Kard ki kard! - Egy nagykanizsai presszós bejelentette, hogy február 1-én kinyit

Azt mondja, ez nem lázadás, csak már elege van a járványkezelésből és a kormány érzéketlenségéből.

A cikk írásának a pillanatáig több mint ezren osztották meg a nagykanizsai Resti Presszó & Söröző Facebook-bejegyzését , amely nemes egyszerűséggel közli, hogy:

„2021. február 1-től megnyitjuk vendéglátóegységünket teljes nyitvatartási idővel és helyben fogyasztással!”

Szerzője indoklásként kifejti, hogy semmiféle támogatást nem kaptak a kormánytól, „ az út szélén lettek hagyva” , amit kapnak, az egy „vicc” , a kormány munkája pedig láthatóan semmiféle eredményre nem vezet.

Ők nem kívánják megvárni, amíg a vakcina megoldja a problémát, annál is inkább, mert közben a multikban tolonganak az emberek.

Illusztráció
Pixabay.com

„Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy az üzletben maszk használata nem kötelező, az asztalok elhelyezése alapból 1,5 m túl vannak! Kellemes időtöltést kívánunk!” – írják, egyben jelzik, hogy a nyitásra várják a rendőrség és a NAV embereit.

A bejegyzéshez több száz hozzászólás érkezett, döntő többségük megértésről és támogatásáról biztosítják a presszót.

Bevalljuk, nem voltunk biztosak abban, hogy nem álhírről van szól, de hamar tisztázódott, hogy az ügy nagyon is valós.

Most lett elege

„Nem azért tettem ki, hogy ezzel uszítsak bárkit, hanem mert most lett elegem abból, hogy az út szélén hagytak minket” – mondta megkeresésünkre a Resti Presszó & Söröző üzemeltetője.

Borda Balázs hozzátette: döntése semmiképpen nem lázadás, nem biztat másokat sem erre. Saját egyéni döntéséről van szó, és maga is meglepődött, hogy milyen nagy visszhangja lett bejegyzésének, amit leginkább a törzsvendégeknek szánt.

Egyszerűen csak dolgozni szeretne, bevételhez juttatni a vállalkozását és munkát adni két alkalmazottjának – mondja.

A járvány első hulláma alatt bezártak, de saját zsebből finanszírozva kibírta valahogy, de a második hullám padlóra küldte őket. Most nyitva vannak ugyan, elvitelre van kiszolgálás, de a bevétel alig elég valamire, és ezzel valószínűleg sok más magyar vendéglátós is így van.

Vállalja a felelősséget

Tudja, hogy amit meghirdetett, az jogellenes, de vállalja érte a felelősséget. Hogy megmaradjanak, meg kell nyitniuk, és jó lenne, ha a kormány is megértené, hogy mekkora bajban van a magyar vendéglátás, a családi vállalkozások, az alkalmazott pincérek, szakácsok és még sokan mások.

Ha a kormány – többi országhoz hasonlóan – érdemlegesen támogatná a bajba jutott ágazatot, akkor valószínűleg nem kényszerülnének erre a lépésre – magyarázta.

Az üzletvezető fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ráadásul úgy kerültek kezelhetetlen helyzetbe, aminek nem látni a végét, hogy a MÁV Zrt. nagyon korrekt módon állt a kérdéshez, és jelentős engedményt adott az üzlethelyiség bérleti díjából.

Borda Balázs nem az egyetlen vendéglős, aki igazságtalannak és következetlennek tartja a vendéglátás szabályozását
Horváth G. Martin

Borda Balázs – aki 22 éve óta vállalkozó - nem érti azt, hogy miért probléma az, ha egy vendéglátóhelyen 15 ember tartózkodik, mikor a sípályán, külföldi hipermarketekben és bevásárlóközpontokban tömegek vannak.

„Nem mondom azt, hogy nem létezik a vírus, csak azt, hogy az okozott veszély nincs arányban a megszorítások okozta gazdasági károkkal, amelyek főleg a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtják” – foglalta össze a véleményét a vendéglős.

Lapunk a közelmúltban foglalkozott az osztrák és a magyar vendéglátósok nehéz helyzetével .

(A vendéglátóhelyek jelenlegi működését a 2020. november 10-én megjelent 484/2020 számú, "A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről" című kormányrendelet szabályozza. Ugyanez a rendelet beszél a jogkövetkezményekről is.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság