítunk meg, nehezen válaszolnak, gyanakvóak. De azért elmondják, hogy teljes mértékben egyetértenek a Tanítanék mozgalom követeléseivel. És azt is, hogy ha Puklis István ígérete szerint a jövő héten és később is folytatódik a demonstráció, akkor továbbra is részt vesznek a tiltakozásokban.

Az Aranyhíd tanárai félnek, de úgy érzik, nincs veszíteni valójuk

Az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ Egységes Gyógypedagógiai, Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézmény Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola, közismert nevén az Aranyhíd iskola előtt hozzávetőlegesen 30-40-en tiltakoztak. Többségük az intézmény dolgozója: tanárok és pedagógiai asszisztensek, de később érkeztek más, a demonstrációban részt nem vevő iskolákból is kollégák. Sőt, a Weöres Sándor Színház két színésze is megjelent és kis időre beállt a demonstrálók közé.

Tiltakozó tanárok és pedagógiai asszisztensek az Aranyhíd iskolánál
Az Aranyhíd iskola előtt is demonstráltak
Bonyhádi Zoltán

Horváth Gábortól, az intézmény közalkalmazotti tanácsának elnökétől tudjuk, tiltakozásuk önkéntes alapon szerveződött. Aki akarta, megtartotta óráját, aki viszont úgy döntött, tiltakozik, kijött az intézmény elé. Elmondta azt is, a gyerekek felügyeletét természetesen megoldották, nem maradt senki őrizetlenül.

Több, az Aranyhíd iskola előtt demonstrálóval beszéltünk. El vannak keseredve az agyonközpontosított rendszer miatt, de attól is, hogy folyamatosan épül le a gyógypedagógiai oktatás. Példaként említették, hogy az Aranyhídban nincs már gyógytornász sem, pedig nagy szükség lenne rá.

Tiltakozó tanárok és pedagógiai asszisztensek az Aranyhíd iskolánál
Bonyhádi Zoltán

A pedagógiai asszisztensek béréről is szó esett: ők azok, akiknek nyolc éve nem emelkedett a fizetésük, így ma gyakorlatilag minimálbért keresnek - kevesebbet, mint egy gyár betanított munkása. Értük is tiltakoznak most tanár kollégáik. Egyikük meg is jegyezte, teli van plakátolva az ország, hogy milyen jól mennek a dolgok, mégsem érez belőle semmit, sőt, úgy érzi, tudatosan egymás ellen hergelik az embereket.

Arra a kérdésünkre, hogy nem tartanak-e a következményektől, azt mondták, félnek, de már nincsen veszítenivalójuk. A demonstrálók egy része azonban mégis kérte, hogy fotóinkon ne szerepeljenek.

Protest-teázás a Nagy Lajos Gimnázium előtt

Az Aranyhíd iskola előtt tudtuk meg, hogy a közeli Nagy Lajos Gimnázium előtt is demonstrálnak. Mint kiderült, nem szervezett, hivatalos tiltakozóakcióról van szó, néhány tanár és szülő tartott demonstratív jellegű közös teázást.

Tanárok és szülők közös protest-teázása a Nagy Lajos Gimnázium előtt
A Nagy Lajos Gimnázium nem hivatalos, ám annál jobb hangulatú tiltakozása
Bonyhádi Zoltán

Egyikük mondta, amikor megtudták diákjai, hogy kimegy a gimnázium elé, csatlakozni akartak, diákokkal azonban nem találkoztunk az iskola előtt.

Hosszúszünet a Kanizsaiban

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban úgy oldották meg a demonstrációt, hogy abból ne legyen polgári engedetlenség. Az első szünetet meghosszabbították tíz perccel, az előző óra végéből, és a következő óra elejéből csíptek el öt-öt percet.

Nyugat.hu

A húsz perc alatt a tanári kar mintegy fele és a diákok közül is sokan, összesen 100-120-an mentek ki az iskola elé, ahol virágot ültettek és énekeltek.

Nyugat.hu

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra