Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pintér Sándor: Egy-két börtön már nem számít

Rabok varrják a rendőrruhákat, hatszázezren várják a közmunka-lehetőségeket, és egy időben mi működtettük az USA nagykövetségét Líbiában. Az elmúlt másfél évet dicsérte a belügyminiszter Kőszegen.

Ha azt hittük volna, hogy bombasztikus bejelentésre készül a belügyminisztérium irányítója Kőszegen, akkor nagyot csalódtunk volna. Nem készültünk erre, de így is a fejünket vakartuk. Mert ezért nem kellett volna sajtótájékoztatót tartani, úgy látszik, voltak jobban értesült kollégák is, mert a minisztérium slepp éppen duplája volt az érdeklődő sajtómunkások létszámának, a fotósokat is beleértve.

Itt az alkalom, hogy fideszessé váljanak

Az egyik legfontosabb információt a végén, az épület előtt tudtuk meg az egyik szervezőtől, aki azt mondta, Pintér Sándor egy zártkörű fórum kedvéért érkezett, amire a környékbeli polgármestereket hívták meg. Nem csak kormánypártiakat, igaz, a fiatalabb Básthy megjegyezte, itt az alkalom, hogy ők is fideszessé váljanak.

Pintér Sándor sajtótájékoztatója Kőszegen
Nem volt zsúfoltság
Mészáros Zsolt

De menjünk vissza az elejére. Pintér pontosan érkezett, ez el is várható egy tábornoki rendfokozatot is megjárt egykori rendőrtől. Húsz perces tájékoztatást ígért, pontosan húsz perc lett. Mégpedig azt, ami szerinte siker volt az elmúlt másfél év alatt a belügyi tárca alá tartozó területeken. Szóval, mindent, amivel foglalkoztak.

Vagyis, hogy javult a közbiztonság, ez annak köszönhető, hogy szigorodtak a jogszabályok, a lopásokat főként elzárással büntetik, és bevezették a három csapás törvényét. És sikerrel szervezték a természeti katasztrófáknál a mentési munkákat, majd a helyreállítást. Így a Sajó és Hernád tavalyi árvízénél, a kolontári vörösiszap-katasztrófánál Minden elpusztult - Kolontáron jártunk 2010. October 08. 23:12 , ahol együtt dolgoztak a katasztrófavédelmisek, a rendőrök, a katonák, a börtönőrök, az árvíznél még elítéltek is.

Hatszázezren akarnak közmunkások lenni

A választások előtt 2400 új rendőrt ígértek, Pintér szerint ezt még túl is teljesítik, hiszen eddig 3600 leendő rendőrt iskoláztak be, az idén 800-at fognak, így a természetes fluktuáció nem csökkenti a létszámot. És rövidesen minden településnek lesz saját körzeti megbízottja, ha nem is állandóra, de lesz.

A sokat bírált közfoglalkoztatásról csak számokat mondott. Ismert, hogy kisebb meglepetésre a programot nem a munkaügyi tárca, hanem a belügyminisztérium irányítja, aminek erős üzenete van. A belügy kezében van az állami erőszak-szervezetek nagyobb része. Pintér elmondta, hogy az idén 28 ezer ember dogozott közmunkásként, jövőre már 200 ezren lesznek.

Később hozzátette, közel 600 ezer potenciális közmunkás várja a lehetőséget, köztük szakképzettek és diplomások is, akiket saját szakterületükön akarnak majd foglalkoztatni, mégpedig értékteremtő munkán.

Hogy könnyebben felismerjék majd őket

Egyébként – a belügyminiszter szerint – javult a rendőrség megítélése, persze, az előző időszakban tapasztaltakkal szemben. A büntetés-végrehajtásban átírták az ars poétikát, korábban ez úgy hangzott, hogy az elítélteket fogva kell tartani, most azt mondják, hogy dolgoztatni kell őket. És meg is teszik, a varrodákban rendőregyenruhákat varrnak, már csak azért is, hogy később könnyebben felismerjék őket, ha találkoznak velük.

Pintér Sándor sajtótájékoztatója Kőszegen
Nem kellett papír, fejből sorolta...
Mészáros Zsolt

Sikerült egységesíteni a rendőrök ruházatát, felszerelését, így az EU-elnökség alatt már egységes arculatot tudtak mutatni. Az elnökség fél éve alatt 260 rendezvényt biztosítottak a rendőrök, és nem volt egyetlen rendkívüli esemény sem.

Nemzetközi szinten is jól teljesítettek – folytatta Pintér -, a tavaszi arab forradalmak közben a magyar belügyminisztérium irányította a diplomaták kimentését, sőt, közben Líbiában működtettünk egy nagykövetséget, ami ellátta az EU és egy időben az USA képviseletét is.

Egy-két börtön már nem számít

De az arab események hatására óriási nyomás nehezedik az országhatárainkra, jelenleg több mint háromezer menekült van nálunk, köztük szerbek is, és mivel Szerbia nem tisztességes országként van elkönyvelve, őket nem is küldhetik oda vissza. Egyébként eddig 100 ezer kettős állampolgársági igényléssel foglalkoztak, az ügyintézők a hétvégeken is dolgoztak.

Pintér Sándor sajtótájékoztatója Kőszegen
Huber László polgármester és Básthy Tamás asszisztált
Mészáros Zsolt

Egy szóval megemlítette a titkosszolgálatokat is, amelyek, ugye, titkosak, és köszönik szépen, jól vannak. Náluk kevésbé a települési önkormányzatok, összesen 1247 milliárdos adósságot halmoztak fel, és 300 milliárdnyi kifizetetlen számlájuk gyűlt össze. Ezt már nem bírja el az állami költségvetés, ezért a jövőben az önkormányzatok gazdálkodását nem csak az Állami Számvevőszék, hanem a belügyminisztérium is vizsgálni fogja.

Hát, ennyi fért bele a húsz percbe, de azért kérdezhettünk is. Mi azt, hogy ha a kormány tényleg felülvizsgálja a PPP-szerződéseket, akkor mi lesz a szombathelyi börtön sorsa Mi lesz a szombathelyi börtönnel? 2011. November 04. 09:07 , bír-e vele a tárca. A miniszter annyit mondott, jelenleg 34 börtönt működtetnek, egy-kettővel több nem számít. És hogy az állami börtönben napi 1300 forintba kerül egy elítélt, a PPP-s börtönökben napi 3000-be.

Húzzanak bele!

Megkérdeztük, bírnak-e a rendőrök a munkával, ha ők fogják ellenőrizni az autópálya-matricák meglétét. Pintér kifejtette, a rendőrség általános ellenőrző szerv, ha olyan jogtalanságot találnak a rendőrök, aminek a kezelésére nincs jogosítványuk, átadják az ügyet annak a szervnek, amelyiknek van.

Pintér Sándor sajtótájékoztatója Kőszegen
Harangozó Bertalan is a józan észben bízik
Mészáros Zsolt

Egy kolléga helyi problémára hívta fel a figyelmet. Az önkormányzati törvény tervezete Gémesi György: Agresszív a kormány 2011. November 03. 19:04 szerint kétezer lakosnál húzzák meg azt a határt, ami alatt nem működhet önkormányzati hivatal. Vagyis, annyi településnek kell összefognia, hogy összejöjjön a kétezer lakos. Kőszeghegyalja és Horvátzsidány térsége azonban speciális, mindkét területen régóta működik az összefogás, természetes módon alakult az ki, de egyik csoport sem éri el a kétezer főt.

A belügyminiszter megint csak számokat sorolt, van olyan 500 fős falu, amelyik 11-12 köztisztviselőt foglalkoztat, józan ésszel belátható, hogy ezt szabályozni kell. Harangozó Bertalan kormánymegbízott aztán kijelentette, jelenleg is van egy módosító javaslat a parlament előtt, ami ezt a határt alacsonyabbra venné. De reméli, hogy lesz arra lehetőség, hogy mérlegeljék a speciális helyi állapotokat. Pintér Sándor hozzátette, van egy megoldás. Húzzanak bele a családok, hogy többen legyenek ezeken a településeken.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Gémesi György: Agresszív a kormány

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a kormány úgy megy előre, mint egy úthenger, és nem néz semmit. Rumban jártunk egy fórumon.

Mi lesz a szombathelyi börtönnel?

A kormány tervei szerint államosítják a PPP-konstrukcióban megépült és működtetett létesítményeket. Ilyen a szombathelyi börtön is, ami több száz embernek ad munkát a térségben.

Minden elpusztult - Kolontáron jártunk

Több területen még a talajcsere sem segít. A Marcal folyóban és a Torna patakban minden élőlény elpusztult. Az emberek nem akarnak visszaköltözni a mérgező anyagokkal borított területekre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra