Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?

A kisboltosoknak és a vendéglátósoknak láthatóan kezd nagyon elegük lenni a korlátozásokból. Engedetlenségi felhívás kering az interneten.

Tegnap adtunk hírt Kard ki kard! - Egy nagykanizsai presszós bejelentette, hogy február 1-én kinyit 2021. January 21. 14:45 arról a nagykanizsai vendéglátósról, aki nyílt sisakkal foglalt állást a kormány korlátozó intézkedései ellen, és bejelentette, ő kinyit, és jöjjön, aminek jönnie kell.

Gyaníthatóan a cikkünk Kard ki kard! - Egy nagykanizsai presszós bejelentette, hogy február 1-én kinyit 2021. January 21. 14:45 is közrejátszott abban, hogy ma egy A4-es méretű, fekete-fehér fénymásolat volt a szerkesztőségünk postaládájára ragasztva, a szélén pedig kék filctollal írva az áll, hogy:

„Írjátok meg, kérlek!”

A plakát – amely szemmel láthatóan egy Facebook-poszt sokszorosítása – tömeges üzletnyitásra szólít fel január 25-én, merthogy „elegünk van a vállalkozások tömeges elpusztításából”.

Kiss Tamás

Az indokok között szerepel, hogy családok százezrei és emberek milliói mennek tönkre a korlátozások miatt, és ha most nem lépnek az üzletek, edzőtermek, éttermek, kávézók, kocsmák stb., azokat felvásárolják államközeli vállalkozók.

Február 1-ig tart a türelem?

Lapunk pénteken elérte az egyik ismert szombathelyi étterem tulajdonosát, aki közölte:

Ő is találkozott az interneten keringő felhívással, és több helyi vendéglátóssal is beszélt a felhívásról.

A válaszok nyilván nem reprezentálják a szombathelyi vendéglátósok egész keresztmetszetét, de az nagy eséllyel megjósolható, hogy tömegek nem csatlakoznak a felhíváshoz - tudtuk meg.

A megkérdezett étteremtulajdonos – hasonlóan sok más vállalkozótársához – inkább megvárja a kormánydöntést arról, hogy mi lesz február 1. után, részben a közeli időpont, részben a felelősség miatt: ha bármi hátrány éri a vendéglőt, azt az alkalmazottak is megérzik.

"Minket nem küldtek teljesen padlóra a korlátozások, úgymond nem ég a ház, de kollégáim felháborodását is tolmácsolom, amikor azt látom, hogy a templomokban órákon keresztül misét hallgatnak az emberek, a multianacionális áruházakban tolonganak a vásárlók, egymás után tapogatják meg az árukat, de éttermekbe nem lehet menni" - közölte a vendéglős.

Informátorunk szerint ha február 1. után is érvényben maradnak a vendéglátást érintő korlátozások, akkor könnyen elképzelhető polgári engedetlenségi mozgalom, amit ő maga is támogatna.

Plakát a Gyöngyös Áruház alagútjánál

Lapunk tudósítója csütörtökön este távoli szemtanúja volt annak, hogy egy - mellesleg előírásszerűen maszkot viselő férfi - plakátot ragasztott a szombathelyi Fő térre nyíló, Gyöngyös Áruház (most Mondo) alatti alagútban.

A piros karika mutatja a plakát helyét
Józing Antal

A kétoldalas felhívás egyrészt egy hétvégi, a korlátozások elleni fővárosi tiltakozást népszerűsít, másrészt arra buzdítja a vendéglátósokat, hogy 25-én nyissanak ki.

Nagyon úgy tűnik, hogy a gőz kezdi emelgetni a fazék fedelét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet