Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Poloska invázió: rákérdeztünk, Vasban is olyan vészes-e a helyzet

Hozzánk egyébként is inkább az osztrák, fenyőkön élő rovarok törtek be.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napok, lassan hetek óta azt szajkózza az országos média, hogy mennyire elszaporodtak a poloskák, már-már invázióról írnak a lapok. Megkerestük hát a Savaria Múzeum muzeológusát, Dr. Vígh Károlyt, aki egyébként a Magyar Rovartani Társaság elnöke is egyben, hogy feltérképezzük a megyei helyzetet.

Márványos poloska
http://www.rivistafrutticoltura.it/
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Való igaz, hogy a címeres poloskák bizonyos fajtái, amiket a márványos poloskák csoportjába sorolunk, nagyon elszaporodtak az ország egyes területein, leginkább a déli, melegebb megyékben jelentek meg tömegesen. Ez a faj jó pár évvel ezelőtt Ázsia felől érkeztek hozzánk, és a populáció most ért el akkora létszámot, hogy az az emberek számára zavaró lehet. Az állatok érzik az ősz közeledtét, így aztán meleg, védett helyet keresnek maguknak. Ezért lehet velük sokat találni a lakásokban is. Itt szaporodni semmiképpen nem fognak, ettől tartania senkinek nem kell. Ha valaki otthon poloskát talál a legtöbb amit tehet, hogy kidobja egy zsebkendővel megfogva, vagy esetleg egy pohárral, papírlappal kitessékeli.

A köznyelv csak büdös bogárnak hívja őket, ami nem véletlen. A poloskák ugyanis egy védekező mechanizmus miatt az ember számára is érezhető büdös váladékot bocsát ki. Emiatt aztán sok természetes ellensége sincs. Néhány parazita darázs faj van mindössze ami a poloskákat ellepheti, de valóban csupán ennyi. Valószínűleg mást nem tehetünk, meg kell tanulnunk együtt élni ezekkel az állatokkal.

Levéllábú poloska
http://www.insects.at/

Nagy kárt egyébként nem fognak tenni ezek a márványos poloskák.

Életmódjukat tekintve növények nedveit szívogatják, de mivel nem egyetlen növényen élnek, így tartani nem kell károkozásuktól. Megélnek a kiskertekben és a vadonban is. Ezzel együtt egyébként attól sem kell tartani, hogy esetleg más, hazai, őshonos ízeltlábút kiszorítanának. Hasonló poloska invázió egyébként 8 éve volt Magyarországon, akkor az észak-afrikai zöld vándor poloska jelent meg tömegesen.

Vasban most pár éve egy Ausztria felől érkező levéllábú poloska tűnt fel. Ezek pedig fenyőféléken élnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés