Programajánló a hétvégére: Húsvéti vásár, NOX, Aradi - Varga show

Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek lesznek Vas megyében.

EGYÜTTÁLLÁSOK 1. - A TERMÉSZETTUDOMÁNY ÉS A MŰVÉSZET TALÁLKOZÁSA - A SZENT SZKARABEUSZ ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS

Szombathely - ISEUM SAVARIENSE - március 21. csütörtök 17:00

Az ókori Egyiptom hitvilágában a Napot a fejünk felett görgető szkarabeuszt vallásos tisztelet övezte, hiszen Kheper isten megjelenési formájaként tekintettek rá. Alakja az evilági életben bajelhárító amulettként szolgált, a halál után a múmiapólyában a szív fölé helyezve az újjászületést szimbolizálta. Az amulettek – egyiptomi kékkel színezett fajanszból készültek a szegényebbeknek, lazúrkőből faragva a gazdagabbaknak – számos darabját őrzi az Iseum Savariense gyűjteménye.

A szent szkarabeusz (Scarabaeus sacer) fekete színű bogár. Akkor miért jelenítették meg zöld és kékes színekkel az ókori Egyiptomban és ennek nyomán napjainkban is? A jelenség összefügg a térségben végbement klímaváltozással, és ennek hatására a rovarvilág fajösszetételének megváltozásával.

Előadók:

 • Prof. dr. Vig Károly entomológus, tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
 • Sosztarits Ottó régész, intézményvezető-helyettes, Iseum Savariense

 • EZT LÁTNI ÉS HALLANI KELL! - AZ 1934-ES SZOMBATHELYI BARTÓK-EST

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár (IV. emeleti előadóterem) - március 21. csütörtök 17:15

  1934. március 18-án Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész estje címmel hangversenyt rendeztek Szombathelyen. A 90 éves évforduló kapcsán idézünk fel a koncert programjából műveket, melyek elemzésével mélyebb betekintést kaphatunk e műsor gazdag sokszínűségéből. Részleteket hallhatunk Beethoven, Kodály műveiből és Bartók által megszólaltatott, saját szerzeményekből.

  A programot az Internet Fiesta 2024 programsorozat keretében rendezik meg.

  A belépés ingyenes.


  ÚJ ARADI – VARGA SHOW

  Szombathely - AGORA - Savaria Filmszínház - március 21. csütörtök 19:00

  Aradi Tibor és Varga Ferenc József párosának előadásait mindig szívesen fogadja a közönség. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az országszerte tartott telt házas előadások.

  Jegyek ide kattintva kaphatók.


  LÉT-TÖREDÉKEK - VAJDA NOÉMI KIÁLLÍTÁSA

  Szombathely - ELTE Savaria Egyetemi Központ (A épület, I. emelet) - március 22. péntek 16:00

  Vajda Noémi, az ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszékének vizuáliskultúra - tanár MA szakos hallgatójának önálló kiállítása.

  A kiállítást megnyitja: Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész

  Közreműködik: Oszkó Attila (furulya)

  A kiállítás április 18-ig tekinthető meg az egyetem nyitvatartási idejében.


  HÚSVÉTI VÁSÁR MEGNYITÓ

  Szombathely - Fő tér - március 22. péntek 17:00

  A vásárt megnyitja: Nemény András polgármester.

  Pénteki program:

 • 17.00 Apacuka zenekar
 • 19.00 Kovács Áron és a Still Crazy
 • 20.30 DJ Szunyog Grand Happy Retro Party

 • „AKKOR ITT FOGUNK ÉLNI” - VÁLOGATÁS AZ 1960-AS, ’70-ES ÉVEK MAGYAR FILMJEIBŐL

  Szombathely - Szombathelyi Képtár - március 22. péntek 17:00

  FALAK – ’12’ – magyar filmdráma, 1967 – 87 perc

  Rendező: Kovács András

  Töprengő értelmiségiek egy változó világban az 1960-as évek végén. Mi lett, és mi lehetett volna a háború után született „elveszett nemzedék” tagjaiból?

  A Falak a háború után született, komoly traumák örökségét hordozó, sikeres, de tépelődő generáció filmje. Az itt bemutatott fiatal felnőttek a hatvanas évek végén bíztak abban, hogy a gazdasági reformok segítségével új irányba terelhető az ország, de azt is érezték, hogy a saját hozzáállásukon is változtatniuk kell. A történet elsősorban párbeszédekre épül, melyek megmutatják, hogy a nemzedék tagjai milyen kétségekkel és vágyakkal vágnak neki a következő korszaknak. 

  Vendég: Murai András filmtörténész


  HABÁR 03 - SZELLEMI KOCSMATÚRA - KLASSZIKUS VAGY MODERN ZENE?

  Szombathely - Bohém - március 22. péntek 18:30

  Következő estünk témája kisebb-nagyobb mértékben mindenkinek része az életének, akár akarja, akár nem – hiszen zenét mindenki hallgat valamilyen formában.

  A zene nagy változáson ment keresztül az elmúlt harminc évben: az új stílusok térhódításával háttérbe kerültek a klasszikus műfajok, soha nem látott módon megosztva ezzel a közönséget.

  Ezt a diverzitást szeretnénk mi is megjeleníteni a következő HaBáron, melyen vendégeink Prieger Szabolcs, az Anima Sound System egykori alapító-tagja, Nagy Olivér, a That’s Right Baby jazz-zenekar énekes-nagybőgőse, valamint Háklár Péter, a Háklár Banda énekes-gitárosa lesznek.

  Várnak mindenkit március 22-én, pénteken, 19:00-tól a Bohémban, ahol egy kis meglepetéssel is készülnek a szervezők.


  NOX – CSENDES II.

  Szombathely - AGORA MSH - március 22. péntek 19:00

  A telt házas Budapest Sportaréna showt követő Főnix turné után, 2024 tavaszán néhány koncert erejéig útjára indul a NOX, történetének egyik legizgalmasabb produkciója, a Csendes II. felvonása.

  A zenekar most sem tétlenkedett, hogy újfent maradandót alkosson és egy különleges zenei világba bújtatott vándorútra invitálja a közönséget, hogy felejthetetlen koncertélményt nyújtson mindenki részére. A műsorban a legnépszerűbb slágerek mellett ritkán hallott, illetve vadonatúj dalok is felcsendülnek, amelyek e turné keretein belül lesznek hallhatóak először, csak ezúttal egy sokkal intimebb zenei környezetben…

  Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában és online, ide kattintva válthatók.

  Jegyárak:

 • 9 990 Ft
 • 11 990 Ft
 • 13 990 Ft

 • RETRO "SÖRBULI" - MAJDNEM MINDT RÉGEN

  Szombathely - Végállomás Klub - március 22. péntek 20:00

  A Phoenix Rt. üzenete:

  "Kedves barátaink!

  Mivel bejutottunk a hétvégi - A DAL 2024 döntőjébe, így a március 22-re tervezett szombathelyi bulit kénytelenek vagyunk lemondani.

  Nagyon sajnáljuk és mindenképpen pótoljuk majd.

  Köszönjük a megértéseteket!"

  Ezért pénteken:

  A legnagyobb magyar és külföldi rock-metal-alter slágerek!

 • DJ. Végálló Krúúú
 • A rendezvény ingyenes.


  KÉZMŰVES KUCKÓ

  Szombathely - AGORA MSH - március 23. szombat 9:00-12:00

  Márciusban is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat. Az érdeklődők hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat, legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

  Téma:

 • Textil nyuszi készítése
 • Részvételi díj:

 • 900 Ft/fő

 • TÚLZÁS X XCUSE

  Szombathely - Bohém - március 23. szombat 18:00

  A Túlzás mellé ezúttal egy kezdő, fiatalokból álló banda, az Xcuse csatlakozik egy fergeteges estére a Bohémban!

  Program:

 • 18:00 kapunyitás
 • 20:00 kezdés
 • A rendezvény alatt a zenekaroknak támogatást gyűjtünk, melynek ajánlott összege 1500 ft.


  VÁLÓTÁRSAS

  Szombathely - AGORA MSH - március 23. szombat 19:00

  Humor és rögtönzések segítségével ismerhetünk rá párkapcsolati problémáinkra. Félreértések, konfliktusok, kimondott és ki nem mondott ellentétek zavarják meg a harmóniát.

  Az aktuális színészpáros improvizált, irányított jelenetekben, szórakoztatóan mutatja be a színpadon Gönczi Dorka, válási és párkapcsolati mediátor és Varga Zsolt, párkapcsolati kommunikációs szakember tapasztalatait.

  Színészek:

 • Pokorny Lia
 • és Debreczeny Csaba
 • Bár komoly témáról van szó, nem érezzük úgy, hogy ne beszélhetnénk humorral átszőve oldott módon, komikus elemekkel kiegészített interaktivitással, pontosan azért, hogy a nézők számára újra egyértelmű legyen, hogy két pont között a legrövidebb út továbbra is a mosoly és a közös nevetés.

  Megnyugtató és egyben humorral gazdagon fűszerezett műsorunkat jó szívvel ajánljuk mindenkinek: annak, aki volt már magánéleti gödörben vagy annak, aki éppen előrelátó módon éppen szeretné elkerülni azt és ehhez kipróbálna egy-két kommunikációs eszközt a saját hétköznapjaiban is.

  Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában és online, ide kattintva kaphatók. online a

  Jegyárak:

 • 5 990 Ft
 • 6 490 Ft
 • 6 990 Ft

 • MACSKAKŐ ÉS TŰSAROK - TEMATIKUS SÉTA SZOMBATHELY NŐI IKONJAINAK NYOMÁBAN

  Szombathely - Tourinform Iroda (Király utca 1.) - március 24. vasárnap 15:00-18:00

  Nőnap alkalmából szeretnénk megemlékezni városunk kiemelkedő női személyiségeiről és az általuk hagyott örökségről.

  A sétatúra során izgalmas utazásra invitálunk benneteket, hogy felfedezzük városunk híres női alakjainak életét, tetteit és hozzájárulását a társadalomhoz. Lesznek érdekes történetek, emlékek és kulturális örökségek, amelyeket felfedezünk Tychétől Gazdag Erzsiig.

  Részvételi díj:

 • 500 ft/fő
 • Előzetes jegyvásárlás szükséges, a résztvevők számát 25 főben korlátozzák.


  SZÉP NYÁRI NAP

  Szombathely - AGORA MSH - március 24. vasárnap 19:00

  A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz. Ennek fontos szerepe van a történetben.

  A humorral és iróniával átszőtt musical szereplői fiatalok, akik „önként” vállalták a nyári melót.

  A táborparancsnok Tóth Antal a Szovjet–Magyar Barátság TSZ paradicsom-feldolgozó melléküzemágának vezetője, helyettese Kovács Jenőné, azaz Panni néni, az orosz tanárnő. Juli, Panni néni KISZ-titkár lánya, beleszeret a frissen érettségizett Varga Péterbe, aki szociológusnak készül. Péter édesapja ’56 után disszidált. A két különböző neveltetésű fiatal szerelmét sokan nem nézik jó szemmel.

  Az építőtábor többi lakója is pesti tinédzser, akik ezeken a szép nyári napokon teszik azt, amit minden fiatal, vagyis dolgoznak, szórakoznak, összevesznek, kibékülnek, szerelmesek lesznek, de legfőképp énekelnek és táncolnak a máig népszerű Neoton-slágerekre.

  Kell, hogy várj, Kétszázhúsz felett, Santa Maria, Don Quijote, Pago Pago, Ha szombat este táncol, Tini-dal, Holnap hajnalig és még sok más dal is elhangzik az előadásban.

  A Neoton-dalok mind a mai napig nem hiányoznak egyetlen valamirevaló házibuliból sem – korra való tekintet nélkül! Talán nem túlzás azt állítani, hogy ezek a slágerek ma Magyarországon ugyanolyan népszerűek, mint az ABBA együttes dalai.

  És több, mint harminc évvel a rendszerváltás után már felhőtlenül nevetünk múltunkon!?

  A Veres 1 Színház saját produkciója.

  Az előadást Korcsmáros György emlékének ajánljuk.

  Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában és online, ide kattintva kaphatók.

  A jegyárak dinamikusan változnak.


  Jövő heti előzetes:

  ADORJÁN JÁNOS, AZ ELSŐ MAGYAR REPÜLŐGÉP TERVEZŐJE | ELŐADÁS

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár - március 26. kedd 17:00

  Dr. Nemes József PhD egyetemi docens (ELTE, Informatikai Kar, Savaria Egyetemi Központ) előadása.

  Adorján János autóversenyző, gépészmérnök, repülőkísérletező, az első magyar tervezésű és építésű repülőgép pilótája. 1882. január 2-án született Vas megyében, a Szombathelytől 10 km-re délre lévő Sorkitótfaluban. Szülei Adorján József és Böröcz Rozália. A család a kis János 6 éves korában Budapestre költözött. Iskoláit a fővárosban végezte, de a felsőfokú tanulmányait már Németországban, Stuttgartban fejezte be. 1909-ben hazatért, és itthon, Rákosmezőn kezdte meg repülőgépe építését. A magyar repülés történetét 1910. január 10-től számítjuk, mikor az első magyar építésű géppel magyar pilótaként az első igazolt repülést megtette. Repülő karrierjének befejezése után (repülőbaleset miatt), 1912-ben autószaküzletet nyitott, majd a Mercedes Gyár budapesti képviseletének vezetője volt, az 1940-es évek végétől pedig az Ikarus Autóbuszgyár mérnöke lett. Az 1964. július 2-án Budapesten elhunyt Adorján János a Ferihegyi Repülőtérhez közeli Új köztemetőben alussza örök álmát. Az 5. parcellában lévő egyszerű síremléke felett – a széliránytól függően – hangos morajjal emelkednek a levegőbe, vagy éppen siklanak a leszálláshoz a mai modern repülőgépek.

  2024. július 2-án lesz halálának 60. évfordulója.


  VILÁGJÁRÓK - NEPÁL, EGY ORSZÁG A FELHŐK FELETT

  Szombathely - AGORA - Savaria Filmszínház - március 26. kedd 17:00

  Hegymászás, természetjárás a Himalája gleccserei és a gőzölgő dzsungelek földjén.

  Előadó:

 • Varga András hátizsákos utazó
 • Részvételi díj:

 • 700 Ft
 • Jegyek az AGORA – Jegyirodában, online, ide kattintva és a helyszínen az előadás előtt válthatók.


  EURÓPA EXPRESSZ - KALLIOPÉ KISTÉRSÉGI TÁRSULAT ELŐADÁSA

  Szombathely - AGORA MSH - március 26. kedd 19:00

  Görgey Gábor – Komlós János – Devecsery László

  Szereplők:

 • Férfi: Németh Zsolt László
 • Nő: Biczók Katalin
 • Kis nő: Mihácsi Veronika
 • Öregúr: Virág János
 • A felesége: Szuper Ildikó
 • Lány (Talpraesett ifjú hölgy): Kriston Zille
 • Slemil: dr. Jónás Zsigmond
 • Kalauz: Pados Katalin
 • Hulla: Devecsery László
 • A rendező munkatársa:

 • Fuchs Erika
 • Mándli Stella
 • Virág Zsuzsa
 • Rendező:

 • Devecsery László
 • A helyszín egy vonatfülke. Egy férfi olvas, a titkos randevúra igyekvő férfi türelmetlen, a nő pedig nyugalomra inti. A vonat beér az alagútba. amikor ismét világos lesz a magányos férfi kezében már nincs ott a könyv, a földön hever.

  A férfi megállapítja, hogy meghalt. Mennének egy másik fülkébe, de nincs menekvés, mindig jön valaki. Érkezik a volt államügyész, aki az Arany Justitia átadására utazik. A felesége rendesen papucsot csinált belőle. Jön egy szabadult fegyenc, egy könnyűvérű hölgy, s egy diáklány is segít a bonyodalom fokozásában. Senki sem mehet sehová! Mi legyen a hullával? Mivel mindenkinek kellemetlen a jelenléte, ezért ki kell dobni az ablakon!

  Ez már majdnem megtörténik, amikor érkezik a kalauz…

  Jegyek az AGORA – Jegyirodában, online, ide kattintva és a helyszínen az előadás előtt válthatók.

  Jegyárak:

 • 1 500 Ft
 • Szent Márton kártya kedvezménnyel: 1200 Ft
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló