Rabló lett a hajléktalan felgyújtójából – Drog és falopás

Rabló lett a szombathelyi hajléktalant felgyújtó tinicsapat másik, nemrégiben szabadult tagjából is. Egyedül sétáló diákokra csapott le társával és kirabolták a védtelen fiatalokat. Két másik rendőrségi ügyről is beszámolunk, ahol drog és fa játszotta a főszerepet.

Emberkínzás helyett "csak" rabolt a börtönviselt fiatalember

Négy rablás történt május 18-án Szombathelyen öt óra leforgása alatt az Ady tér és Pelikán park közti területen. „Három másodperced van, hogy átadd, amid van!” - a három másodperces momentum és a fenyegető fellépés mind a három esetben előkerült. A célpontok egyedül sétáló, nem túl erős fizikumú fiatalok voltak, akiktől mobiltelefont és egyéb értékeket zsákmányoltak a 17-20 év körülire saccolt elkövetők. A nyomozók forró nyomon indultak és még aznap este a Fő téren elfogtak két férfit, akiket a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottak.

Lefoglalt, rablásból származó telefonok
Lefoglalt, rablásból származó telefonok
Tánczos Mihály

A kihallgatás során a 17 és 21 éves fiatal elismerték a rablásokat -a négy esetből háromban érkezett feljelentés, a tettesek azonban egy negyediket is bevallottak-, sőt, elmondták, hogy hat nappal korábban a Szily János utcában is ők fenyegettek meg egy keszthelyi fiút, akitől szintén a mobilját vették el. A házkutatások során az elrabolt tárgyak nagy része előkerült.

A rendőrségen megtudtuk, hogy a 21 éves büntetett előéletű férfi részt vett a Fő téren 2005-ben egy hajléktalan felgyújtásában Sátánfajzatok – Gyerekek kínozták meg és gyújtották fel a férfit 2005. March 10. 15:51 , aki később belehalt sérüléseibe Már lábadozik a felgyújtott, összevert szombathelyi férfi 2005. July 03. 16:38 . A fiatalember szabadulása után nem sokat tétlenkedett. A védtelen ember felgyújtásában segédkező társáról decemberben írtunk részletesen Brutális rabló lett a fiatalkorú gyilkosból - Az arcát rúgták áldozataiknak 2009. December 21. 15:10 , ő brutális rablásokban vett részt Szombathelyen, ahol egy doboz cigarettáért is kirúgták az áldozatuk fogait.

Rablással szerzett telefonok
Rablással szerzett telefonok
Tánczos Mihály

A mostani rablásokban testi erőszakot nem alkalmaztak ugyan, azonban fenyegetően és túlerőben léptek fel a diákok ellen. Volt olyan, aki azt mondta, nincs nála mobiltelefon, őt gyakorlatilag megmotozta az egyik tettes, majd a megtalált telefonból kivette a SIM kártyát és azt a tulajdonos szeme láttára szétrágta. „Ezt elfelejtheted!” - vetette oda az ijedt sértettnek gőgösen, majd odébbálltak. A bűncselekmények elkövetésénél előfordult, hogy a 17 éves támadó lépett fel agresszívabban.

A telefonok könnyen pénzzé tehetők pár ezer forintot az olcsóbb modellekért is kaphatnak a kereskedőktől, vevőktől, ezért is kedvelt célpontok. A SIM kártyától szinte azonnal megszabadulnak a tolvajok. A nyugat.hu rákérdezett a készülékek ún. IMEI számára is. Ez egy 15 jegyű egyedi készülékazonosító, amelyet a telefon bekapcsoláskor, illetve minden hívás elején elküld a hálózatnak, ellenőrzésre. Mint megtudtuk, nem egyedi eset, hogy az illegális kereskedők azonnal „kiütik” az árulkodó számot. Konkrétum ugyan nem, de utalás elhangzott arra vonatkozólag, hogy a legális telefonkerskedésekben is akadhatnak megtévedt emberek, akik az IMEI kiiktatásával ügyeskednek, elkerülendő a későbbi bonyodalmakat.

Droggal bukott, rántotta magával a hálózatot

Elszaporodtak Vas megyében a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, a szálak a főváros felé vezettek. Május 14-én a Széll Kálmán utcában igazoltattak a rendőrök egy budapesti autóst, majd a motortérben nagy mennyiségű kábítószert találtak. (A nyugat.hu rákérdezett, vajon okkal állították-e meg az autót, hiszen a motortérre általában nem terjed ki egy igazoltatás, de erre a kérdésre nem kaptunk konkrét választ. Feltételezhetjük viszont, hogy a férfit már figyelték a nyomozók. Annyit megtudtunk, hogy a drog pont azért került a motortérbe, mert ott senki nem keresi. Általában – tehetjük hozzá.) Az akkumulátor mellett az autó működéséhez nélkülözhetetlen kokain, amfetamin és fű lett elhelyezve.

Bűnjelek
Bűnjelek
VMRFK / nyugat.hu

A lebukott férfi szombathelyi barátnőjéhez, illetve kisgyermekéhez jött látogatóba és összekötve a „kellemeset a hasznossal”, anyagot is szállított terjesztő megrendelőinek. A rendelés mikéntjéről még nem kaphattunk információt, az viszont valószínű, hogy virágnyelven történt, azaz egy kívülálló teljesen ártalmatlannak tűnő beszélgetést hallhatna. (Korábbi esetnél a „kérlek hozd fel a levelet/kávét/csokit/bármit a nyolcadik emeletre” mondatban a 8-as szám jelentette, hány adag, vagy gram kábítószert rendelt valaki.) Általában azonban a szombathelyiek utaztak Budapestre a drogért, amit a beszerzési ár duplájáért értékesítettek. Az amfetamin piaci ára Szombathelyen most 2500-3000 forint, míg egy adag fű 1500-2000 forint között mozog. A kokain 12-18 ezer forint között mozog.

A precíz mérlegek a drog porciózásánál játszottak komoly szerepet
A precíz mérlegek a drog porciózásánál játszottak komoly szerepet
Tánczos Mihály

A Szombathelyen lebuktatott fővárosi férfi teljes, feltáró vallomást tett. Feldobta az általa ismert teljes szervezeti működést, ki honnan és mit rendelt, ki kinek ad el stb. A rendőrök így összesen hat terjesztőt fogtak el nagy rendőri erők bevetésével Budapesten, Szombathelyen és Sárváron. A házkutatások során a drogok mellett mérlegek, darálók, prések és önzáró zacskók is lefoglalásra kerültek. A dealerek előzetes letartóztatásba kerültek, mellettük még 10 fő ellen folyik kábítószerrel való visszaélés miatt nyomozás. További emberek is számíthatnak arra, hogy a rendőrség a közeljövőben kopogtat az ajtajukon. Hiába azonban a WC-n lehúzott kábítószer, a vizelet nem hazudik.

Horváth András (balra) drog- és drogosfogást ismertetett
Horváth András (balra) drog- és drogosfogást ismertetett
Tánczos Mihály

Azok, akik jelentős mennyiséggel kereskedtek, azok 5-20 év közötti, vagy akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthatnak. A jelentős mennyiséget meghaladó kábítószert felhalmozók pedig 5-10 év közötti kényszerpihenőre pozicionálhatják magukat. Azok, akik saját fogyasztásra tartanak maguknál kis mennyiséget, azok választhatják az elterelést is, ami sok szakember szerint semmire nem jó.

Hatalmasat lehet kaszálni a drogon, de két évtizedre is rács mögé kerülhet a díler
Hatalmasat lehet kaszálni a drogon, de két évtizedre is rács mögé kerülhet a díler
VMRFK / nyugat.hu

A házkutatások során az egyik helyről több int egy kiló amfetamin gyanús szer került lefoglalásra. Ez a felütés után 2-3 ezer adag szintetikus diszkódrogra elegendő. A „felütés”szleng a keverésre, pl. koffeinporral „hígítják” az anyagot, ami a terjesztő hasznát növeli.

Ésszel lopták a fát

Illegális fakitermelésről érkezett bejelentés a rendőrségre. Eszerint a Torony és Dozmat közötti erdőből lopják a fát folyamatosan ismeretlenek. A nyomozók megállapították, hogy tavaly november és idén április között két toronyi férfi végzett időnként fakitermelést az erdőben. A rendőrök a vásárlóknál kezdték a nyomozást. Kiderült, hogy jóhiszeműek lehettek, hiszen gyakorlatilag piaci áron vették a fát. A köbméterenkénti ár ugyan 10 százalékkal olcsóbb volt, mint ha az erdészettől, vagy Tüzép telepről vették volna a tüzelőnek valót, azonban sokan nem tudják, hogy az erdészet erdei köbméterben számol, ami figyelembe veszi az egyenetlenségekből adódó hézagokat. Egy erdei köbméter 1,7 köbméternek felel meg ( példa), így a minimális árelőny is elúszott.

Kovács József a lefoglalt láncfűrészekkel
Kovács József a lefoglalt láncfűrészekkel
Tánczos Mihály

Sikerült megtalálni a szombathelyi teherfuvarozót is, aki abban a hiszemben volt, hogy teljesen jogszerű minden, így a szabályoknak megfelelően vezette a fuvarlevelet. Ez alapján a rendőrök megállapították, hogy 30 főnek szállítottak a lopott fából.

A rendőrségre a favágók szabályos vágási engedéllyel érkeztek, ami 10 köbméter kivágását tette lehetővé. Hamar kiderült azonban, hogy a 10 köbmétert már hónapokkal korábban kivágták. A favágók fifikásak voltak, mindig csak annyi fát vágtak ki, amit éppen megrendeltek tőlük, nem halmoztak farakásokat és mindig azon a környéken vágtak, amire az engedélyük szólt. Így bárki kérdőre vonta őket, akkor megmutatták az engedélyüket. Tarvágást sehol sem végeztek.

A két férfi kb. 80 köbméter fát vágott ki, ezzel egymillió forint kárt okoztak. Ritkaság, hogy pont ennyit is kerestek, mivel piaci áron adták el a lopott fát. Az első üzletek többnyire a toronyi kocsmában köttettek, utána már ismerősök ajánlották a férfiakat. Kérésre kugliba is vágták a fákat. Azt nem tudjuk, hogy a frissen kivágott fák hogyan égtek, de többen elégedettek lehettek, hiszen többször is rendeltek.

Ha figyelembe vesszük, hogy az egymillió forint két részre oszlott, illetve hogy ezt az összeget több mint öt hónap alatt keresték meg kemény fizikai munkával, akkor azt kapjuk, hogy havonta fejenként kevesebb mint 100 ezer forintot kerestek a lopással a favágók. A rendőrség hat motorfűrészt foglalt le, a két férfi előzetes letartóztatásba került.

Drasztikusan nőtt a bűncselekmények száma Szombathelyen pünkösd óta

Kiugróan, kb. háromszorosára emelkedett a bűncselekmények száma Szombathelyen pünkösd óta. Egy hét alatt több mint 100 bűncselekmény történt a vasi megyeszékhelyen, a korábbi átlagosan 35 esettel szemben. Ez csúcsnak számít az elmúlt öt év statisztikáját tekintve. Erről Hollósi Gábor, Szombathely rendőrkapitánya tájékoztatta a helyi sajtót, azt kérve, hogy a szombathelyiek jobban ügyeljenek értékeikre. Sokszor ugyanis a felelőtlenség is közrejátszik abban, hogy valakit komoly kár ér. Megnőtt a gépkocsi feltörések és házbetörések száma is. A most regisztrált heti száznál több eset a Vasvári Rendőrkapitányság négy havi esetszámával egyenlő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Brutális rabló lett a fiatalkorú gyilkosból - Az arcát rúgták áldozataiknak

Novemberben szabadult emberölésért kapott büntetéséből a 19 éves V.L., aki az elmúlt két hónapban testvéreivel együtt hat brutális rablást követett el Szombathelyen.

Sátánfajzatok – Gyerekek kínozták meg és gyújtották fel a férfit

Megvert, kifosztott és felgyújtott három gyerek egy 62 éves férfit Szombathelyen....

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló