Programajánló a hétvégére: Elefánt koncert, Badár-Szőke, Elemlámpás toronylátogatás

Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek lesznek Vas megyében.

A JÖVŐ SEM A RÉGI - FELMÉRI PÉTER ÖNÁLLÓ ESTJE

Szombathely - AGORA Savaria Filmszínház - április 18. csütörtök 19:00

Ahhoz, hogy 2023-ban önmagad lehess, elő kell fizess a Spotify-ra. A napodról nem te döntesz, hanem az algoritmusok. A tavalyi 3 évesek átlagéletkora pedig idén már 4. És ki tudja mi lesz itt jövőre?

Tavaly még magamnak kellett megírjam ezt a leírást, idén meg akár a ChatGPT is megírhatná.

Talán meg is írta… Ki tudja ezt ma már? A mesterséges intelligencia egy 9 éves gyerek szintjén van. Mondjuk rendet nem rak a szobájában. Igaz, szobája nincs is…

Volt idő, amikor azt hittem, hogy a jövő nyugis lesz, laza és egyszerű. De már a jövő sem a régi!

Műsorvezető: Said Dániel.

Az előadást keresleti alapon árazzák.

Jegyet ide kattintva lehet vásárolni.


ELEMLÁMPÁS TORONYLÁTOGATÁS A FÖLD VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL

Szombathely - Víztorony - április 19. péntek 18:00

2024 tavaszán ismét megrendezzük nagy sikerű elemlámpás toronylátogatásunkat, a Föld világnapja alkalmából.

A látogatók 10 fős csoportokban, 18:00-21:00 között félóránkénti váltásban, elemlámpával a kezükben kapaszkodhatnak fel a Víztorony tetejére, ahonnan csodálatos látványban lehet részük, hiszen a kupolából lenézve megtekinthetik éjszakai fényekben Szombathely városát.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció már lezárult.

A vezetett túrára ajánlott kényelmes cipőben érkezni, elemlámpát, homlokra csatolható lámpát magukkal hozni, de a helyszínen biztosítunk fényforrást.


BAD FERRO 10 ÉVES JUBILEUMI KONCERT

Szombathely - Végállomás Klub - április 19. péntek 19:30

Április 19-én két szombathelyi zenekar fogja a Végállomás Klub színpadát felszántani. Az est első felében a Vadvágány zenekar fogja bemelegíteni a közönséget, majd a 10. születésnapját ünneplő Bad Ferro zenekar csap a húrok közé.

Program:

 • 19:30 Kapunyitás
 • 20:30 Vadvágány
 • 22:00 Bad Ferro
 • Belépő: 2500 Ft


  KÉZMŰVES KUCKÓ

  Szombathely - AGORA MSH - április 20. szombat 9:00-12:00

  Ebben a hónapban is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat. Az érdeklődők hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat, legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

  Téma:

 • Tavasztündér készítése
 • Részvételi díj:

 • 900 Ft/fő

 • TÍZTÁNC – NYOLCTÁNC MAGYAR BAJNOKSÁGOK, KLUBKÖZI TÁNCVERSENY

  Szombathely - AGORA MSH - április 20. szombat 9:00

  Idén ismét összemérhetik tánctudásukat a hazai párosok a Tíztánc és Nyolctánc Magyar Bajnokságon.

  Gyermek II E STT, Gyermek II E LAT, Junior I E STT, Junior I E LAT, Junior I D STT, Junior I D LAT, Junior II E STT, Junior II E LAT, Junior II D STT, Junior II D LAT, Junior II C STT, Junior II C LAT, Ifjúsági E STT, Ifjúsági E LAT, Ifjúsági D STT, Ifjúsági D LAT, Ifjúsági C STT, Ifjúsági C LAT, Felnőtt E STT, Felnőtt E LAT, Felnőtt D STT, Felnőtt D LAT, Felnőtt C STT, Felnőtt C LAT, MB Gyermek 8T, MB Junior I 10T, MB Junior II 10T, MB Ifjúsági 10T, MB Felnőtt 10T, MB Professzionista Felnőtt 10T, MB Senior I 10T, MB Senior II 10T, MB Senior III 10T, MB Senior IV 10T kategóriákban lépnek parkettre a táncosok.

  Az elődöntők 15 óráig, a középdöntők 18 óráig tartanak, a döntők 18 órától 21.30-ig zajlanak.

  Jegyárak: 

 • Napijegy (lelátó): 6 000,- Ft/fő
 • Asztaljegy: 10 000,- Ft/fő
 • A 6-14 év közötti diákjegy, valamint a nyugdíjas jegy ára: 4000 Ft/fő
 • 6 év alattiaknak a belépés ingyenes.
 • Jegyek a helyszínen vásárolhatók a verseny ideje alatt.

  Asztaljegy igényelhető a lorigolevel_KUKAC_gmail_PONT_com címen emailben.


  ÉPÜLET + KERÁMIA – SCHRAMMEL IMRE MURÁLIS MUNKÁI ÉS TANULMÁNYTERVEI

  Szombathely - Schrammel-gyűjtemény - április 20. szombat 15:00

  „Egy épületmunka, mindegy, hogy ez kerámia vagy nem, akkor jó, hogyha úgy van benne az épületben, hogyha én azt onnan kiveszem, összedől a ház. Tehát szerves része a háznak.”

  Schrammel Imre épületkerámiái több közintézményt díszítenek ma is és legnagyobb sajnálatunkra néhány közülük az épülettel együtt lebontásra került, megsemmisült. A rendhagyó tárlatvezetésen kivetítésre kerülnek a művész legfontosabb épületkerámiái és az állandó kiállításban bemutatásra kerülnek azok a művek, amelyek, mint „tanulmányok” készültek ezekhez a munkákhoz.

  Tárlatvezető: Czenki Zsuzsanna esztéta, általános igazgatóhelyettes

  A tárlatvezetés ingyenes.


  ELEFÁNT KONCERT

  Szombathely - Végállomás Klub - április 20. szombat

  Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt!

  A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

  A tavaly a Budapest Parkban és a vidéki turnéállomásokon is telt ház előtt színpadra álló ELEFÁNT tagjai 2012 óta változatlan felállásban (Szendrői Csaba énekes, szövegíró, Tóth András gitáros, Kovács Zoltán billentyűs, Horváth B. Ede basszusgitáros és Németh Szabolcs dobos) zenélnek együtt. Egy alkotói kollektíva, ami folyamatosan a megújulás lehetőségét keresi, és hírből sem ismeri a műfaji korlátokat. Lassúzva pogózni vagy pogózva lassúzni is lehet a koncertjeiken.

  Első nagylemezüket, a Vérkeringőt már stabil rajongótábornak mutatták be 2013-ban, Gomoly című második albumuk pedig 10 napig vezette a Deezer hazai hallgatottsági listáját. A 2017 tavaszán megjelent Minden című anyaguk dupla teltházas eseményen debütált az A38 Hajón. 2019. szeptemberében jelent meg negyedik nagylemezük EL címmel, melyet a vidéki klubturné mellett az Akvárium NagyHalljában szintén teltházas koncerttel ünnepeltek.

  Egyediségük abban rejlik, hogy nem csak egymással, de rajongóikkal együtt is közösséget alkotnak. Az egyre bővülő közönség mellett a szakmai díjak is azt jelzik, hogy jó irányba tart az Elefánt csinos rakétája. A Fonogram-díj jelölések mellett Szendrői Csaba és a zenekar 2018-ban az „Artisjus // Év Könnyűzenei alkotója” elismerésben részesült, illetve többszörös arany- és platinalemezes is a csapat. Négy lemezzel a hátuk mögött a magyar könnyűzenei élet megkerülhetetlen szereplőivé és a hazai fesztiválok nélkülözhetetlen fellépőivé váltak.

  2024-ben egy új fejezet nyílik a zenekar történetében, ötödik, SEMMI címre keresztelt albumuk a tervek szerint 2024 tavaszán jelenik meg, az új dalokat június 7-én a Budapest Parkban hallhatja majd először a közönség. Addig is járják az országot, április 20-án pedig az Alterego társaságában a Végállomás Klubban folytatják az idei koncertszezont.

  Vendég:

 • Alterego
 • Program:

 • 19:30 Kapunyitás
 • 20:30 Alterego koncert
 • 21.30 Elefánt koncert
 • Jegyek ide kattintva vásárolhatók.


  ÁTJÁRÓ - ÖRÖM A ZENE AMATŐR ZENEI TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY

  Szombathely - Végállomás Klub - április 21. vasárnap 13:00-21:00

  Ismét Átjáró-Öröm a Zene amatőr zenei tehetségkutató versenyt hirdetünk hangszeres zenét játszó előadóknak, együtteseknek. Az Öröm a Zene programhoz csatlakozva, a Hangszeresek Országos Szövetségével és az NKA Hangfoglaló Programmal karöltve hívunk benneteket. Jelentkezzetek minél többen! Támogassuk az élő zenét és játsszunk „trendi vagy kevésbé trendi” zenei stílusokat. Lényeg, hogy műveljük a zenét!

  Indulási feltételek:

 • Mindenki jelentkezhet, stílusirányzatot nem szabunk meg, a produkció egyetlen kikötése, hogy hangszeres előadás legyen.
 • Olyan induló előadók és zenekarok jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek kiadók által kereskedelmi forgalomban hozott hanghordozóval (saját kiadás és a helyi médiumokban való megjelenés nem kizáró ok).
 • Nem fogadhatjuk el olyan zenekarok jelentkezését, akik az NKA Hangfoglaló Program induló zenekari alprogramjának támogatottjai voltak.
 • A nevezésekben csak saját szerzeményeket fogadunk el, amelyeket demo felvétel formájában kell beküldeni Wav, vagy MP3 formátumban (minimum 2 dal).
 • A felvételek mellé rövid előadói/zenekari bemutatkozást kérünk, a tagok részletes/hangszeres felsorolásával, illetve a versenyen játszott három dal szövegével. Angol nyelvű dalok esetén magyar fordítást is kérünk.
 • Nevezési díj nincs.
 • A jelentkezéseket az atjaro_PONT_szombathely_KUKAC_gmail_PONT_com emailcímre kérjük!
 • A versenyen 4 fős szakmai zsűri értékel.

  Jelentkezéseket mindenhonnan, de főként Vas megyéből várjuk. Nagy létszámú jelentkezés esetén (15 felett) a szervezők élhetnek az előválogatás jogával.

  Egy előadó, zenekar a beállással együtt max. 25 perces műsorral mutatkozhat be (max. 3 dal).

  A győztes indulási jogot szerez az Öröm a Zene 2024. évi döntőjében, valamint kiosztásra kerül a legjobb hangszeresnek járó Újfalusi Gábor-díj. Ezeken kívül számos fellépési lehetőség várja majd a legjobbakat különdíj formájában.


  Jövő heti előzetes:

  BADÁR-SZŐKE: STAND UP ÉS MOZI

  Szombathely - Végállomás Klub - április 22. hétfő 18:00

  10 évvel a nagysikerű Mogács show után ismét stand-up est a Végállomásban!

  Badár Sándor és Szőke András közös estje és új, közös filmjük, a Brigádnapló vetítése.

  A film típusa: zenés filmszatíra.

  A 2023 nyarától forgatott produkció két idősíkban játszódik. Az első szál, egy fiatal hölgy és egy idősebb férfi közös gondolkozását meséli el egy tehetségkutató programra utazva. A másik, az előző úthoz kapcsolódó beszélgetésből ismertet meg egy régi történettel, a szentesi Petőfi Szálló szocialista brigádjának 1970 és 1989 közötti mindennapjaival.

  Program:

 • 18:00 nyitás
 • 18:30 kezdés
 • Belépő:

 • 5900 Ft
 • Jegyek elővételben ide kattintva vásárolhatók.


  A NÁNDOR CSALÁD VISSZATÉR - HANGJÁTÉK ÉS KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár (földszinti előadóterem) - április 23. kedd 17:00

  Közreműködik

 • Büki László
 • Dobolánné Ács Rozália
 • Finta Zília
 • Gombos Katalin
 • Grünwald Zsolt
 • Horváth György
 • Horváth Zoltán
 • Lövei Ágnes
 • Rába Tamás
 • Rozán Eszter
 • Sárközi Artúr
 • Valiczkó Éva
 • és Velics Gabriella
 • A nyugat.hu cikke Hangjáték-sorozat jubileum az egyetemi rádióban 2011. April 02. 13:47 2011. április 2.: „A Nándor család 50. alkalommal az éterben. Magyarországon egyedülálló a Berzsenyi Rádió Nándor család című folytatásos szappanoperája, melynek most már 50. részét hallhatja a szombathelyi közönség. A Nándor család című hangjáték első adására 1996-ban került sor a SZÓKÖZ Rádióban és ott 128 részt ért meg. A hangjáték mint műfaj a mai rádiózásban már kevés szerepet kap, de nem tűnt el teljesen. A Berzsenyi Rádió célja újjáéleszteni a rádiótörténet egy értékes műfaját, felkelteni a közönség érdeklődését a rádiójátékok iránt.”

  A SZÓKÖZ Rádióban útjára bocsátott Nándor család című folytatásos hangjáték-sorozat szereplői 2024. április 23-án 17.00 órai kezdettel újra összegyűlnek, hogy előadják a Nándor család Londonban című vidám epizódot, majd kerekasztal-beszélgetés formájában felelevenítik a régi időket. Azt est folyamán megjelennek mindazok, akik valaha a SZÓKÖZ és a Berzsenyi Rádióban, illetve az élő hangjátékokban szerepeltek. A Nándor család dala is elhangzik.


  ISIS, AZ EZERNEVŰ 2. - ISISRŐL GÖRÖG SZEMMEL - AZ ISIS-KULTUSZ GÖRÖG FORRÁSAI

  Szombathely - Iseum Savariense - április 23. kedd 17:00

  Isis a Kr.e. 6. századtól kezdve fontos helyet vív ki magának a mediterrán világ vallási horizontján.  Görög szerzők írnak róla, alakja görög polisok pantheonjának részévé válik, kultuszának nyomait görög közösségek régészeti anyagában találjuk. Az előadás Isis alakját, kultuszának egyes elemeit görög híradások, a rendelkezésre álló irodalmi és epigráfiai források tükrében vizsgálja, különös tekintettel Athén városára, a Hellas-szerte felbukkanó Isis-aretalogiák kérdésére, valamint Plutarchos Isis-ről szóló szövegére.

  Előadó:

 • dr. Lindner Gyula ókortörténész, Pécsi Tudományegyetem
 • Belépőjegy:

 • 500 Ft/fő

 • GYERMEK MŰVÉSZETI FESZTIVÁL 2024

  Szombathely - AGORA MSH - április 23-24.

  Előadó-művészeti bemutatók szombathelyi és Vas megyei diákok, óvodások, amatőr művészeti csoportok részére

  NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK:

  Szombathely és Szombathely járás nagycsoportos (6-8 éves) óvodásai számára meghirdetett kategóriák:

 • versmondás, mesemondás
 • Szombathely és Szombathely járás általános iskolásai számára meghirdetett kategóriák:

 • vers-, mese- és prózamondás
 • népdaléneklés és népi hangszer
 • mai dal éneklés (könnyűzenei slágerek, pop, rock, musical dalok stb.)
 • modern és kortárs tánc (show tánc, jazzbalett, jazztánc, hip-hop, diszkótánc, break, electric boogie, mazsorett stb.)
 • egyéb kategória (stand up, színházi jelenetek, bűvészet stb.)
 • Vas megye általános iskolásai és középiskolásai számára meghirdetett kategóriák:

 • mai dal éneklés (könnyűzenei slágerek, pop, rock, musical dalok stb.)
 • modern és kortárs tánc (show tánc, jazzbalett, jazztánc, hip-hop, diszkótánc, break, electric boogie, mazsorett stb.)
 • egyéb kategória (stand up, színházi jelenetek, bűvészet stb.)
 • A bemutatók időpontja:

 • 2024. április 23. (kedd) 13.00-18.00 - Nagycsoportos óvodások és kisiskolások művészeti fesztiválja
 • 2024. április 24. (szerda) 13.00-20.00 - Felső tagozatosok és középiskolások művészeti fesztiválja

 • XI. SAVARIA FILMSZEMLE

  Szombathely - AGORA Savaria Filmszínház - április 24-26.

  Az esemény részletes programjáról ide kattintva tájékozódhat.


  POKOLI FŐNÖKÖK – KIK ŐK, ÉS MIT TEHETÜNK ELLENÜK

  Szombathely - AGORA Savaria Filmszínház - április 24. szerda 19:00

  Néhány igazán szerencsés embertársunktól eltekintve valamennyien szenvedtünk már pokoli főnöktől. Vagy éppen mi vagyunk azok...

  2023 októberében jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában Modla Zsuzsanna kulturális antropológus könyve, amely a munkahelyi vezetők által okozott traumákat mutatja be és dolgozza fel hiánypótló módon.

  „Egy munkahelyen sokféle ember kerülhet össze, különbözőek vagyunk az életkorunk, a korábban megélt tapasztalataink, a nemünk, az értékrendünk, az érzékenységünk szerint, miközben gyakran több időt töltünk együtt, mint a családtagjainkkal. A Pokoli főnököket olvasva rájöhetünk, hogy nem vagyunk egyedül – és esetleg magunkba is nézhetünk. A szerző kulturális antropológus, és sikerült megtalálnia azt a stílust, amelyben az interjúk során szerzett tapasztalatok elemzésébe egyszerre hoz be tudományos szempontokat, és formázza meg a történetekből kirajzolódó rossz főnökök karakterét meglehetősen szórakoztató módon.” (Index)

  Rendkívüli és rendhagyó este lesz ez, hiszen a szerző beszélgetőtársa Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, aki az irodalmi és kultúrtörténeti ismeretterjesztés nagymestere. A beszélgetés után természetesen megvásárolható lesz a Pokoli főnökök című könyv, melyet a szerző dedikálni is fog.

  Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában és online, ide kattintva válthatók.

  Jegyárak:

 • 2 500 Ft
 • Szent Márton kedvezménnyel: 2 135 Ft.

 • PÁRHUZAMOK – A KÉT REISMANN - KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

  Szombathely - Savaria Múzeum - április 25. csütörtök 17:00

  Párhuzamok – A két Reismann című időszaki kiállításunk Reismann János és Reismann Marian életművéből nyújt válogatást. A tárlaton két, egymástól független, de sok ponton érintkező, szoros szakmai kapcsolatot feltételező életpálya dokumentumai kerülnek egymás mellé. A két Reismann. Mindkettő Szombathely szülötte. Mindkettő fotográfus.

  Mindkettő mögött jelentős életmű áll. Mindketten részesei voltak azoknak a huszadik század nagy részét alakító folyamatoknak, eseményeknek, melyek két világháborúval, néhány diktatúrával, emberi szenvedések és persze örömök sokaságával volt terhes. És miután mindketten fényképeztek, ezeknek a történéseknek egy jelentős részét ránk hagyták örökül, képeken, negatívokban, könyvek és folyóiratok illusztrációjaként.

  A kiállított fotók Kincses Károly fotótörténész magángyűjteményéből származnak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló