Mostantól QR-kóddal ismerkedhetünk meg jobban a „Szombathelyi polgárokkal”

A Szombathelyi Szépítő Egyesület kezdeményezésére kapott új táblát a városháza előtti szoborcsoport.

Körösényi Tamás szobrászművész alkotását, a „Szombathelyi polgárok-at" 1983-ban állították fel a Városháza előtt, amely egy XVIII. századig visszamenő legendát jelenít meg. A legenda történetének rövid összefoglalóját a Szombathelyi Szépítő Egyesület tagja, dr. Kalocsai Péter történész írta meg. A történet szerint annak, aki mindenben megfelelt, hogy Szombathely polgárává válhasson, a polgárrá avatási ceremónia zárásaként a városatyák előtt innia kellett a Fő téren álló kút vízéből. A polgáresküt tett egyén ezzel jelezte azt, hogy meghajol a városvezetés akarata és döntései előtt.

QR kódos táblát kaptak a Szombathelyi polgárok
Vágvölgyi Bálint

A tábla ötletét az adta, hogy a történész tapasztalata szerint kevesen tudják, mit ábrázol a műalkotás. Ha valakinek volt is véleménye, az is tévesen az ókori Savariához kapcsolta. Ezután viszont elég lesz egy okostelefon a QR-kód leolvasásához, és mindenki egyszerűen megismerkedhet a szobor történetével.

De mi is az a QR-kód?

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, melyet a japán Denso Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Jelentése Quick Response, azaz gyors válasz. A korábbi egyszerű vonalkódot úgy tervezték, hogy egy keskeny fénynyalábbal lehessen beolvasni, a QR-kódot ezzel szemben le kell fényképezni és a képet egy processzorral kell értelmezi. A processzor a minden QR-kódban megtalálható három nagy és egy kicsi kockát keresi meg először, ezek alapján kiküszöböli a méret, elforgatás és térbeli forgatás okozta torzításokat. Ezen lépés egyben azt is jelenti, hogy a QR-kód fényképezése során nem kell túlságosan gondosan eljárni, a közelebből, vagy távolabbról való fotózás, a ferde képkészítés, vagy akár a térbeli torzítások ellenére az adatok kinyerhetőek.
(via qr-kod.hu )

QR kódos táblát kaptak a Szombathelyi polgárok
Vágvölgyi Bálint

A történet a magyaron kívül még négy nyelven lesz elolvasható, németül, angolul, franciául és olaszul. A tábla elkészítéséhez várostól kapott az egyesület anyagi segítséget, ám minden más munka önkéntes alapon állt össze. Nekünk nagyon tetszik a kezdeményezés. Jó ötletnek tartanánk, ha a későbbiekben a város több nevezetessége is kapna ilyen kis információs táblát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet