Ramaty állapotban a szombathelyi járdák

Csak azért nem vesszük észre a romlást, mert hozzászokott a szemünk. Most már az isten pénze sem lenne elég a javításhoz.

Szombathely tényleg fejlődött, de az utak sokkal rosszabb állapotban vannak, mint amire emlékeztem

- mondja régebb óta külföldön élő ismerősöm, aki nemrég hazalátogatott.

Már megszokta a szemünk az ilyen látványt (Nádasdy utca)
Józing Antal

És ha megpróbáljuk az idelátogató idegen szemével nézni szűkebb környezetünket, valószínűleg igazat adunk neki.

Ismerős szombathelyi járdamintázat (Szelestey utca)
J

Kétségkívül jó néhány épületet (Sportház, Haladás-stadion stb.) és közteret (Berzsenyi tér, Szent Márton tér) felújítottak, akad olyan park, ami egész pofás lett (a múzeum előtt), de az összképet alaposan lehúzza az utcák általános állapota.

Gusztusos járda és hozzá tartozó zöldövezet a Wesselényi Miklós utcában
j

Sajnos nem arról van szó, hogy a külvárosban elmaradt néhány utca felújítása - habár az is baj lenne -, hanem hogy a belvárosi utak burkolata is számos helyen a fejlődő országokat idézi; minden túlzás nélkül.

Csendélet a Hunyadi utcában
j

Az, hogy a szemünk hozzászokott a kátyúfoltokhoz, a töredezettséghez, repedésekhez, horpadásokhoz, lyukakhoz, a szürke ötven árnyalatának sajátos magyar verziójához, csak egy újabb szomorú adalék a történethez.

Öröm sétálni a KRESZ-park mellett is
j

Ha szemünkkel nem a kirakatokra, a telefonunkra vagy a plakátokra, hanem a lábunk elé nézzünk, akkor azt is konstatálhatjuk, hogy – nincs ezen mit szépíteni - a járdák még az utaknál is rosszabb állapotban vannak.

Ez már a Rákóczi Ferenc utca, elvileg jómódú környék
j

A járdaszegélyek megannyi helyen letaposva, szétdúlva, a repedésekben így nyár közepén szépen kihajt a gaz.

Szépen kihajtott az Óperint utca
j

Tíz utcából nagyjából nyolcnál nyilvánvaló, hogy évtizedek óta nem volt felújítás, a közművek cseréjénél olykor-olykor szétbombázták őket, árkokat szántottak beléjük, majd jól-rosszul kijavították őket, hogy mindezen munkálatok nyomai különleges, nyomott hangulatú térképeket rajzoljanak beléjük, amiket az enyészet és romlás kisugárzása tesz teljessé.

Fürdő utca, zöldövezet
j

Nyilván nem lehet minden utca mindig makulátlan, de az biztos, hogy egy nyugat-magyarországi megyeszékhely belvárosának nem így kellene kinéznie, mint ahogy az is, hogy ezek a törések, repedések és mállások sokat elmondanak egy város prioritásairól és esztétikai igényszintjéről.

Gagarin utca
j

Talán a döntéshozók is érzik, hogy kisiklottak a dolgok. Erre enged következtetni, hogy minden egyes utca felújításnak nagy feneket kerítenek a sajtóban, azt sugallva, hogy azért történik valami. Ám nem nehéz kiszámolni, hogy ebben a tempóban nagyjából egy évszázad kellene a szombathelyi utak és a járdák teljes megújításához.

Az Ady tér minden négyzetmétere komoly esztétikai élmény
j

2016-ban amúgy a közgyűlés nagy lelkesen megszavazta a három évre szóló hárommilliárdos út- és járdafelújítási programot , amiből aztán vajmi kevés valósult meg, és nem valószínű, hogy az idén annyira felpörögnek az események. Már csak azért sem, mert az idei költségvetésben – korábbi tervekben szereplő 1,5 milliárd helyett – mindössze 244 millió erre a célra van tervezve, amiből mindössze 36 millió jut a fényképeken látható járdákra és 3 millió a rettenetes állapotban levő padkákra.

A Petőfi utcában vajon hány évtizeddel ezelőtt mozdulhattak el ezek a kövek? Igényes az esővíz elvezetés is.
j

Ez nyilván csepp a tengerben, és még ahhoz is kevés lesz, hogy a helyzet ne romoljon tovább.

A Szabó Miklós utcát lassan visszafoglalja a természet
J

Igaz, arra számítani lehet, hogy a jövő évi önkormányzati választások előtt történik majd ez meg az, de a rendszer annyira lepangott, hogy irgalmatlan mennyiségű pénz kellene a látványos eredmények eléréséhez.

A Március 15. tér aszfaltfeltörési térképével köszönünk el.
J

És ez – akárcsak a határozott cselekvési szándék – nem látszik a láthatáron.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet