Politikafeletti, különleges Trianon-emlékmű épül Szombathelyen

A hatalmas virág-szökőkútba be lehet majd sétálni és éjszakai kivilágítást is kap. Civilek összefogásából születik, és a város lakóira is számítanak az adakozásban.

Egy-két éven belül egy különleges köztéri alkotással lesz gazdagabb Szombathely.

A nevű Trianon-emlékművet az Ezredévi Park közepén alakítják majd ki, és nemcsak az emlékmű, de annak születési körülményei is rendhagyók. Merthogy nem a politika, hanem szombathelyi civil szervezetek* kezdeményezték létrejöttét.

Az erre a célra létrejött emlékbizottság ez év elején hirdette meg 50 millió forintból épül meg a nemzeti összetartozás emlékhely Szombathelyen 2021. January 22. 17:02 az országos, nyílt pályázatot, amelynek eredményét kedden hirdették ki a megyeháza dísztermében.

Nemzeti emlékhely bejelentő
Rónaszéki Linda és Lieb Roland Ferenc bemutatják a győztes művet.
Mészáros D. Zsolt

A győztes „Szélrózsa” Rónaszéki Linda képzőművész és Lieb Roland Ferenc építész-tervezőművész, szobrász közös alkotása lett, amely a pályázatban megfogalmazott összes szempontrendszernek megfelel.

Pedig az meglehetősen sok kritériumot fogalmaz meg. Például:

 • szolgáljon találkozási pontként
 • illeszkedjen az épített és természeti környezetbe
 • utaljon a trianoni döntés következményeire, a történeti Magyarország és Vas vármegye megcsonkítására
 • a megformálás térjen el a Trianon-emlékművek hagyományos ikonográfiájától
 • jelenítse meg a nemzet egységét
 • jelenítse meg az életerőt szimbolizáló vizet
 • legyen benne közösségteremtő erő
 • művészi összhatása legyen reménykeltő, előremutató
 • térbeli kompozíció legyen
 • tartós anyagból készüljön
 • legyen felülete, amelyen feliratok helyezhetők el
 • A közel hat méter magas „Szélrózsa” első ránézésre egy tájba illeszkedő virág, amelynek vasbetonból készült szirmait vékony bandázs tartja egyben. A virágszirmok méretükkel és elhelyezkedésükkel a trianoni döntéssel elszakított területeket szimbolizálják. A virágot szökőkút medence veszi körül, ezen tipegő szigetek vezetnek be a szirmok közé, amelyek belső felületén olvashatók a feliratok. Az emlékmű éjszakára díszkivilágítást kap.

  Az eseményen Rónaszéki Linda ismertette az alkotás kifinomult gondolati- és szimbólumrendszerét, Lieb Roland Ferenc pedig az alábbi videóval mutatta meg, mire is számíthatunk majd.

  Mi ehhez annyit teszünk hozzá, hogy az alkotóknak – és a kezdeményezés mögött álló civil szervezeteknek – sikerült a nagy mutatvány: végigmentek a keskeny padlón, és nem estek bele abba a politikai, gondolati, világnézeti és művészi árokba, amely be szokta szippantani az ilyen és ehhez hasonló műveket.

  Ebből a szempontból is egyedinek és különlegesnek ígérkezik a szombathelyi Trianon-emlékmű.

  Nemzeti emlékhely bejelentő
  Gregersen-Labossa György
  Mészáros D. Zsolt

  Az emlékbizottság nevében Gregersen-Labossa György közölte: az idáig vezető út civil szervezetek kezdeményezése volt, és a későbbiekben is számítanak az egyesületekre, cégekre, iskolákra, magánemberekre stb., merthogy az – alsó hangon – 50 millió forintra saccolt költséget közadakozásból tervezik összegyűjteni. A gyűjtés afféle közösségi lakmuszpapírként is szolgál – hangzott el.

  Eddig 2 millió forint gyűlt össze a számlán, és a szombathelyi közgyűlés is megszavazott a célra 3 millió forintot. (Az eseményen részt vett Horváth Soma kultúráért is felelős szombathelyi alpolgármester is.)

  Majthényi László megyei elnök arról beszélt, hogy az emlékmű felkarolása nemzeti minimumnak számít, és a Ság hegy közadakozásból készült Trianon-keresztjéhez hasonlóan, de száz évvel később, most Szombathely is példát mutathat.

  Nemzeti emlékhely bejelentő
  A bíráló bizottság – Kattintson a képre a nagyításhoz!
  Mészáros D. Zsolt

  A megye egy egyedi készítésű Trianon-zászló árverési összegét utalja majd át nemsokára, és az elnök azt is bejelentette, hogy a Képtár téglajegyeihez hasonló módon is folyik majd gyűjtés az emlékmű számára.

  Aki szeretne hozzájárulni az emlékmű költségeihez, annak felajánlását a 59501211-16536117 számlaszámon várják.

  * A Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgárok a Városért Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld Egyesület és a Vas Megyéért Egyesület.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet