Politikai botrány Ausztriában: nem az lett az SPÖ pártelnöke, akit kihirdettek

Egy technikai hiba miatt nem azt hirdették ki az SPÖ elnökének, akit valójában megválasztottak. Állítólag rosszul vitték fel az adatokat egy excel-táblába.

Tisztújítást tartottak május végén az osztrák szociáldemokrata pártnál, azaz az SPÖ-nél. Három jelölt indult, az eddigi pártelnök, Pamela Rendi Wagner, Burgenland tartomány kormányzója, Hans Peter Doskozil, és Traiskirchen polgármestere, Andreas Babler. A tagfelmérésből egyértelműen kirajzolódott egy sorrend, Rendi-Wagner lett az utolsó (31,35%), utána Babler (31,51%), majd az élen Doskozil (33,68%) végzett. Ez volt tehát május végén, a három jelölt között a különbség ugyanakkor olyan kicsi volt, hogy rendkívüli pártkongresszust hívtak össze június 3-ára. Pamela Rendi-Wagner itt viszont már nem indult, beadta a felmondását, maradt tehát Hans Peter Doskozil és Andreas Babler.

A pártkongresszuson úgy tűnt, eldőlt a kérdés: az akkor nyilvánosságra hozott eredmények szerint Doskozil 53,02%-ot szerzett, Babler pedig 46,81%-ot. Doskozil örömittasan nyilatkozott, és már el is kezdte szervezni csapatát, akiket szerdán mutatott volna be, és kijelentette azt is, ha az SPÖ nyer a szövetségi parlamenti választásokon, nem fog koalícióba lépni sem az FPÖ-vel, sem az ÖVP-vel. Június 5-én, hétfőn azonban robbant a bomba: egy technikai hiba, miatt (valójában rosszul vitték fel az adatokat egy excel-táblába), tévedés történt, és nem Doskozil kapta a több szavazatot, hanem Babler (46,51% vs. 52,66%).

Andras Babler, SPÖ
Georg Hochmuth / dpa

Ekkora félreértés még sosem történt az osztrák szociáldemokrata párt életében, sőt, talán az osztrák politikában egyáltalán: körülbelül egy napig nem az érezhette magát pártelnöknek, akit valójában megválasztottak. Andreas Babler új elnökként ugyanakkor azt nyilatkozta, még egyszer átszámoltatja a szavazatokat, teljes transzparenciát akar az igazsággal kapcsolatban. Szerinte egy „mélypontról” van szó a párt életében, mely nem csak ellenfelének, Hans Peter Doskozilnak, de az egész pártnak fájdalmas.

Doskozil sajtótájékoztatóján azt mondta, „a választási eredményt így tudomásul venni vitathatatlan”, majd gratulált ellenfelének a pártvezetői posztért. Bejelentette ugyanakkor, hogy a továbbiakban nem fog az országos politikával foglalkozni, visszavonul Burgenlandba. Mint ismeretes, korábban egy rövid ideig védelmi miniszterként is tevékenykedett.

Hans Peter Doskozil sajtótájékoztatóján
OE24.tv
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet