Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vége az első szombathelyi kereskedelmi rádiónak?

A Rádió Szombathely helyett jöhet a Mária vagy a Lánchíd rádió. Esetleg így hozzák helyzetbe a jó elv-társat? A Rádió Szombathely helyett jöhet a Mária vagy a Lánchíd rádió. Cikkünk megjelenése után reagált a Médiahatóság is.

A Rádió Szombathely 2002-ben indult a város első kereskedelmi rádiójaként és az FM 97,1 helyi frekvencián sugároz. Ezt a frekvenciát hirdette meg május végén újra a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH). Ez nem meglepő, hiszen a frekvenciaszerződések lejárnak, és ilyenkor újra kell azokat pályáztatni – többnyire a korábbi használó nyeri újra a frekvenciát.

Közösségi rádióra írták ki a pályázatot

Illetve, így volt ez jó ideig, de változnak az idők. A Rádió Szombathely frekvenciájára kiírt pályázat például most közösségi rádióról szól, ami alapvető változást jelent. A közösségi rádió műsoridejének hétharmadában, azaz 67 százalékában közszolgálati műsort kell adnia, és a zeneszámokra is vannak megkötések. Ezt a műsorstruktúrát komoly feladat teljesíteni, hiszen – egyszerűsítve - így a műsorszámok kétharmad részének beszédet kell tartalmazniuk.

Ezzel a műsorral viszont már nem könnyű akkorát szakítani a reklámpiacon, ugyanis a hirdetési bevételek a nagy hallgatottságú rádiókhoz mennek helyi szinten is. A tapasztalatok szerint pedig az emberek a sok zenét, vegyis a kereskedelmi rádiókat hallgatják többen, ahol nem kötelező sokat beszélni.

(Képünk illusztráció, nem a Rádió Szombathely stúdiójában készült)
Mészáros Zsolt

Felhívtuk Pálfalvi Gábort, a rádió ügyvezetőjét, de csak annyit mondott, hogy éppen az árvízvédelemben dolgozik Győrben, hívjuk majd néhány hét múlva. Addigra viszont vége lesz a történetnek, hiszen a frekvenciapályázatokat június 25-én kell leadni személyesen az NMHH-nál.

A Lánchíd az esélyes

Megpróbáltuk kideríteni, milyen rádió pályázhat sikerrel a 97,1-es szombathelyi frekvenciára. A fentebb ismertetett műsorstruktúra miatt a már működő, és országos hálózatukat építő rádiók jöhetnek szóba. A kisebb, országos lefedettségre törekvő rádiók ugyanis úgy terjeszkednek, hogy helyi frekvenciákat vásárolnak, ahol ugyanazt az adást adják, mint a többi frekvenciájukon.

Érdemes felidézni a Mérték Médiaelemző Műhely tavaly februári elemzésének egy adatát. Az adatok szerint az addig kiírt és elbírált frekvenciapályázatok 43 százalékát három rádió nyerte el: a Lánchíd, a katolikus Máris és a református Európa Rádió. Információink szerint közülük a Lánchíd rádiónak van igazán esélye, a református rádiónak itt kicsi lenne bázisa, a Mária rádió Celldömölkön már szól, de Szombathelyen van már egy katolikus rádió, a 107,4-en.

Csak egy maradhat

Az erősen jobbos irányultságú Lánchíd rádió 2007-ben indult, először csak Budapesten sugárzott, majd 2011-ben sorra nyerte a vidéki frekvenciákat, ma már a Dunántúl nagy részét lefedik, csak Szombathely, valamint Kaposvár és Dombóvár környéke számít fehér foltnak számukra. Az is mutatja a rádió eszmeiségét, hogy honlapjukat a Magyar Nemzet (mno.hu) működteti.

A Lánchíd rádió jelenlegi sugárzási területe
Nyugat.hu

Ha valóban a Lánchíd nyer, akkor alapvetően változik meg Szombathely rádiós struktúrája. Jelenleg a helyi piacon három rádió van, a két kereskedelmi, a Rádió Szombathely és a két éve indult Frisss rádió. A harmadik, a Nyugat rádió közműsor-szolgáltató besorolású, nekik műsoridejük 51 százalékában kell közszolgálati műsort adniuk.

Ha ebből kiesik a Rádió Szombathely, akkor csak egy kereskedelmi marad, a Fideszhez kötődő Frisss rádió, ami így saját kategóriájában versenytárs nélkül maradhat, és jelentős szelethez juthat a reklámtortából. A Frisss rádió egyébként szóba került az április közgyűlésen és az azt követő sajtótájékoztatón is. A szocialista frakció vezetője jelentette be, hogy a rádió két munkatársa alkalmazásban van a polgármesteri hivatalnál is. Kérte, vizsgálják ki, hogy ez hogyan lehetséges. Úgy tudjuk, ez a vizsgálat még folyik.

Nem lesz olyan, mint volt

Nem hivatalos információink szerint elképzelhető egy másik forgatókönyv is. A Rádió Szombathely frekvenciájáért egy új céggel pályázik a Frisss rádió Fideszhez köthető alapítója, ha nyer, akkor a Frisss stábja és műsorai átköltöznek a 97,1-es frekvenciára, és hagyják bedőlni a rádiót működtető, sok adósságot felhalmozó kft-t. Vagyis tiszta lappal kezdhetik elölről az egészet.

Meg akartuk kérdezni a Médiahatóságtól, miért minősítették át a frekvenciát kereskedelmiből közösségivé, és ha már az egyik kereskedelmi frekvenciát átminősítik, miért a több mint tíz éve működő rádióval teszik ezt, miért nem az újabbal. Emailünkre három napig nem kaptunk választ, pedig megjött az értesítés, hogy a levelet megnézték. Többször hívtuk a sajtóirodát, ott senki sem vette fel a telefont.

Akárhogyan is lesz, az biztos, hogy a korábban kereskedelmi besorolású, FM 97,1-es frekvenciára csak olyan rádiók pályázhatnak, amik vállalják a 67 százaléknyi közszolgálati műsor sugárzását. Vagyis, a Rádió Szombathely rövidesen nem lesz már olyan, mint az elmúlt 11 évben volt.

A Médiahatóság válasza

Cikkünk megjelenését követő napon megérkezett a válasz, íme:

Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a Médiatanács a frekvenciahasznosításokra vonatkozó pályázati kiírásokról, és arról, hogy az adott médiaszolgáltatási lehetőséget közösségi vagy kereskedelmi jelleggel pályáztatja-e, valamennyi, a médiaszolgáltatási lehetőséggel összefüggő médiapiaci, médiapolitikai és frekvenciagazdálkodási szempontot mérlegelve hoz döntést.

Egy médiaszolgáltatási lehetőség korábbi kereskedelmi jelleggel való hasznosításából nem következik, hogy azt a Médiatanács a médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítási idejének lejárta után továbbra is kereskedelmi jelleggel kívánja hasznosítani.

A médiatörvény alapján földfelszíni médiaszolgáltatási lehetőséget hasznosító kereskedelmi médiaszolgáltatás közösségi médiaszolgáltatásra történő átminősítésére nincsen mód. A Szombathely 97,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságot az annak hasznosítására a Médiatanács által még 2010-ben kiírt pályázati eljárásban a Vasi Friss Rádió Kft. kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatás folytatására nyerte el, és a hatósági szerződést is ennek megfelelően kötötte meg vele a Médiatanács.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Kommunikációs igazgatóság

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra