Programajánló a hétvégére: újévi operettgála, Kosárlabdázók Éjszakája, Tér-Zene, Rózsaszín Pittbull és #roziutazik

Ki szeretnél mozdulni, de nem tudod még, hogy mit csinálnál a hétvégén? Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek lesznek Vas megyében.

Tóth Dániel - Batyi Norbert duó - TérZene koncert

Szombathely - MMIK - január 14. péntek, 15:00

Tóth Dániel énekes, zenész. 2011-ben Szombathely hangja volt, azóta számos sikeres koncertet tudhat maga mögött jazz-zenekarokkal és fúvószenekarokkal, mint énekes. 2015-ben elnyerte az Egri Bárzenész Találkozó fődíját, a Trilla-díjat. 2016-ban a Savaria Szimfonikus Zenekar “Hollywood Classics” koncertsorozatának szólistája volt Veres Mónika “Nika” társaságában. Duettezett többek között Détár Enikővel, Soltész Rezsővel és Farkas Gábor Gábriellel. Bécsben végzett, zeneművészeti egyetemen. 2021 novemberében a TEDxYouth Budapest előadója volt.

Batyi Norbert, zongorista. Budapesten végzett Ifj. Szakcsi Lakatos Béla növendékeként, jazz-zongora szakon. Az Országos Jazz Zenei Verseny 2. helyezettje, valamint számos megyei tehetségkutató 1. helyezettje lett.

A koncertre a belépés díjmentes.


Ezt látni és hallani kell! Utazás a zenekari hangszerek világában: A fafúvósok

Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár - január 14. péntek, 17:00

Horváth Imre komolyzenei előadásaA fuvola, oboa, klarinét, fagott különleges szerepet töltenek be a zenekari hangzás kialakításában. A hangszerek formájának, szerkezetének bemutatása mellett gyönyörű műrészletek elemzésével ismerkedhetünk meg az összhangzásban megszólaló hangjukkal és az érzelemkifejezés lehetőségeivel.

A belépés ingyenes! 2021. november 8-tól kötelező a maszk használata a Berzsenyi Dániel Könyvtár tereiben.


Szinódus 2023 - Találkozó a fiatalokkal

Szombathely - Boldog Brenner János Kollégium - január 14. péntek, 17:00

A Székely János megyéspüspök által kezdeményezett szinódusi találkozók sorozata tovább folytatódik januárban. Szeretnénk ha Ferenc pápa szándéka szerint minél többen részt vennének ebben a folyamatban. Január 14-én a fiatalokkal találkozik Püspök atya.


#roziutazik – TÉRIDŐUGRÁSOK AZ AZORI-SZIGETEKTŐL ODESSZÁIG

Szombathely - AGORA-Savaria Filmszínház - január 14. péntek, 18:00

Rózsa Melinda fotókiállításának msmegnyitója. A kiállítást Kozma Gábor újságíró nyitja meg, majd Takáts Eszter érkezik egy minikoncerttel.

A kiállítás megtekinthető: 2022. január 14. - 2022. február 6.


Triász-koncert

Szombathely - Végállomás - január 14. péntek, 19:30

Január 14-én, pénteken fennállása során először látogat Szombathelyre, a Végállomásba a Triász! A közelmúltban alakult 3 tagú együttes tagjai már nem ismeretlenek a nagyközönség előtt. A csapatot a régi barátság, rockzene szeretete és az együtt muzsikálás öröme hozta össze.

Az érdekes felállású zenekar tagjai a következők:

 • Kálmán György: ének (Eddig a következő bandákban találkozhattatok vele: Dinamit, Pandora, Dirty Dance, színházi színpadon történő előfordulási helye: Szolnoki Színház)
 • Sipos Péter: ének (Eddig a következő bandákban találkozhattatok vele: Irigy Hónaljmirigy, 10 éven keresztül havi rendszerességgel televíziós show műsorok, vetélkedő műsorvezetője)
 • Jankai Béla: billentyűk (Eddig a következő bandákban találkozhattatok vele: Dinamit, Prognózis, Boxer, Omega)
 • Az elsősorban rock dalokból összeállított műsor unplugged jellegű, de mégsem a megszokott hagyományos, csak akusztikus hangszerekkel, hangzással.

  „A repertoárunkat is úgy állítottuk össze, hogy mindenki találjon a szívének kedves slágert, de mégsem az unásig játszott, legalább 25 feldolgozás banda által folyamatosan játszott dalokat gyűjtöttük csokorba. Műsorunkban a 70’-90’-es évek remek rock dalai csendülnek fel, amit mindenki ismer, de mégsem ezek a média lerágott csontjai. Ezért is lett a koncertprogramunk alcíme: Elveszett Dalok. Célunk eljutni a legkisebb klubokba is, ahol saját bandáinkkal nem férnénk el, és ott egy fantasztikus emberközeli bulit nyomni, hol sztorizva, hol énekelve, a tisztelt nagyérdemű bevonásával. Két rock torok, és egy zongora… Jó párosítás, akarom mondani triósítás.”

  Belépő 3.000 Ft, kapunyitás fél 8-kor, jegyelővétel itt.

  A hatályos jogszabályban foglaltak szerint a koncertek kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló applikációval látogathatók. A védettségi igazolványt (vagy a telefonos applikációt) a beléptetéskor személyi igazolvánnyal (vagy útlevéllel) együtt be kell mutatnod a biztonsági szolgálat munkatársainak.

  Ha nem rendelkezel érvényes védettségi igazolvánnyal, sajnos érvényes jeggyel sem tudsz bejutni a koncertre. A tizennyolc év alatti vendégek védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében, érvényes jeggyel, de védettségi igazolvány nélkül is látogathatják a koncerteket!


  Alterego / Túlzás

  Szombathely - Bohém - január 14. péntek, 20:00

  A hatályos járványügyi szabályok értelmében a rendezvényen 18 éven felüliek csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt. A belépés ingyenes. Ajánlott zenekari támogatás: 1000 Ft


  0114 - Pótszilveszter - YAMINA

  Sárvár - Caracas Bulvár - január 14. péntek, 22:00

  YAMINA a Caracasban! A Radio 1 2021-es #1 Hölgy lemezlovasa, az élő energiabomba, a kordonszaggatós ütemek koronázatlan királynője Yamina Sárvárra látogat! Zene: Yamina és Brecska Brothers.


  Trap Starz Party x On The Low

  Szombathely - Romkert - január 14. péntek, 23:00

  Január 14-én (péntek) érkezik az ország egyetlen újvonalas partysorozata AKC Misiékkel és DJ Gozth-tal, azaz a Trap Starz Party x On The Low! Line up: 23:00 - 00:30 Dj Gozth, 00:30 - 01:30 Akc Misi, Akc Kretta, Plo Persici, Akc Damigo, 01:30 - 04:00 Dj Gozth.

  Jegyárak:

 • Elővétel: 2500 ft
 • VIP Elővétel: 3000 ft
 • Helyszíni jegy: 3000 ft
 • VIP Helyszíni jegy: 3500 ft
 • Elővételes jegyekért keresd a NEVER SAY NEVER szombathelyi csapatát vagy váltsd meg ONLINE itt.

  Korhatár: 16+

  Belépés csak védettségi igazolvány/applikáció bemutatása mellett, hozzá tartozó személyi igazolvánnyal. A védettségi igazolvány/applikáció 18 év felett mindenki számára kötelező. A védettségi igazolvány/applikáció 18 év alatt nem kötelező, ha a kiskorúval érkezik védettségi igazolvánnyal/applikációval rendelkező nagykorú (18 éven felüli személy).


  KÉZMŰVES KUCKÓ AZ AGORÁBAN - Szerencsemalac készítése

  Szombathely - AGORA MSH - január 15. szombat, 9:00

  Októbertől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

 • Téma: Szerencsemalac
 • Részvételi díj: 500 Ft/fő

 • Újévi túra hegyen-völgyön

  Bajánsenye - faluközpont - január 15. szombat, 9:30

  A gyalogtúra során a történelmi őrség ma is művelt szőlőhegyeit lehet bejárni.

 • Kiinduló- és végpont: Bajánsenye, faluközpont
 • Táv: 12,5 km
 • Túravezetési díj: felnőtt 950 Ft/fő; diák, nyugdíjas 650 Ft/fő
 • A túrára előzetes jelentkezést kérnek a következő elérhetőségeken: turisztika_PONT_orseg_KUKAC_onpi_PONT_hu; 94/548-034
 • Résztvevők száma max. 50 fő
 • Jelentkezési határidő: 2022. január 13.

 • Áldott új évet hirdet Ianus szava

  Szombathely - Iseum Savariense - január 15. szombat, 15:00

  Január, tehát Ianus isten havának eleje a „vota publica”, azaz a közösségi fogadalmak megújításának ideje volt a rómaiaknál. Ezek közül is a császárfogadalmakat tekinthetjük a legfontosabbnak, amelynek ünnepe január elsejére vagy harmadikára esett, és ezáltal egyben az év kezdetét is jelentette. IIyenkor nemcsak az uralkodó kapott értékes ajándékokat, de a plebs számára is jelentős pénzadományt juttattak. A nép közé szórt bronz aprópénzek előlapján a császár képmása, míg hátoldalán általában Isis istennő képe és az eseményre utaló VOTA PUBLICA felirat szerepelt. E szokásból aztán olyan erős hagyomány keletkezett, amelyet még a keresztény uralkodók is változatlan formában gyakoroltak. A pénzeken megjelenő Isis ekkor már leginkább a gondoskodás, a jólét fogalmának megtestesítőjévé vált.

  Ingyenes tárlatvezetés. Tárlatvezető, előadó: Sosztarits Ottó régész.


  Badár Sándor önálló estje Kőszegen!

  Kőszeg - Jurisics Vár - január 15. szombat, 18:00

  Január 15-én 18 órakor Badár Sándor önálló estje Miért pont Ázsia? címmel, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház lovagtermében!


  AFRI Pótszilveszter

  Szombathely - AFRI Cafe & Bar - január 15. szombat, 18:00

  Lemaradtál a szilveszteri buliról, vagy újra átélnéd velük? Január 15-én SZOMBATON megteheted! A kiváló hangulatról Dj.Szunyog gondoskodik!

  Asztalfoglalás: 06309594441, vagy a Facebook-oldalukon üzenetben!


  CUVÉE SZÜLETÉSNAP

  Szombathely - Cuvée Borszaküzlet és Borbár - január 15. szombat, 19:00

  Poharat a magasba, hiszen születésnap van! Január 15-én este egy Cuvéehez méltó partyval készülnek! Ez mit is takar? Welcome koktél, a party indításaként. Élő zene Kulhay András és barátai jóvoltából. Habzó tengerek és sabrage Marczingós Zoli mesterrel. Finom falatok és az ünnephez nélkülözhetetlen torta. Az est folytatásában az igazi slágereket és hangulatot garantálják!

  Asztalfoglalás ajánlott a +36 94 367 842 telefonszámon vagy Messengeren!


  ÚJÉVI OPERETT GÁLA - AZ OPERETT CSILLAGAIVAL

  Szombathely - AGORA MSH - január 15. szombat, 19:00

  Évekig láthatta a közönség Oszvald Marikát a Monarchia Operett előadásaiban, de fellépett a produkcióban az elmúlt években Szulák Andrea, Bangó Margit, Koós János, és tomboló sikerrel Esztergályos Cecília, Fodor Zsóka és két évvel ezelőtt a tv-ből számos műsorból ismert Rózsa György is.

  A hagyományokhoz hűen az újév első napjaiban újra látható lesz hazánk nagy városaiban az ország leglátványosabb kiállítású operett showja, amely az évvégén érkezik vissza külföldi turnéjáról, és vadonatúj műsorának premierjével. A közönség kérésére 2022-ben, megújulva látható a MONARCHIA OPERETT előadása több száz látványos jelmezzel, kitűnő énekhangokkal, élő zenekarral.

  Hajmási Péter, Hajmási Pál; Ringóvállú csengeri violám, Cintányéros cudar világ, Te rongyos élet, Jaj cica eszem azt a csöpp kis szád, Jön e velem nagysád shimmit járni, Délibábos Hortobágyon.

  Ki nem ismerné ezeket a világhírű magyar dallamokat? A magyar operett komponisták örökérvényű, csodálatos melódiái meghódították a világot. És ezt teszik most is, az operett világ fiatal sztárjainak előadásában.

  A társulat látványos, színvonalas előadásához évek óta hozzászokhatott a magyarországi közönség, hisz számtalan nagy városban látható volt az operett csillagok társulata. Fergeteges előadásaik nemzetközi színpadokon is sikert aratnak. Amerikában, Izraelben, Németországban, Erdélyben, Oroszországban és legutóbb Luxemburgban is a közönség kedvence lett. A társulatot utazásaik során hatalmas ovációval, és álló tapsviharral fogadják, amelyben a legtehetségesebb magyar előadók, táncosok, zenészek szerepelnek. A kitűnő szólisták, zenészek, táncosok mellett felejthetetlen látványt nyújtanak gyönyörű jelmezek, és produkció látványvilága, az előadás így méltán érdemelte ki, a kritikusok szerint „a leglátványosabb magyar operett gála” címet. A 2022-es előadásban is közel 200 gyönyörű egyedileg tervezett jelmez lesz látható.

  A fiatal társulat céljául tűzte ki a világhírű, hungarikumnak számító magyar operett hagyományainak megőrzését, népszerűsítését. A pörgős, lendületes gálában többek között a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Bajadér, A víg özvegy, a Cigányszerelem, a Mágnás Miska, a Mária főhadnagy a Csókos asszony dallamai is megszólalnak.

  Felhőtlen hangulat, pezsgő, kacagás, humor, vidámság, romantika, gyönyörű dallamok, látványos, pompás jelmezek. Mindez az operettek csodálatos szórakoztató világával, és világhírű melódiáival egy igazi „ungarishe vircsaft” kíséretében az újévi operett koncerten.


  Rózsaszín Pittbull-koncert

  Szombathely - Végállomás - január 15. szombat, 20:00

  Január 15-én, szombaton a Rózsaszín Pittbull lép a Végállomás színpadára Fekete mise című műsorával. Belépő 3.000 Ft, kapunyitás 8-kor.

  A hatályos jogszabályban foglaltak szerint a koncertek kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló applikációval látogathatók. A védettségi igazolványt (vagy a telefonos applikációt) a beléptetéskor személyi igazolvánnyal (vagy útlevéllel) együtt be kell mutatnod a biztonsági szolgálat munkatársainak.

  Ha nem rendelkezel érvényes védettségi igazolvánnyal, sajnos érvényes jeggyel sem tudsz bejutni a koncertre. A tizennyolc év alatti vendégek védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében, érvényes jeggyel, de védettségi igazolvány nélkül is látogathatják a koncerteket!


  WHITE PARTY

  Szombathely - Maxxx Club - január 15. szombat, 22:00

  A brutális szilveszteri buli után érkezünk egy újabb megőrülős partival. White Party a Maxxx Clubban! Érdemes időben érkezni hiszen éjfélig korlátlan italfogyasztással várnak!

  Mi várható még az este?

 • fehérben érkezőknek welcome drink
 • fehér lufi-eső, amiben italkuponokat rejtenek el
 • éjfélig korlátlan italfogyasztás
 • extra hang- és fénytechnika
 • az elmúlt évek legnagyobb party himnuszai
 • Jegyedet vedd meg elővételben a promotereknél!

  Jegyárak:

 • Elővételben: 2500Ft
 • Helyszínen 22:00-24:00-ig: 3000Ft

 • Basketball Night

  Szombathely - Palace Iron - január 15. szombat, 23:00

  Most szombaton 101%-os pattogtatás Szombathelyen! Délután vasi rangadó (Falco-Körmend), este pedig érkezik a Kosárlabdázók Éjszakája a Palace-ba! Ha a kosárlabda szerelmese vagy, akkor ott a helyed. Ha esetleg nem, de bulizni szeretsz, természetesen akkor is!

 • Hangulatfelelős: LENNARD
 • BELÉPŐ: 3000 Ft
 • BELÉPÉS: Csak védettségi igazolvány/app, és személyi igazolvány felmutatásával!

 • Fókaszív / matiné előadás

  Szombathely - Mesebolt Bábszínház - január 16. vasárnap, 10:00

 • Korosztály: 4 éves kortól
 • díszlettervező: Rumi Zsófia
 • zeneszerző: Kiss Dávid
 • skót népmese alapján bábszínpadra írta és rendezte: Veres András
 • játsszák: Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor mv./Kovács Bálint, Lukács Gábor
 • Finn, a legendás fókavadász, Skócia északi partján él, és úgy gondolja, hogy mindent tud a fókákról. Mindig biztos kézzel találja el a zsákmányt, rettentően büszke vadásztudományára. Ám egy szép napon különös látogató érkezik Finn házába, aki meg sem áll vele a végtelen tenger mélységes mélyéig, a fókák birodalmáig.

  Vajon mit érez a híres vadász, ha hirtelen fókaként kell élnie mindennapjait? Milyennek tűnik az ember, ha egy fóka szemével nézzük? Végül is kié a tenger? Bizony ezekre a kérdésekre kell hősünknek választ találnia, ha vissza szeretne térni a szárazföldre. A sok izgalmas, humoros, megindító kaland során Finn egészen más szemmel kezdi nézni a világot…

  A Mesebolt Bábszínház új előadása egy skót népmese nyomán készült, de üzenete a mának is szól. Van-e jogunk kizsákmányolni a természetet, vagy jobb vele harmóniában élni? A válasz ott rejtőzik mindnyájunkban.


  Textilművészet a szövésen túl

  Szombathely - Szombathelyi Képtár - január 16. vasárnap, 14:00

  Mi is a textilművészet? Az a művészeti ág, mely a textíliával, az anyaggal foglalkozik. Tehát szövésen alapul – legtöbbször. A kortárs textilművészet azonban már szinte bármit felhasznál, ami anyagában vagy technikájában utal a textil tulajdonságaira. Így történhetett például, hogy Remsey Flóra Ferenczy Noémi-díjas gobelinművész, aki évtizedekig elkötelezett híve volt a hagyományos, szövött kárpitnak, új utakra lépett és új kifejezési eszközt talált, a fémhuzalokban. A Szombathely Képtár textilgyűjteményében hasonló művek nyomába eredünk.

  Ingyenes tárlatvezetés. Tárlatvezető: Cebula Anna művészettörténész, igazgató.


  Szinódus 2023 - Találkozó az idősekkel

  Szombathely - Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont - január 16. vasárnap, 15:00

  A Székely János megyéspüspök által kezdeményezett szinódusi találkozók sorozata tovább folytatódik januárban. Szeretnénk ha Ferenc pápa szándéka szerint minél többen részt vennének ebben a folyamatban. Január 16-án az idősekkel találkozik Püspök atya.


  Drapériás figurák Schrammel Imre művészetében

  Szombathely - Schrammel-gyűjtemény - január 16. vasárnap, 15:30

  Schrammel Imre egyes alkotásaiban az agyagba mintázott természethű aktról gipszöntvényt készít, ezt valódi textíliával felöltözteti, lágyan omló redőkkel, amiket gipsszel megerősít. Szilikonformát készít róla, a gumiformába agyagot tapaszt vékony falvastagsággal. A többlépcsős eljárás végén a puha agyagfigurát tovább "gyötri", földre dobja, megcsavarja, meghajlítja.

  Naplójában írja 1986. november 4-én: "Ma leöntöttük az első drapériás figurát szilikongumival présformának. Hihetetlenek a lehetőségei a drapériás figura plusz szilokon forma plusz redukáló égetés folyamatnak..."

  A meggyötört drapériás figurákat később tovább alakítja homoknyomásos technikával, amelynek révén a figura a benne levő levegő nyomás-ellennyomás hatására sajátságos formákba kényszerül. Az anyag törvényszerűségei érvényesülnek a művész vezényletével. Ez a küszködő, gondolkodó karmester szerep, a megtervezett véletlennel való játék Schrammel egyik alap attitűdje.

  Ingyenes tárlatvezetés. Tárlatvezető: Kékesi Gábor szobrászművész.


  Jövő heti előzetes:

  Fókaszív / Mesebolt Bérlet

  Szombathely - Mesebolt Bábszínház - január 17. hétfő, 10:30 és 14:30; január 19-21. 10:30

  Finn, a legendás fókavadász, Skócia északi partján él, és úgy gondolja, hogy mindent tud a fókákról. Mindig biztos kézzel találja el a zsákmányt, rettentően büszke vadásztudományára. Ám egy szép napon különös látogató érkezik Finn házába, aki meg sem áll vele a végtelen tenger mélységes mélyéig, a fókák birodalmáig.

  Vajon mit érez a híres vadász, ha hirtelen fókaként kell élnie mindennapjait? Milyennek tűnik az ember, ha egy fóka szemével nézzük? Végül is kié a tenger? Bizony ezekre a kérdésekre kell hősünknek választ találnia, ha vissza szeretne térni a szárazföldre. A sok izgalmas, humoros, megindító kaland során Finn egészen más szemmel kezdi nézni a világot…

  A Mesebolt Bábszínház új előadása egy skót népmese nyomán készült, de üzenete a mának is szól. Van-e jogunk kizsákmányolni a természetet, vagy jobb vele harmóniában élni? A válasz ott rejtőzik mindnyájunkban.

 • Korosztály: 4 éves kortól
 • díszlettervező: Rumi Zsófia
 • zeneszerző: Kiss Dávid
 • skót népmese alapján bábszínpadra írta és rendezte: Veres András
 • játsszák: Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor mv./Kovács Bálint, Lukács Gábor

 • Téli képek és néhány apróság | kiállításmegnyitó

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár - január 18. kedd, 17:00

  A Berzsenyi Dániel Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, ismerőseit 2022. január 18-án 17 órára Torjay Valter festőművész Téli képek és még néhány apróság című kiállításának megnyitójára.

  A tárlatot bevezeti a művész, a megnyitón közreműködik Mátyás Gyöngyi (fuvola) és Vajda János (gitár).

  A Torjay Valter festőművész munkáiból válogatott kiállítás megtekinthető 2022. február 5-ig.


  Patrick Ness - Siobhan Dowd: Szólít a szörny

  Szombathely - Weöres Sándor Színház - január 18. kedd, 17:00

  A Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház közös produkciója. Együttműködő partner a Kabóca Bábszínház.

 • Korosztály: 14 éves kortól
 • Patrick Ness – Siobhan Dowd eredeti ötlete nyomán készült – regénye alapján színpadra írta: Vidovszky György (A Monster Calls based on the novel by Patrick Ness. Inspired by an original idea by Siobhan Dowd)
 • Díszlet/jelmez/báb: Mátravölgyi Ákos
 • Zene: Monori András
 • Konzultáns: Illés Haibo
 • Súgó, ügyelő, rendezőasszisztens: Győrváry Eszter
 • Rendező: Vidovszky György
 • „A történeteknél nem léteznek vadabb dolgok a világon. A mesék űznek, megmarnak, vadásznak rád. Tudni akarod, hogyan kezdődik ez a történet? Úgy, ahogy megannyi más történet: van egy fiú, gyereknek már túl idős, de felnőttnek még túl fiatal.” A fiú épp egy rémálomból riadt fel, amikor a szörny – a szörnyek szokásához híven éjfél után nem sokkal – betoppant.

  Ez a pimaszul őszinte, borongós, de humorral átszőtt előadás olyan emberi tapasztalatról beszél, ami korosztálytól függetlenül a miénk, hogy vannak olyan dolgok, amik elmúlnak, de épp ettől értékesek.

 • Conor: Major Erik
 • Szörny: Lukács Gábor
 • Anya: Varga Bori
 • Nagyi: Kolozsi Angéla
 • Harry, Apa: Kovács Bálint
 • Lily: Gyurkovics Zsófia

 • ELMARAD - Bende Attila és Orbán Júlia: Csönd és dobogás

  Répcelak - Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár - január 19. szerda, 18:00


  Herényi Esték: „EZÉRT TANULTAM JÁRNI” Pilinszky János, a XXI. század költője

  Szombathely - Herényiek Háza - január 19. szerda, 18:00

  A Kertész Imre Intézet 2021. május 27-én indította el a Pilinszky 100 programsorozatát a költő születésének 100. és a halálának 40. évfordulója alkalmából. A programsorozat része egy utaztatható és nyomtatható tablókiállítás, amely Pilinszky János életét és meghatározó élményeit hozza közelebb a látogatókhoz, a költő szövegein keresztül. Ennek a kiállításnak a nyomtatható verziója kerül bemutatásra a Herényiek Házában 2022. január 20. és február 4. között.

  2022. január 19-én este 18 órakor tartjuk a hivatalos megnyitóját a Herényi Kulturális és Sportegyesület és a Kertész Imre Intézet szervezésében létrejött, a Pilinszky 100 emlékév keretében megvalósuló kiállításunknak. Az „EZÉRT TANULTAM JÁRNI” Pilinszky János, a XXI. század költője című tárlatot megnyitja, és a költőről előadást tart: dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész.

  A tárlat megtekinthető: január 20. – február 4. hétköznapokon 10-16 óráig.


  10 éves a Vasvári Békeház Képzőművészeti Gyűjteménye | előadás

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár - január 20. csütörtök, 17:00

  A Berzsenyi Dániel Könyvtár tisztelettel meghívja Önt Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész 10 éves a Vasvári Békeház Képzőművészeti Gyűjteménye - A Vas megyei képzőművészet útja az impresszionizmustól az absztrakcióig című előadására 2022. január 20-án 17 órára.


  A fal- és tértextilművészet 50 éve Szombathelyen

  Szombathely - Szombathelyi Képtár - január 20. csütörtök, 17:00

  ]„… a művészet történetében szinte soha korábban nem fordult elő, hogy egy múzeum a műfaj létrejöttének pillanatától kezdve az egész világra kiterjedő, reprezentatív gyűjtést folytasson”

  – írta Fitz Péter művészettörténész a textilművészet szombathelyi meghonosodásáról. 1970-ben rendezték meg az I. Fal- és Tértextil Biennálét a Savaria Múzeumban, s ezzel párhuzamosan létrejött egy páratlan gyűjtemény, amely azóta is folyamatosan bővül. A megvásárolt alkotások mellett sok mű ajándékozás útján vagy hagyatékként került Szombathelyre, immár a Szombathelyi Képtár kollekcióját gazdagítva. A jubileumi kiállítás ezekből a fal- és tértextilekből válogat.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló