Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Premecz Mátyás Trióval tér vissza húsvét után a Szerda esti akusztik

Április 24-én, szerdán este 8-tól felejthetetlen jazz-mámorban fog úszni az AGORA Művelődési- és Sportház.

Hiány a magyar jazz zenei palettán az igazi Hammond orgona–gitár-hangzás, pedig a két hangszer remekül kiegészíti egymást. A nemrég alakult trio ezt, az 50-es évek végén világhódító útjára induló stílust idézi fel,természetesen némiképp mai köntösben, egyúttal emléket állítva a hangszer hőseinek. Idén jelent meg első közös CD-jük Organ Grinder's Suite címmel.

Régi vágyam együtt játszani egy valódi Hammond orgonával, amit egy igazán avatott mester szólaltat meg. Fogarasi Jánossal – akit a szakma egyszerűen csak Fogarnak nevez, és a hangszer talán leghitelesebb megszólaltatója volt kis hazánkban – többször is volt szerencsém koncertezni. Halála előtt gyakran búcsúzott el tőlem ezekkel a szavakkal: 'Gyafi, kéne együtt csinálnunk egy lemezt!' Ez vele sajnos soha nem jött össze... Évekkel később, a Gyárfás–Premecz Organ Trióval mégis megvalósult a régi álmom. Ennek első kézzelfogható megnyilvánulása ez a hanglemez. Az albumon a legendás B-3-as Hammond orgonát Premecz Matyi szólaltatja meg (rá, mint ígéretes tehetségre még Fogar hívta fel a figyelmemet), a trio harmadik tagja pedig régi harcostársam, a nagyszerű dobos, Jeszenszky Gyuri

– mesélte a gitáros, Gyárfás István, majd így folytatta:

Vajon mit kezdene egy vásári verklis (wurlitzeres, más néven organ grinder) egy Hammond orgonával? Ezen fantáziáltam, miközben elkezdtem megírni az Organ Grinder’s Suite dalait. A lemez az 50-es években világhódító körútjára indult stílust idézi fel, emléket állítva az irányzat legjelentősebb képviselőinek. A dalok hangvételében, és a címekben megpróbáltam finoman utalni a műfaj legkiemelkedőbb előadóira. Vajon felismeri őket a hallgató?

Hammond orgona: Premecz Mátyás
Gitár: Gyárfás István
Dob: Jeszenszky György

AGORA

Jegyek elővételben válthatók az AGORA – Jegyirodában (Szombathely, Március 15. tér 5., tel.: 20/502-9351), illetve online a jegy.agorasavaria.hu oldalon.

Jegyár: 1.300 Ft, Szent Márton kedvezménnyel: 1100 Ft

A Szent Márton-kártya kedvezmény csak az ELŐVÉTELBEN, személyesen a jegyirodában megvásárolt jegyek esetén érvényesíthető.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló

Tovább az oldalra