50 millió forintból épül meg a nemzeti összetartozás emlékhely Szombathelyen

Országos pályázatot írtak ki a trianoni emlékmű megvalósítására.

Ahogy arról már lapunk is beszámolt Szombathelyi emlékhelyet szeretnének a jobboldali civil egyesületek 2020. January 22. 17:16 pontosan egy évvel ezelőtt, jobboldali egyesületek egy nemzeti összetartozás emlékhely létrehozását kezdeményezték Szombathelyen. A városban ugyanis a mai napig nem készült a 100 évvel ezelőtt aláírt trianoni békediktátumra utaló emlékmű.

A Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgárok a Városért Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld Egyesület, valamint a Vas Megyéért Egyesület ezért megalakította a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságát, amelynek feladata a helyszín kiválasztása, a tervek elkészíttetése, az engedélyek beszerzése, és a szükséges anyagi fedezet összegyűjtése – írták akkor felhívásukban.

Az emlékhely ügye aztán februárban a közgyűléshez is eljutott. Amikor megvalósul a teljes összefogás: a baloldal is megszavazta a szombathelyi nemzeti emlékhelyet 2020. February 28. 09:53 Melega Miklós fideszes képviselő pedig egyenesen csodának nevezte, hogy a képviselők egyhangúan úgy döntöttek, pénzzel is támogatják az emlékmű létrehozását.

Legközelebb nyáron került újra terítékre a téma, Politikai oldalakon átívelő Trianon-megemlékezések Szombathelyen 2020. June 04. 16:38 nem túl meglepő módon pont június 4-én, a Trianon-megemlékezések kapcsán. A Honderű Asztaltársaság Egyesület délutáni sajtótájékoztatóján Gregersen-Labossa György elnök elmondta, hogy a kezdeményezés célja egy generációkon átívelő, méltó emlékmű megalkotása, mely emlékeztet minket a trianoni békediktátum tragédiájára és nemzetünk összetartozására.

Elmondták, hogy nagy meglepetésükre a vártnál sokkal több felajánlás érkezett. Az adománygyűjtést január 22-én írt ki, de alig 4 hónap alatt közel egymillió forint érkezett, kisebb felajánlások magánszemélyektől, és nagyobbak különböző szervezetektől. Az évfordulón pedig további egymilliót kaptak egy magánszemélytől.

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón.
Kiss Tamás

Melega Miklós önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy elkészült a pályázati kiírás tervezete, melyről akkor még sok részletet nem lehetett tudni. Mindössze annyit, hogy a Szent István parkban kap helyet az egykori szökőkút helyén és bárki jelentkezhet a pályázatra. Ráadásul a nagylelkű felajánlásoknak hála az első helyezett 500, a második 300, a harmadik pedig 200 ezer forintot kap, illetve a nyertes pályázó a mű szerzői jogi tiszteletdíjában is részesülne.

50 millió kell az emlékhelyhez

2021. január 22-én pedig eljött a nagy nap: megjelent a teljes pályázati kiírás, a helyszínrajz és a hivatalos tájékoztató is eljutott lapunkhoz a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságának jóvoltából.

Ebből kiderül, hogy országos pályázatot írnak ki a Nemzeti összetartozás emlékhely megvalósítására, ez pedig a Polgárok a Városért Egyesület honlapján és Facebook-oldalán érhető el. Az egymillió forint összdíjazású pályázatra 2021. május 31-ig várják az alkotók pályaműveit az ország minden tájáról.

Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága

A pályázat célja: A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából Szombathely Megyei Jogú Város területén a nemzeti összetartozás eszméjének méltó emléket állító, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri alkotás megtervezése, amely közösségi találkozási helyként szolgál.

Pályázni olyan alkotók és alkotó közösségek tudnak, akik munkájukat hivatásszerűen végzik, akiknek pedig referenciájuk is van, azok előnyt élveznek. Az emlékhely mérete nincs megszabva, a lényeg, hogy passzoljon a helyszínhez és a közvetlen környezetébe is, illetve az épített és természeti környezethez illeszkedjen.

Kő, márvány, üveg, bronz, nemesacél vagy más tartós anyagból kell készülnie és a mű felületén, nem zavaró helyen egy röviden megfogalmazott feliratnak is kell majd lennie a mű eszmei mondanivalójáról. Mindemellett pedig meg kell felelnie a nemzeti összetartozás szellemiségének és elő kell segítenie az emlékhely közösségteremtő szerepének érvényesülését.

Utalnia kell a trianoni döntés következményeire, a történeti Magyarország és Vas vármegye területi megcsonkítására is, de az alkotás művészi mondanivalójának összhatásában legyen reménykeltő, jövőbe mutató, de egyúttal fejezze ki a magyar nemzet egységét és életerejét is.

Előnyt élveznek a Trianon emlékművek hagyományos ikonográfiájától eltérő megformálások; az interaktivitást lehetővé tevő megoldások, a víznek az alkotás integráns részeként (csobogó, szökőkút) történő megjelenését biztosító tervek.

Mint írják, a szombathelyi Ezredévi parkba tervezett Nemzeti összetartozás emlékhelyet közadakozásból valósítják meg, ehhez pedig nem kevesebb, mint 50 millió forint összegyűjtése szükséges. Ez még nem gyűlt össze, így az erre szánt felajánlásokat az 59501211-16536117 számlaszámra várja a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet