Podcast: Mi keresnivalója van a gitárnak egy templomban?

Mi keresnivalója van a gitárnak egy templomban?

/

letöltés 0.00MB
Rettegi Zsolttal, az Ébren Álmodók Együttes vezetőjével beszélgettünk az egyházi könnyűzenéről, annak valódi mélységeiről.

A katolikus közösségben a mai napig vita tárgyát képezi, hogy szólhat-e a templomban az orgonán kívül más hangszer, énekelhetjük-e a hozsannát könnyűzenei feldolgozásban, vagy táncra perdülhetünk-e Isten dicsőítése közben.

A vita mögött húzódó ideológiákról, az egyházi könnyűzene múltjáról, jövőjéről és jelentőségéről, valamint az Istennel való kapcsolatunk megélésének minőségéről beszélgettünk Rettegi Zsolttal, aki 30 éve játszik egyházi könnyűzenét Szombathelyen.

Rettegi Zsolt: Van különbség aközött, hogy ima közben dohányzunk, vagy dohányzás közben imádkozunk?
Kiss Tamás

Az Ébren Álmodók Együttes megalakulására is kitérünk, de ahogy a zenész a felvétel előtt is leszögezte, nem azért jött a podcast stúdiónkba, hogy sztorizgasson, hanem azért, hogy a hit zenén keresztüli kibontakozásáról beszélgessünk.

A Karitász nyári gyermektáborában játszott az Ébren Álmodók Együttes
Ébren Álmodók Együttes Facebook-oldal

A zenekart egyébként minden hónap első vasárnapján hallhatjuk a Kálvária templom miséin.

Kiegészítés:

Rettegi Zsolt a felvétel után hívta fel rá figyelmünket, hogy XXIII. János pápát 2014-ben szentté avatták, így a podcastben is így helyes a megnevezés: Szent XXIII. János pápa.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Podcast: Az álláshalmozó Isis istennőről, a macsó Mithras istenről, a Perintbe fojtott keresztény vértanúról

Sosztarits Ottó régésszel beszélgettünk a rómaiak istenhitéről és szokásairól.

Podcast: Legenda és valóság - mi van a Szent Márton-kultusz mögött?

Orbán Róbert helytörténésszel a Szent Márton-kultusz kialakulásáról, szombathelyi szerepéről és a Szent Márton-turizmusról beszélgettünk.

Podcast – Horváth Márk, a Gencsapátiból indult máriazelli orgonista

A 24 éves fiatalember már egy 25 részes televíziós sorozatot is maga mögött tud. Azt mondja, a vallás számára biztonságot jelent.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Podcast