Szoros a verseny a szombathelyi fideszes polgármester-jelöltek között

Három jelöltre szavazhattak olvasóink, meg is van az eredmény.

Hibahatáron belüli a különbség a két népszerűbb jelölt között – írhatnánk, ha reprezentatív lenne az eredmény. De nem az, így szavazásunk csak azt mutatja meg, hogy a Nyugat.hu olvasói szerint ki lesz az, aki jövő tavasszal, az önkormányzati választásokon kihívja Nemény Andrást a polgármesteri székért.

A szavazást kedden indítottuk, Három polgármester-jelöltje is lehet a Fidesznek Szombathelyen 2023. February 21. 15:34 és csütörtök éjfélkor le is zárult. Eddig három ember került szóba, mint jobboldali polgármester-jelölt, ezért őket szerepeltettük a szavazásban.

Két aktív politikus és egy önjelölt

Balázsy Pétert, aki 2019-ben Nemény András (Éljen Szombathely!) ellenfele volt a polgármester-választáson, egyébként a megyei önkormányzat főjegyzője.

Illés Károlyt, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetőjét, volt alpolgármestert, aki nemrég egy videóval „A látszatpolitizálás helyett változásra van szükség” – üzeni Illés Károly 2023. February 13. 11:40 feltehetően el is indította kampányát.

És Varga Valdemár vállalkozót, aki nemrég a Facebookon jelentette be, hogy indul polgármester-jelöltként, és önmagát római katolikus keresztény vallású, magyar jobboldali beállítottságú embernek tartja, valamint célzott rá, hogy akár a Fidesz is beállhat mögé.

És akkor jöjjön a szavazás eredménye:

Mint látható, szoros volt a verseny, és meglepően sok szavazat érkezett be.

Illés Károly lett a nyertes, mivel 765 szavazó, 41 százalék gondolta úgy, hogy ő lesz a Fidesz polgármester-jelöltje jövőre.

Balázsy Péter került a második helyre nem sokkal lemaradva: 720 szavazatot (38 százalék) kapott. A 44 szavazatnyi különbség alig 3 százalékpontnyi hátrányt jelent.

Varga Valdemárra 170-en szavaztak, ami 12 százalékot jelent.

Érdekes, hogy a negyedik válaszlehetőségre ennél is többen voksoltak, a „Valaki más” opciót 223-an (12 százalék) választották.

A párton belül dől el

Balázsy és Illés szoros eredménye nem meglepő, a Fideszen belüli küzdelmet is jelzi. Illés Károly egyértelműen Hende Csaba választókerületi elnök, országgyűlési képviselő embere, ahogyan a jelenlegi Fidesz-frakció tagjai is.

Balázsy Péter viszont már 2019-ben is új színt jelentett, fiatalabb, szabadabb gondolkodású (majdnem liberálist írtam), az előző önkormányzati kampányban több hasonló jelöltet akart bevinni a közgyűlésbe. Ez végül nem sikerült neki, így visszavonult a megyeháza nyugalmába.

Varga Valdemár esetleg a nevető harmadik szerepre számíthat, a Fidesz támogatását nem igazán kaphatja meg. Habár, a politikában soha nincs olyan, hogy soha.

És, persze, felbukkanhatnak még akár jobboldali, akár független jelöltek, akik meg akarnak mérkőzni Nemény Andrással. Így könnyen lehet, hogy ennek a szavazásnak lesz egy második fordulója is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet