Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Podcast: Mi keresnivalója van a gitárnak egy templomban?

Mi keresnivalója van a gitárnak egy templomban?

/

letöltés 111.94MB
Rettegi Zsolttal, az Ébren Álmodók Együttes vezetőjével beszélgettünk az egyházi könnyűzenéről, annak valódi mélységeiről.

A katolikus közösségben a mai napig vita tárgyát képezi, hogy szólhat-e a templomban az orgonán kívül más hangszer, énekelhetjük-e a hozsannát könnyűzenei feldolgozásban, vagy táncra perdülhetünk-e Isten dicsőítése közben.

A vita mögött húzódó ideológiákról, az egyházi könnyűzene múltjáról, jövőjéről és jelentőségéről, valamint az Istennel való kapcsolatunk megélésének minőségéről beszélgettünk Rettegi Zsolttal, aki 30 éve játszik egyházi könnyűzenét Szombathelyen.

Rettegi Zsolt: Van különbség aközött, hogy ima közben dohányzunk, vagy dohányzás közben imádkozunk?
Kiss Tamás

Az Ébren Álmodók Együttes megalakulására is kitérünk, de ahogy a zenész a felvétel előtt is leszögezte, nem azért jött a podcast stúdiónkba, hogy sztorizgasson, hanem azért, hogy a hit zenén keresztüli kibontakozásáról beszélgessünk.

A Karitász nyári gyermektáborában játszott az Ébren Álmodók Együttes
Ébren Álmodók Együttes Facebook-oldal

A zenekart egyébként minden hónap első vasárnapján hallhatjuk a Kálvária templom miséin.

Kiegészítés:

Rettegi Zsolt a felvétel után hívta fel rá figyelmünket, hogy XXIII. János pápát 2014-ben szentté avatták, így a podcastben is így helyes a megnevezés: Szent XXIII. János pápa.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Podcast: Az álláshalmozó Isis istennőről, a macsó Mithras istenről, a Perintbe fojtott keresztény vértanúról

Sosztarits Ottó régésszel beszélgettünk a rómaiak istenhitéről és szokásairól.

Podcast: Legenda és valóság - mi van a Szent Márton-kultusz mögött?

Orbán Róbert helytörténésszel a Szent Márton-kultusz kialakulásáról, szombathelyi szerepéről és a Szent Márton-turizmusról beszélgettünk.

Podcast – Horváth Márk, a Gencsapátiból indult máriazelli orgonista

A 24 éves fiatalember már egy 25 részes televíziós sorozatot is maga mögött tud. Azt mondja, a vallás számára biztonságot jelent.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Podcast

Tovább az oldalra