A megyék döntenek majd a fejlesztési pénzekről

Méghozzá január 1-től, mert megszüntetik a regionális fejlesztési tanácsokat. Most sem egyeztettek senkivel.

Rendkívül gyorsan, alig egy, az év végi ünnepekkel súlyosbított hónap alatt kell végrehajtani a regionális fejlesztési tanácsok megszüntetését, és a regionális fejlesztési ügynökségek állami kézbe vételét. Ráadásul a parlament még el sem fogadta az erről szóló törvénymódosítást, amit Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a napokban nyújtott be az országgyűlésnek.

Politikai szervezetek

A regionális tanácsokkal együtt megszűnnek a kistérségi fejlesztési tanácsok is, munkájukat a megyei önkormányzatok veszik át. Egyedül a Balaton Fejlesztési Tanács marad meg, a javaslat szerint ezt területfejlesztési szempontok indokolják.

A regionális fejlesztési tanácsok tulajdonképpen politikai szervezetek. Tagjainak egy részét választják, és általában a parlamenti erőviszonyokat tükrözi az összetétele. Pontosabban tükrözné, hiszen a kormány képviselői is ott ülnek, és szavazati joguk is van.

A tanácsok fő jogköre a regionális fejlesztési pénzek kiosztása. Néhány éve működnek az ún. Regionális Operatív Programok, amelyekben a tanács meghatározza a ciklus fejlesztési terveit, majd az üléseken ehhez hozzárendeli az állami és uniós támogatásokat. Persze, születnek ad hoc, azaz azonnali, nem tervezhető döntések is, így néhány esetben komoly politikai viták is zajlanak.

Igazolják a létjogosultságot

Ezt a feladatot a jövőben tehát a megyei közgyűlések veszik át. A közgyűlések jelenleg főként intézményfenntartóként működnek, de intézményeik az állam tulajdonába és kezelésébe kerülnek át Süketek párbeszéde a megye és a város vagyonáról 2011. December 04. 18:47 . Úgy tűnik, ezzel a megoldással továbbra is igazolják a megyei közgyűlések létjogosultságát, és valamilyen szinten fenntartják a döntések középszintjét.

A regionális fejlesztési ügynökségek feladata kettős. Egyrészt a fejlesztési tanács munkaszervezete, az ügynökség hajtja végre a tanács döntéseit. Másrészt ún. közreműködő szervezeti feladatokat is ellátnak, részt vesznek a fejlesztési pályázatok összeállításában, kiírásában, végrehajtásában, ellenőrzésében. Az utóbbi években az utóbbi felé mozdult el a tevékenységük, ezzel indokolják az állami kézbe vételüket. Ugyanis a többi közreműködő szervezet már most is az állam kezében van.

Alapvető változás

Így viszont az állam súlya megnő azokban az esetekben is, amikor az állam központi gépezetét kihagyva, azonnal a regionális programokhoz érkezik a támogatás. Ilyen például az EU kohéziós támogatási rendszere, ami az elmaradtabb régiókat támogatja közvetlenül.

A módosító javaslat alapjaiban változtatja meg a terület- és gazdaságfejlesztés régóta működő rendszerét, ehhez képest alig két-három hét marad a szervezetek átalakítására. És a hírek szerint a minisztérium nem egyeztetett senkivel, azokkal sem, akiket érint a javaslat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Süketek párbeszéde a megye és a város vagyonáról

Eredménytelen lett a vasi és a szombathelyi önkormányzat egyeztetése a megyei vagyon államosítása ügyében.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet