Programajánló a hosszú hétvégére: Csernus, Negyed4 és Derkovits minden mennyiségben

Mutatjuk merre érdemes kimozdulni pünkösdkor Szombathelyen, és környékén!

Vacsorázzunk Derkovits Gyulával! - Kiállításmegnyitó

Szombathely - SZOMBATHELYI KÉPTÁR - Május 16. (csütörtök) 17.00

A Szombathelyi Képtár Pop Up kiállítása a Derkovits 130 kiállításhoz kapcsolódóan. A kiállítás központi témája Derkovits Gyula Halas csendélete. A felhívásunkra beérkezett, újraértelmezett, újraalkotott halas kompozíciókat láthatják az érdeklődők.


Zenés gasztroest a Wagner Vendégudvarban

Szombathely - Wagner Vendégudvar - 2024.05.16. 18.00-20.00

S. Hollósy Kornél szólaltatja meg saját dalait és örökzöld slágereket, zongorán. Időpont 18:00-20:00-ig.


QUADRILLE EURÓPAI TÁNCFESZTIVÁL

Szombathely - FŐ TÉR – RENDEZVÉNYTÉR - május 17. 12.00

(ESŐHELYSZÍN: AGORA – MŰVELŐDÉSI ÉS SPORTHÁZ)

Május 17-én, pontban 12 órakor polgármesteri sípszóra indul Szombathely Fő terén a napóleoni időben élt arisztokrácia divatos tánca, a francia négyes több száz diák részvételével. A diákok Johann Strauss Denevér című zenéjére táncolják el a Rimányi Judit táncpedagógus által betanított koreográfiát.

A tánc az e napokban érettségizőknek szól. Kortársaik, iskolatársaik adják elő a közismert négytételes francia négyes táncot több országban, azonos zenére, azonos időben. Szombathelyen ebben az évben is a Fő téren zajlik a fesztivál, ahol – a korábbi évekhez hasonlóan – több száz középiskolás táncol majd egy időben a többi európai város diákjaival. 2023-ban közel 300 középiskolás diák vett részt az eseményen, rendkívül látványos produkciót valósítva meg ezzel.

A nemzetközi rendezvénynek évről évre Szombathely az egyetlen magyarországi helyszíne. A 2005 óta megrendezett esemény a Guinness-rekord nyilvántartások alapján a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában. A fiatalok tánckedvére, lendületére, vállalkozó kedvére épített közös táncot az esernyők teszik még látványosabbá.


Európa Kiadó - vendég: nem kijárat

Szombathely - Végállomás Klub - május 17.

Május 17-én újra Szombathelyen, a Végállomás Klub-ban ad koncertet az Európa Kiadó! A ’80-as évek elején alakult, Menyhárt Jenő gitáros–énekes–igazgató köré épülő Európa Kiadó a magyar alternatív könnyűzene úttörő, mára legendássá vált formációja. A zenekar közel 40 éves fennállása alatt számos emblematikus felállásban működött, jelenleg Menyhárt Jenő mellett Bujdosó János, Kálmán András, Koroknay András és Gyenge Lajos a zenekar tagjai. 2020-ban rögzítette új lemezanyagát az együttes, Love 2020 címen, amely végül 2021. októberében jelent meg.

nem kijárat: https://www.facebook.com/nemkijaratofficial

Jegyárak:

 • Elővételes jegyár: 5.000.- Ft
 • Helyszíni jegyár: 5.990.- Ft
 • Jegyvásárlás: https://tixa.hu/ek_20240517_szhely
 • kapunyitás: 19.00
 • A koncert megvalósulását az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma tette lehetővé!


  KÉZMŰVES KUCKÓ

  Szombathely - AGORA – MSH - május 18. 9.00-12.00

  Ebben a hónapban is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat. Az érdeklődők hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

  Téma: Pörgettyű, forgattyú készítése

  Részvételi díj: 900 Ft/fő


  Derkovits 130 - Ingyenes tárlatvezetés az időszaki kiállításban

  Szombathely - SZOMBATHELYI KÉPTÁR - Május 18. (szombat) 10.00

  Derkovits Gyula születésének 130. évfordulóján a Szombathelyi Képtár reprezentatív, átfogó kiállítással tiszteleg a festő-óriás előtt. A tárlatvezetésen, a tizenegy egységbe rendezett kiállítási koncepción túl az érdeklődők megismerkedhetnek a Szombathelyi Képtár létrejöttének történetével is. Az intézményt ugyanis azzal a céllal hoztak létre, hogy Derkovits Gyula művészi hagyatékának méltó helye és emlékének ápolója legyen.

  Tárlatvezető: Cebula Anna művészettörténész, igazgató, kurátor

  A tárlatvezetés a Derkovits 130 – Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében című kiállítás záróeseménye.


  Vasúti Emléknap

  Táplánszentkereszt - vasút utca - május 18., 10:15

  További részletek.https://www.facebook.com/events/2652445778254940/


  Cezaromán Cézárok - Ingyenes tárlatvezetés

  Szombathely - ISEUM SAVARIENSE - Május 18. (szombat) 11.00

  Uralkodóként nem csak lehetőség, de kötelesség is a parancsolás. Meghozni olykor bizony nehéz döntéseket, élet és halál uraként egy dominanciára épülő társadalomban. Kérdés persze, mikor veti el a sulykot? És ki ítéli meg tetteit? Sétánk térben kis, időben nagy távlatokat felölelve, érinti a császárkor nagy botrányait.

  Tárlatvezető: Katona Ádám


  EMPIRE – luxus, elegancia és monumentalitás. Művészi stílus egy birodalom szolgálatában - Ingyenes tárlatvezetés

  Szombathely - SMIDT MÚZEUM - május 18. (szombat) 14.00

  A Smidt Múzeum első emeleti empire termében láthatóak a gyűjtemény 18. század végéről és 19. század elejéről származó emlékei, melyeket ezúttal sokkal nagyobb részletességgel ismerhetnek meg a tárlatvezetésre ellátogató vendégek. Az itt kiállított bútorok, porcelánok, festmények, órák és ezüsttárgyak története mentén nemcsak az empire stílus eredete, főbb jellemzői kerülnek terítékre, hanem a korszaknak nevet adó és a szunnyadó klasszicizmust „lángra lobbantó” Bonaparte Napóleon és kora, vagyis a Francia Császárság alig egy évtizede.

  Tárlatvezető: Nagy Adrienn történész, múzeumpedagógus


  III. DERKOVITS CSALÁDI DÉLUTÁN

  Szombathely - Szűrcsapó utca 24. mögötti sportpálya - május 18. szombat 14:00-20:00


  A rézkor a Nyugat-Dunántúlon - Ingyenes tárlatvezetés

  Szombathely - SAVARIA MÚZEUM - május 18. (szombat) 15.00

  A soron következő „időutazásunk” 6500 évvel ezelőtt veszi kezdetét és jelenkorunktól számítva kb. 5000 évvel ezelőtt ér véget. A régészet ezt az őstörténeti időszakot nevezi a Kárpát-medencében rézkornak. A korábbi, újkőkori időszakhoz viszonyítva, sok jelentős, az emberi társadalmak további történetét meghatározó változás ment végbe (pl. fémkohászat, kerék feltalálása). Ezek a technikai újítások mozgatták azokat a gazdasági és társadalmi változásokat, melyek az államok, birodalmak létrejöttéhez vezettek. E rejtélyes és alig ismert korszak nyugat-dunántúli, elsősorban Vas megyei emlékeit próbáljuk meg szóra bírni a tematikus tárlatvezetés segítségével.

  Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga)


  Takarítási és tisztálkodási szokások falusi környezetben - Ingyenes tárlatvezetés

  Szombathely - VASI SKANZEN - május 18. (szombat) 15.00

  A tárlatvezetésen megismerhetjük az előző évszázadok Vas vármegyei falvaiban élők tisztálkodási szokásait, valamint az ahhoz használatos eszközök alkalmazását, pl. a mángorló használatát vagy a házi szappan készítését. A Vasi Skanzen házaiban kiállított műtárgyak segítségével bepillantást nyerhetünk az elmúlt korok paraszti családjainak hétköznapjaiba.

  Tárlatvezető: Sztankovánszki Zita múzeumpedagógus


  Költő veszélyes vizeken: Devecseri Odüsszeia - Ingyenes vezetés

  Szombathely - J. P. I. ROMKERT - május 18. (szombat) 16.00

  Ha irodalmunkban József Attila a nagybetűs Költő, akkor Devecseri Gábor (1917–1971) a Műfordító par excellence. És persze költő a Nyugat harmadik nemzedékéből. És klasszika-filológus, természetesen. Ám mégis, a műfordítás áll esetében mindenek felett. Hegelt parafrazálva: ha mi, magyarok Homéroszra nézünk, egy kicsit mindig Devecseri néz vissza ránk. Ugyanis, miután 21 évesen(!) kiadja a komplett Catullust, 1939-ben és 1941-ben megjelennek fordításában a homéroszi himnuszok – mindhárom kötet nagy ívű bevezető tanulmányát a kiváló Kerényi Károly írja –, melyeket 1947-ben a magyar nyelvű Odüsszeia, 1952-ben az Iliász követ, teljessé téve a magyar Homéroszt.

  Egy következő csúcsteljesítmény az 1964-es Ovidius: Átváltozások. Mint kortársait, őt is keményen megpróbálta a történelem: a Vészkorszak zsidó származású túlélőjeként a nácizmus Szküllájától megmenekül, de vajon a sztálinizmus Kharübdiszét elkerülte-e, elkerülhette-e a XX. század örökké szerelmes, magyar Odüsszeusza? Halála egy nagyszerű műfordítói, jelentős irodalmi, és vitatható erkölcsi-politikai értékű életmű végére tett pontot, fájdalmasan korán.

  A vezetést tartja: Simon Gábor tárlatvezető


  SISSONNE GÁLAMŰSOR

  Szombathely - AGORA – MSH - május 18. 17.00

  A Sissonne Gyermektorna Stúdió és mozgásképző műhely, hagyományos, éves nagy műsora, a tornastúdió összes növendékének színpadra állításával. A műsorban a legkisebb, 2 évesektől kezdődően az érettségiző korosztályig, – kisfiú és kislány csoportok egyaránt – adnak ízelítőt a tornastúdió képzési anyagának teljes spektrumáról. A rendezvényre belépőjegyeket a Tornastúdióban lehet vásárolni.


  VILÁGJÁRÓK: ANTIK HŐSÖK NYOMÁBAN AZ ÉGEI – TENGER PARTVIDÉKÉN

  Szombathely - AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ - május 21. 17.00

  Az antik görög és római városok az Égei-tenger partján, melyek a mai napig megőrizték az ókori civilizáció nyomait, most is elbűvölik az utazókat. A templomok, színházak, könyvtárak lenyűgöző látványa, a fehér márványépületek, a korinthoszi oszlopfők, a csodás szobrok és színpompás mozaikok, a távoli múlt ködébe vesző rég letűnt korok hőseinek és egyszerű polgárainak mindennapjaiba nyújtanak bepillantást. Induljunk az előadónk vezetésével a trójai háború helyszínére, a pergamoni színházba és az efezusi könyvtárba, hogy végül együtt csodálhassuk meg a hierapolisi római nekropolist és a pokol kapuját!

  Előadó: Várnainé Balogh Beáta – múzeumpedagógiai szaktanácsadó, Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár

  Részvételi díj: 700 Ft

  Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában (Március 15. tér 5., Tel.: 20/502-9351, nyitva tartás: H-P 9.00–13.00 és 13.30-17.00 és Szo 9.00–13.00) válthatók, valamint online a http://jegy.agorasavaria.hu/ oldalon és az előadás előtt a helyszínen.


  Negyed4 Akusztik / Tengi x Marci

  Szombathely BOHÉM Közösségi Klub május 18., 18:00

  A TengiXMarci duó, a N4-nek a fele, vagyis talán egy intimebb, csendesebb oldala a Negyed4-nek. Persze nem csak Negyed4 dalok hangoznak el ezen a koncerten, hanem leginkább azok a saját dalok, melyek már talán túl akusztikusak egy zenekaros hangszereléshez. És persze elhangoznak, a hozzájuk közelálló feldolgozások is.

 • Kapunyitás: 18:00
 • Koncert: 20:30
 • A koncert alatt a zenészeknek támogatást gyűjtenek!


  Depeche Mode Party - IAN dupla lemezbemutató - Drum and Bass Nite! - meThodbreaKz / HeavyB4g

  Szombathely - Végállomás Klub - május 18., 20.00


  Nemzetközi Német Juhászkutya fajtakiállítás

  Kőszegfalva - Rábai Gábor Sporttelepen - május 19., 9:00

  Pünkösdvasárnap a megyénkben Kőszegfalván megrendezésre kerülő kutyás rendezvényre szeretném felhívni figyelmüket!

  Ez egy nemzetközi Német Juhászkutya fajtakiállítás.(szépségverseny) Rendező a Hunnia-Rex Német Juhászkutya Egyesület Szombathelyi helyi szervezete .A kiállítás május 19-én a Kőszegfalvi Rábai Gábor Sporttelepen lesz.

  Hét országból 94 Németjuhász kutyát neveztek a kiállításra. Ami a jelenlegi kiállítási látogatottságot tekintve, nemzetközileg is komoly nevezési számnak tekinthető.A kiállítás bírája Norbert Wettlaufer a fajta anyaországából Németországból érkezik hozzánk. Ö az idei évben szeptemberben Nürnbergben tartandó Német győztes kiállítás Német Sieger bírája is . Ez nagyban emeli a rendezvény nívóját.

  A rendezvény szombaton 09.00 órakor kezdődik és várhatóan este 19 óráig tart.

  A rendezvény látogatása ingyenes.Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt fajtaszimpatzánst!

  A kilátogató vendégeket egésznapos büfé, /délben pörkölt/ kürtöskalács várja.


  Lépj tovább! - CSERNUS IMRE ELŐADÁSA

  Szombathely - AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ - május 22. 19.00

  Jegyek: 4 500 Ft, jegyinformáció: https://dumakultura.jegy.hu/

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló