Egyévesen a betonkeverő hangjára táncikáltam - interjú Prieger Fannival

Rohamtempóban készülnek a friss Anima Sound System dalok. Elmentünk kémkedni, lefotóztuk a munkálatokat, és ha már ott voltunk, kifaggattuk az újdonsült énekesnőt.

Vissza tudsz emlékezni arra, amikor először betoltak a rivaldafénybe a Tekerd!-del? Ha jól emlékszem, nyolc éves voltál akkor, milyen érzés volt először a stúdióban, majd a kamerák előtt állni a klipforgatáson?

Persze, emlékszem... Hát az úgy volt, hogy apáék kitalálták, énekeljem fel én a dalt, mert milyen kis édes lenne gyerekhanggal... Akkor kimentünk az akkori Animás stúdióba a Verseny utcába, és felénekeltem két two-to-one nyalókáért! Vicces helyzet volt, nagyon zavarban voltam, de azért megcsináltam, apáék szerint elég profin. A forgatásnál nagyon féltem, mert az volt az első ilyen élményem, hogy kamerák előtt állok, fogalmam nem volt semmiről, aztán mondták, hogy így kéne, meg úgy kéne, tíz perc után úgy ment az egész, mint a karikacsapás. A végére már felszabadultam, bár az elején még sírtam is, hogy elegem van, mert éjszakába nyúlt az egész, és akkor, nyolc évesen nem volt nekem olyan vicces. Most már simán végigtáncolok egy éjszakát.

Készülnek az új Anima dalok
Unger András

Tanultál te akkoriban énekelni, vagy később? Milyen zenei előképzettséged, tapasztalatod van? Mert úgy tűnik, hogy kiválóan használod a hangodat.

Énekelni soha nem tanultam, apa mondta is, hogy minek, jöjjön csak az belőlem, ami kikívánkozik. De énekeltem még ötödikben a Paragvári énekkarában, zongoráztam és a basszusgitárt is próbáltam, végül mégis az éneklés mellett döntöttem, az érdekelt igazán. Úgy nőttem fel, hogy apa rengeteg zenét hallgatott mellettem, szóval bőven értek hatások, mindig kíváncsiskodtam. Az utcán egyszer még a betonfúró hangjára is elkezdtem táncikálni egy évesen, apa meg anya nagyokat nevettek rajtam.

Mennyi beleszólásod van a rád osztott szerepeket illetően? Részt veszel a kreatív folyamatokban, vagy csak kiállsz a színpadra, és aratod a babérokat?

Egyelőre az van, hogy ott vagyok a stúdiómunkáknál, ahogy tudok, érdekel minden, tanulok apáéktól rengeteget, de még nem igazán szólok bele, talán később. Úgy gondolom, ez még várhat. Véleményem van mindenről, ebben is apára ütök, de a fiúk szerint már most "együtt lélegzem a csapattal", és ez a lényeg.

Most végzed el a középiskolát. Hogyan fogadják barátnőid és osztálytársaid, hogy a fater zenekarában nyomod?

Vannak, akik nagyon büszkék rám, a barátnőim mindig eljönnek a koncertekre és ott ugrálnak az első sorban. Ez a jobbik eset, de elvétve akad olyan is, aki szerint így könnyű, mármint hogy apa "benyomott" a zenekarba. Pedig ez nem igaz, az ötletet Gergő ( az Anima Sound System másik alaptagja - a szerk.) barátnője, Edit adta. Ő tette fel egyszer a kérdést, hogy miért nem próbálnak ki engem. Apa az elején nem is tartotta ezt jó ötletnek, nyilván félt a reakcióktól, meg ez ugye elég jó kis csemege az embereknek.

Készülnek az új Anima dalok
Munkában a trió. Fanni, Zsolt, Németh Gergő a Prieger-lakban.
Unger András

Koncertek után kapsz olyan megjegyzéseket, amiket inkább nem tennél zsebre? Hiszen hallani arról, hogy sokan még mindig visszasírják a régi Animát, a régi felállást, te meg mégis a legújabb tag vagy, rajtad csattanhatnak ezek a kritikák a legérzékenyebben.

Furcsa, de nem. Inkább azzal jönnek oda, hogy erre vártak rég, hogy végre ismét legyen nő a színpadon, aki hasonlóan pörög, mint azt a Juci tette. Bejön nekik, veszik a lapot szerencsére.

És te hogy érzed magad a bőrödben? Könnyű együtt dolgozni Zsolttal, akihez most már nem csak rokoni szálak fűznek, hanem kvázi közösen is dolgoztok? Nem megy egyik szerep a másik rovására?

Teljesen jól érzem magam a zenekarban, imádok a színpadon lenni, apával meg egyre jobb a kapcsolatom, talán mert én is felnőttem ahhoz, hogy közösen dolgozzunk. Abszolút nem megy ez a kapcsolatunk rovására, sőt, együtt járunk bulizni, megyünk kirándulni, olyan ő nekem, mint a legjobb barátom, de közben az apám is. Ennél jobb nincs a világon!

Milyen zenék érdekelnek mostanában, kik a favoritok?

Mostanság inkább a technós-electrós dolgok mozgatnak, de nagyon sokféle zenét hallgatok. Az aktuális kedvenc a Die Antwoord, imádom őket, rettentő viccesek. Egyébként többnyire netről, MySpace-ről hallgatok zenét, Dave Clarke, Carl Cox, Ray Kajioka, Fukkk Offf, Hadouken, Simian Mobile Disco mind jöhetnek, de nagy kedvencem az Air is, ami teljesen más stílus, de gyönyörű. A Qeens of the Stone Age-et sem hagynám ki, de ők megint egy más világ. A Parno Graszt és az autentikus roma zenék meg örök kedvencek maradnak.

Készülnek az új Anima dalok
Unger András

Milyenek lesznek a most készülő számok? Amit hallottam közülök, azok a franciaelektró- és szintidiszkó hagyományból is merítkező, könnyed, popos dalok.

Igen, az új számok elektrós, diszkós dalok lesznek, elég közel is állnak hozzám, ahogy a sok gitár is. Geri a Beat Dis-ből nagyon szépeket gitározott a lemezre, de lesznek poposabb, szentimentálisabb, magyar szövegű dalok is. Kicsit olyan most az Anima, mint régen :)

Előadjátok őket Szombathelyen, a Mediawave-en is, vagy ott még nem tartotok?

Hogyne, még szép! Jó kis buli lesz, remélem az idő is kedvez majd nekünk. Alig várjuk már a találkozást a szombathelyi közönséggel, különösen, hogy apáék nagy kedvencével, Gil Scott Heronnal lépünk fel, aki egy élő legenda. El sem hiszem, hogy gyerekkorom helyszínén, a Fő téren egy színpadon állhatok vele.

Az Anima koncert május 7-én, péntek este 8 órától lesz a Szombathely Fő terén.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Prieger Zsolt: Sok zenét fogunk csinálni a közeljövőben

Stílusváltás, megújulás, elbutulós nosztalgia, teljesíthetetlen elvárások, konzumidiotizmus. És egy olyan Nyugat kritika az együttesről, amilyen máshol még nem jelent meg. Ezekről beszélgettünk Prieger Zsolttal, az Anima Sound System vezetőjével.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra