„Régen a romákat a faluba nem engedték be, nemhogy a templomba”

Roma festők szakrális képeiből nyílt kiállítás Szombathelyen. Ferkovics József festőművészt arra kértük, segítsen értelmezni az alkotásokat.

A szombathelyi Agora-MSH emeleti galériájában május 3-án nyílt a „Szakrális képvilág a roma képzőművészetben” című kiállítás.

A kiállított alkotók:

 • Balogh Tibor
 • Ferkovics József
 • Hájas Zoltán
 • Kalányos Gyöngyi
 • Kárpáti Zsuzsanna
 • Varga György
 • Vári Zsolt
 • A képekről, az alkotókról és magáról a roma művészetről Ferkovics József főszervezővel, országosan ismert és elismert grafikus-festővel beszélgettünk.

  A kiállítás május 22-ig van nyitva, hétfőtől péntekig 8.00-19.00 között, szombatonként 8.00-16.00-ig ingyenesen látogatható.

  Ha arra jár, ne hagyja ki!

  FERKOVICS JÓZSEF

  Ferkovics József festő- és grafikusművész Letenyén született, gyermekkorát állami gondozottként élte meg. Korán megmutatkozott a képzőművészet iránti vonzalma, sokat rajzolt és festett, a tanárai biztatták, támogatták. Pécsen tanult középiskolában, majd Budapesten lett szerkesztőségi tagja és illusztrátora a Romano Nyeviphe roma kulturális és közéleti lapnak. A Cigány Ifjúsági Szövetség szervező titkáraként dolgozott 1990-ig.

  Nagykanizsán alapított családot, majd visszatért Budapestre, egy cikluson át közéleti szerepet is vállalt, nemzetiségi képviselő volt 1994–98 között. 2010-ben jött Szombathelyre, ahol a folyamatos kapcsolatépítéssel beleszőtte magát az itteni kulturális életbe, szervezőmunkája meghatározóvá vált, alkotóként pedig a vasi képzőművészet egyik megkerülhetetlen alakja lett.

  szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

  2010-től 2013-ig vezette a területi roma irodát, 2014-től 2019- ig képviselő volt a szombathelyi önkormányzatban. Országosan legalább száz kiállítása volt, ebből negyvenet Vas megyében rendeztek.

  A Holocaust sorozata, amelyre 2014-ben kérte fel a Romano Instituto Alapítvány, világhírű lett; New Yorktól Izraelig bemutatták, Budapesten is többször látható volt a Holocaust Központban. Saját bevallása szerint azóta a legtermékenyebb, amióta Vas megyében él, mintha megtáltosodott volna itt; rengeteg képet fest, megbízásai vannak.

  2020-ban jelent meg egy művészetéről szóló képes album, 2022-ben elkészítette a 100xSzép Vas megye reprezentatív album képanyagát. 2021- ben, a 60. születésnapján a Vas Megyei Közgyűlés elnökének emlékérmét és Szombathely város oklevelét kapta.

  2023-ban az Év vasi emberének jelölték Kosaras, orvos, tanár, színész, történész, festő – Ki lesz az év vasi embere? 2023. January 04. 19:06 .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra