Podcast – Ilyen volt határőrnek lenni a vasfüggöny árnyékában

Ilyen volt határőrnek lenni a vasfüggöny árnyékában - rendszerváltás a nyugati határszélen (6.)

/

letöltés 0.00MB
A mai ésszel alig elképzelhető helyzetről beszél Goják Sándor, akit annyira megfogtak a 60-as évekbeli határőr-élmények, hogy később Vasfüggöny Múzeumot nyitott Vas megyében.

Magyarország második világháború utáni történelmének, és az egész hidegháborúnak egy különleges helyszíne volt az osztrák-magyar határszakasz.

A vasfüggöny építéséről, működéséről és szimbólumáról számos tanulmány és könyv született, de az csak keveseknek adatott meg, hogy személyes élményei is legyenek erről a különleges helyszínről.

Goják Sándor 1965 és 1968 között volt határőr az említett határszakaszon, és annyira mély nyomott hagytak benne az évek, hogy a rendszerváltás után a Vas megyei Felsőcsatáron berendezte és megnyitotta a Vasfüggöny Múzeumot.

Goják Sándor
Tánczos Mihály

A vele készült beszélgetésünk első részében a határőrlétet elevenítettük fel.

Ezeket a témákat jártuk körül:

 • Honnan hozták a sorállományú határőröket a nyugati határra?
 • Hogyan káderezték le még a bevonulás előtt a határőröket?
 • A nyugati határ őrzését nem bízhatták mindenkire
 • Miért mentek mindig párban a határőrök?
 • Éles lőszer, bizalom és bizalmatlanság a szolgálatban
 • A „vasfüggöny” kifejezés nem annyira a kerítésre, hanem a taposóaknákra vonatkozott
 • Az osztrák-magyar határ műszaki és katonai jellemzői
 • A magyar állam gyakran „utánanyúlt” a disszidenseknek, akikkel olykor baleset történt Ausztriában
 • Milyen gyakran találkozott egy határőr valódi határsértővel?
 • Az árammal működő „szelíd vasfüggöny” műszaki kialakítás és földrajzi elhelyezése
 • Egy ismert magyarországi borász filmbe illő szökése és annak utótörténete
 • A rendszerváltásról szóló podcast-sorozatunk több részből áll. Itt az első Podcast: „Aki a rendszerváltásban aktívan részt vett, mind csalódott” 2020. April 07. 19:04 , a második Podcast - Azok az eufórikus évek: Hankó Faragó Miklós a határmenti rendszerváltásról (1.) 2020. April 01. 20:07 , a harmadik Podcast – „A történelem 300-400 évenként ad ilyen esélyt egy népnek” - rendszerváltás a nyugati határszélen (2.) 2020. April 03. 20:41 , a negyedik Podcast: Aki végigfotózta a rendszerváltást a nyugati határszélen 2020. April 09. 12:06 , az ötödik Podcast – Gyurcsány és a slampos hatalom: így nézett ki a rendszerváltás egy KISZ-titkár szemszögéből 2020. April 12. 14:00 része.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast