Nem lesz állami fenntartású a Bolyai János Gyakorló Iskola és Gimnázium

Az egész országban 25 gyakorlóiskola van, köztük a NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Ezek közül kilencet állami fenntartásúvá tenne a felsőoktatásért felelős államtitkár, ezzel együtt a Nyugat-magyarországi Egyetem is szegényebb lehet egy gyakorlóiskolával.

Az ügy kiindulópontját Palkovics Lászlónak, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkárának a levele jelentette, amit Bódis Józsefnek, a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) rektorának és Jenei Zoltán kancellárnak írt, és amit a Cink.hu közölt. Ebben nyers, hivatali stílusban, némileg sután közli, hogy Pécs legpatinásabb gyakorló iskolájának a fenntartását ezentúl a KLIK látja el.

Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Vágvölgyi Bálint

A KLIK-hez tartoznak az állami fenntartású általános és középiskolák, de a gyakorlóiskolák nem. A 25 gyakorlóiskolából - ezeknek egyike a NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is -, most 9 kerül át a KLIK-hez, ahogy a pécsi eset indoklásából kiderül azért, mert az intézményben a nevelőtanárok sokan, a tanárjelöltek pedig kevesen vannak. Külön érdekesség, hogy ez a helyzet a 2010-es felsőoktatási átalakítások eredménye, a pécsi viszonylatban ez a hallgatók számának feleződését jelenti.

A KLIK eredményesebben tudná üzemeltetni ezeket az iskolákat?

Az Index.hu kérdésére Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára elárulta annak a 9 gyakorlóiskolának a nevét, amelyeket ezentúl a KLIK tartana fenn. Ezen a listán NEM szerepel a Bolyai , tehát egyenlőre nincs miért aggódni:

• Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola,
• Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma,
• Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája,
• Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium,
• Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola,
• Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron),
• Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola,
• Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény),
• Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola.

A soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium viszont igen, és ezt is a Nyugat-magyarországi Egyetem tartotta fenn eddig, így ez fenntartóváltós ügy kínzó közelségbe került Szombathelyhez. Alapvetően az egyetemek ragaszkodnak a gyakorlóiskoláikhoz. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettese az Indexnek elmondta, hogy az egyetemnek van lehetősége arra, hogy ne fogadja el a fenntartóváltást.

Ott, ahol a KLIK venné át az iskolát, a szülők tiltakoznak. Példaként említhetjük a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolát, itt 450 gyerek tanul, rájuk 35 tanár jut, a szülők pedig a Facebookon tiltakoznak.

Van botrány, de ez Szombathelyt nem érinti

Kedden az EMMI közölte, felmérték az ország összes gyakorlóiskoláját, és kilenc intézménynél látták úgy, hogy nem töltik be jól a céljukat, a pedagógusképzést. Az EMMI szerint az iskolák átvétele nem jelentene nagy változást. A minisztérium május végéig dönthet, az egyetemek és főiskolák pedig eddig véleményezhetik a terveket, és egyeztethetnek a tárcával.

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége honlapján csak 2010-es adatokat találtunk, ezek szerint akkor az NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumnak 74 pedagógusa, 65 szakvezetője és 1065 diákja volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet