Mostantól QR-kóddal ismerkedhetünk meg jobban a „Szombathelyi polgárokkal”

A Szombathelyi Szépítő Egyesület kezdeményezésére kapott új táblát a városháza előtti szoborcsoport.

Körösényi Tamás szobrászművész alkotását, a „Szombathelyi polgárok-at" 1983-ban állították fel a Városháza előtt, amely egy XVIII. századig visszamenő legendát jelenít meg. A legenda történetének rövid összefoglalóját a Szombathelyi Szépítő Egyesület tagja, dr. Kalocsai Péter történész írta meg. A történet szerint annak, aki mindenben megfelelt, hogy Szombathely polgárává válhasson, a polgárrá avatási ceremónia zárásaként a városatyák előtt innia kellett a Fő téren álló kút vízéből. A polgáresküt tett egyén ezzel jelezte azt, hogy meghajol a városvezetés akarata és döntései előtt.

QR kódos táblát kaptak a Szombathelyi polgárok
Vágvölgyi Bálint

A tábla ötletét az adta, hogy a történész tapasztalata szerint kevesen tudják, mit ábrázol a műalkotás. Ha valakinek volt is véleménye, az is tévesen az ókori Savariához kapcsolta. Ezután viszont elég lesz egy okostelefon a QR-kód leolvasásához, és mindenki egyszerűen megismerkedhet a szobor történetével.

De mi is az a QR-kód?

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, melyet a japán Denso Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Jelentése Quick Response, azaz gyors válasz. A korábbi egyszerű vonalkódot úgy tervezték, hogy egy keskeny fénynyalábbal lehessen beolvasni, a QR-kódot ezzel szemben le kell fényképezni és a képet egy processzorral kell értelmezi. A processzor a minden QR-kódban megtalálható három nagy és egy kicsi kockát keresi meg először, ezek alapján kiküszöböli a méret, elforgatás és térbeli forgatás okozta torzításokat. Ezen lépés egyben azt is jelenti, hogy a QR-kód fényképezése során nem kell túlságosan gondosan eljárni, a közelebből, vagy távolabbról való fotózás, a ferde képkészítés, vagy akár a térbeli torzítások ellenére az adatok kinyerhetőek.
(via qr-kod.hu)

QR kódos táblát kaptak a Szombathelyi polgárok
Vágvölgyi Bálint

A történet a magyaron kívül még négy nyelven lesz elolvasható, németül, angolul, franciául és olaszul. A tábla elkészítéséhez várostól kapott az egyesület anyagi segítséget, ám minden más munka önkéntes alapon állt össze. Nekünk nagyon tetszik a kezdeményezés. Jó ötletnek tartanánk, ha a későbbiekben a város több nevezetessége is kapna ilyen kis információs táblát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet