Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pénzbehajtás, zsidó kereskedők és sportfogadások - egy szombathelyi ház számtalan rejtéllyel

Kelemen Zoltán újabb szaftos történetekbe avat be minket.

Két héttel ezelőtt közöltünk egy írást Lessen be Szombathely egykori örömtanyájára Kelemen Zoltánnal! January 14. 19:12 , melyben Kelemen Zoltán szombathelyi születésű színésszel jártuk az utcákat, és elfeledett, jobb sorsra érdemes épületeket mutattunk be. Közös túránknak akkora sikere lett, hogy úgy döntöttünk, tartjuk magunkat eredeti elképzelésünkhöz, és sorozatot csinálunk a témából.

Azt, hogy miért épp Zolival vágtunk neki a túrának, ebből a cikkből Lessen be Szombathely egykori örömtanyájára Kelemen Zoltánnal! January 14. 19:12 megtudhatja.

Ha pedig már olvasta, és kíváncsi a folytatásra, görgessen tovább, ugyanis ez itt a sorozat következő része.

Az egykor piszkosul bebiztosított ház, amiben élni ma már nem éppen életbiztosítás

A Szigligeti utca 18-as számú házának is megvan a maga pikantériája, hiszen a bejárati ajtó fölött két kis tábla jelzi, hogy az összedőlőfélben lévő épület valaha a város legjobban bebiztosított lakóházai közé tartozott.

Szigligeti utca 18-as számú ház
Mostanra viszont már a kapu is alig áll
Kiss Tamás

Az Anglo Danubian-Lloyd biztosító társaság a két világháború közt élte fénykorát, s ha ekkoriban egy ilyen feliratú tábla felkerült egy ház homlokzatára, az általában azt jelentette, hogy jómódú emberek laknak benne.

Szigligeti utca 18-as számú ház
Egyébként vannak, akik megszállottan gyűjtik ezeket a vintage táblákat
Kiss Tamás

A biztosító társaságot az állam 1953-ban felszámolta, és feltehetően ezután került ki a házra az Állami Biztosító táblája, amit meg már a Rákosi rendszerben alapítottak 1949-ben.

Szigligeti utca 18-as számú ház
Az ÁB logóra rákeresve az is kiderül, hogy a ház az elsők közt lett bebiztosítva
Kiss Tamás

Elég csak egy pillantást vetni a házra, hogy érezzük: nagyon izgalmas történeteket rejthetnek e falak. Feiszt György szombathelyi történész segítségével pedig olyan dokumentumokat sikerült előbányásznunk a levéltárból, melyek csak tovább erősítik a gyanút, hogy az épület tudna mit mesélni.

Tények és teóriák

A legrégibb irat, melyben felfedeztük a címet, egy 1898-as újságcikk, igaz akkor még nem Szigligeti, hanem Görög utca 18. volt.

Zolival megkérdeztünk több helytörténészt is, hogy tudnak-e az egykori Görög utca nevének eredetéről, de csak Orbán Róbert helytörténész tudott szolgálni némi infóval, igaz, ő is inkább csak felvetésekkel.

Ezek közül az egyik, hogy azt a területet, ami a szombathelyi plébánia birtoka volt az 1800-as évek idején, egy görög család bérelte, és az utca utánuk kapta a nevét.

Egy másik verzió szerint az 1720-1780 közötti időszak a görög kereskedők szempontjából kedvező volt, ahogy az olasz majd a zsidó kereskedők szempontjából is, de később a püspökség és a város szabályozta az idegen - nem katolikus - népesség betelepülését. Külön elbírálás nélkül csak a város határáig tudtak jönni, árulni a portékájukat, szigligeti megállónk pedig pont egy ilyen hely volt.

Az itt álló ház eszerint egy bizonyos Hajgató Donát tulajdona volt, akivel szemben komolyabb összegű végrehajtást rendelt el a Szombathelyi Királyi Törvényszék. Az ügy egész komoly lehetett, mivel a cikk egy pesti lapból származik.

Egy másik, 1901-es keltezésű levélben pedig ugyanaz a Hajgató Donát nyújtott be kérvényt a Városi Tanácsnak, melyben engedélyt kér, hogy egy közfal eltávolításával kovácsműhelyet alakíthasson ki, továbbra is a Görög utca 18-as szám alatt. Úgy tűnik, Hajgató úr szépen kilábalt a végrehajtásból.

Görög-ucca 18. levél a városi tanácsnak
A kép a Vas Megyei Levéltárból származik
Kiss Tamás

Két évtizeddel későbbről, 1924-ből tervrajzok kerültek elő Lindner Gábor szerelőműhelyéről, a cím ugyanaz. Lindner Gáborról ezen felül mást nem tudunk, de ezekben az 1924-es dokumentumokban nem is ő az érdekes, hanem az épület tervrajza, mivel egyáltalán nem úgy néz ki, mint most.

Terv Lindner Gábor műheklyéről, Görög-ucca 18.
A kép a Vas Megyei Levéltárból származik
Kiss Tamás

Ebből arra következtethetünk, hogy az a ház, ami most áll a Szigligeti 18. alatt, vagy egy régebbi ház kibővített, felújított változata vagy azt nem sokkal 1924 után lebontották és egy teljesen új épületet húztak fel a helyén.

Lindner Gábor pedig vagy molnár volt, vagy 1924 és 27 között lakóváltás történt, esetleg Lindner soha nem is lakott itt, csak bérbe adta a házat, ugyanis három évvel a tervrajzok kelte után valaki vezető molnári álláskeresési hirdetést adott fel a Görög utca 18-as szám alól.

Zoli felhívta rá figyelmünket, hogy már ekkor, 1927-ben jómódú emberek engedhették csak meg maguknak a Görög utca 18-as házat, ugyanis vezető molnári pozícióban akkoriban magasan képzett, jól kereső emberek dolgoztak.

A ház története viszont csak innentől válik igazán érdekessé

A levéltári kutatásból az is kiderült, hogy a 30-as évektől egy bizonyos Krausz R. volt a ház tulajdonosa. A Krausz vezetéknév zsidó származásra utal, azt pedig minden szombathelyi helytörténész meg tudja erősíteni, hogy akkoriban jómódú zsidó származású kereskedők és iparosok éltek, vagy adtak ki bérlakásokat a városnak ezen a részén.

Sokat sajnos Krauszról sem sikerült kideríteni, de ha a feltételezésünk, miszerint tehetős kereskedő volt helyes, akkor arra is nagy esély van, hogy a korábban említett bővítés, átépítés is az ő nevéhez köthető, illetve az Anglo Danubian-Lloyd társaságnál is ő köthetett biztosítást a házra.

Krauszt aztán idő közben vagy elnyelte az akkoriban már javában munkálkodó zsidóellenes hangulat, vagy csak arról van szó, hogy ügyesen meghúzta magát, mivel 1937-ből több irat is előkerült, mely arról tanúskodik, hogy már nem ő élt a házban.

A két személy nevét, aki 37-ben itt lakott, nem írhatjuk le, mivel a szomszédok beszámolói alapján legalább az egyikük egyenes ági leszármazottja a mai napig él.

Arról viszont írhatunk, hogy azok a bizonyos 37-es iratok a Nemzeti Sport és a Sporthírlap nyertesek rovatából származnak, és arról számolnak be, hogy a Görög utca 18-as számú ház lakói komolyabb összeget nyertek sportfogadáson.

Ezeknek az információknak a birtokában még érdekesebb, hogy 84 évvel később, 2021-ben a szomszédok arról pletykálnak, hogy a ház zárkózott, kissé rejtélyes, és a látszat ellenére egyáltalán nem szegény lakója nagy összegeket nyert sportfogadásokon és rejtvényjátékokon.

Szigligeti utca 18-as számú ház
A látszat ellenére nemrég még egy tehetős nő lakott itt
Kiss Tamás

Azt pedig már szintén csak a szomszédok pletykálják, hogy épp a hónapokban vásárolta meg valaki a házat a volt tulajtól, szóval elképzelhető, hogy az omladozó homlokzat és roskadozó tetőszerkezet hamarosan eltűnik, és a ház ismét olyan pompában tündökölhet majd, mint egykor. De az is lehet, hogy egyszerűen lebontják az egészet.

Végezetül pedig ismét egy kis játék!

Szigligeti Ede utca tábla, címer
Mit ábrázol a képen látható címer?
Kiss Tamás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Lessen be Szombathely egykori örömtanyájára Kelemen Zoltánnal!

A szombathelyi születésű színész úgy vezet körbe minket a városban, ahogy egyetlen hivatásos idegenvezető sem.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra