Süketek párbeszéde a megye és a város vagyonáról

Eredménytelenül végződött a Vas megyei és a szombathelyi önkormányzat egyeztetése, amit a megyei vagyon államosítása miatt indítottak. Az ellenzék szerint senki sem tudja, mit is akar.

Többször beszámoltunk már Megtartaná a megye a büki gyógyfürdőt 2011. November 17. 17:20 arról, hogy a kormány döntése értelmében január 1-től az állam tulajdonába kerül a megyei önkormányzatok vagyona. Vas megyének ez kimondottan rossz üzlet, hiszen míg a megye vagyona 30-35 milliárd között van, addig adóssága kevesebb, mint 4 milliárd.

Nem kaptunk választ

A megyei közgyűlés a kezdeti beletörődés után megnevezett néhány vagyonelemet, amit mindenképpen szeretne megtartani, a városi közgyűlés is aggályát fejezte ki, miután a szocialista ellenzék felhívta a figyelmet arra, hogy a közös fenntartású intézmények vagyonában jócskán érdekelt a város is. Főként a múzeum és a képtár közgyűjteményei miatt, de a megye tulajdonában vannak olyan, szombathelyi ingatlanok is, amelyek piacképesek, és félő, hogy az állam eladja majd azokat.

Egyeztetés a vagyonátadásról
A megyei vezetés pénzt kért
Bonyhádi Zoltán

Hosszú huzavona és időhúzás után aztán a megye és a város vezetése is rábólintott arra, hogy alakítsanak egy bizottságot, ami áttekinti a közös vagyon sorsát. A bizottságban a megyei és a városi vezetők, valamint a kormányhivatal képviselői dolgoznak, utóbbiak azért, mert a kormány tervei szerint kormányhivatalok működtetik majd a korábban megyei intézményeket.

A bizottság csütörtök délelőtt ülésezett, az ülés nem volt nyilvános. A megyeházán érdeklődésünkre azt mondták, a megbeszélést Puskás Tivadar polgármester kezdeményezte, próbálkozzunk a városházán. Ezért megkerestük Lazáry Viktor alpolgármestert, aki telefonon el is mondta, mi történt és megosztotta velünk véleményét is. Később azonban nyilatkozatát visszavonta, e-mailben újra feltettük kérdéseinket, erre nem érkezett válasz.

Adjanak pénzt!

Így megkerestük Gyebrovszki Jánost, aki egyedüli ellenzéki képviselőként volt jelen a megbeszélésen. Elmondta, hogy a megyei küldöttség öt perc után távozni akart, nem akarták megszavazni a napirendet. Ugyanis azzal a kéréssel jöttek, hogy a város adjon 70 milliós támogatást a szimfonikus zenekar, a Képtár, a Smidt múzeum és a gyermekjóléti intézmények anyagi gondjainak megoldásához.

Indoklásul azt hozták fel például, hogy nem tudták végrehajtani a Képtárban a tervezett létszámleépítést, mert a város nem járult hozzá a Képtár beolvasztásához a Savaria múzeumba. Ezért az így felmerült többletköltséget fizesse a város.

Aztán mégsem távozott a megyei küldöttség, és végül megszavazták a napirendet, vagyis azt, hogy a közös fenntartású intézmények vagyonmegosztásáról tárgyaljanak. De – Gyebrovszki állítása szerint – nem összesítették a leltárt. Minden intézménynek van naprakész leltára, ez kötelező is, de ezeket nem hozták be a megbeszélésre. A képviselő megjegyezte, 1992 óta létezik a megállapodás, hogy amit a két önkormányzat közösen vásárol, szerez be, az közös tulajdonnak számít.

Csak időpontot módosítottak

Harangozó Bertalan kormánymegbízott ugyanis kijelentette, az állam csak a megye vagyonát veszi át, a városét nem. De a különálló leltárok alapján lehetett volna vitatkozni egy kávéfőzőről vagy egy székről – mondta Gyebrovszki, így aztán semmivel sem jutottak előbbre.

Ezért semmi mást nem csináltak, mint hogy újabb időpontot határoztak meg, december 19-ét, a megyei főjegyzőnek és a város jegyzőjének addigra kell összeállítani a vagyon pontos helyzetéről szóló beszámolót.

Aztán elvitatkoztak még a megye többlettámogatási kérelméről, kiderült például, hogy a Smidt múzeumnak kért pénz nagy részét a város már átutalta. Abban sem egyeztek meg, hogy a mekkora a többletköltség a Képtárnál, erre a megyei vezetők kijelentették, akkor összevonják a Képtárat a Savaria Múzeummal.

Nem tudják, mit is akarnak

Gyebrovszki szerint sem a megyének, sem a városnak nincs semmiféle koncepciója az ügyben, csupán a politikai lojalitás vezeti őket. Szétesik az egész egyeztetési folyamat, mert nincs senki, aki politikailag és szakmailag összefogná az egészet.

A képviselő elmondta, a városi közgyűlés ellenzéki képviselői (nem csak az MSZP-sek) várhatóan kezdeményezik, hogy tájékoztatást kérjenek Harangozó Bertalantól, mire is lehet számítani, és milyen lehetőségei vannak a városnak. Mert a városvezetés részéről csak tájékozatlanságot látnak a város vagyonával kapcsolatban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Megtartaná a megye a büki gyógyfürdőt

Mégis csak történt valami a megyei vagyon állami kézbe adásánál. Míg korábban azt mondták, menjen minden, most néhány vagyonrészhez ragaszkodnának.

Boldog lesz-e a megye a semmivel? - Leszavazták a rendkívüli városi ülést

A megye továbbra is hallgat, de ma a város sem tárgyalt a vagyonátadásról. A szocialisták továbbra is állítják: menteni kell az értékeket. A döntésre öt hét maradt.

Visszatért a régi hangnem – Közgyűlési percről-percre

A Fidesz nem szavazta meg a rendkívüli ülés megtartását, ezzel meg is alapozták a hangulatot. Kisebb ügyekből is tudnak görög tragédiát csinálni a szombathelyi képviselők.

Megszavazta a Vas megyei közgyűlés az államosítást

A kormánypártiak szerint ez még nem döntés, csak egy kaput nyitottak ki. Az ellenzék kritizált és nemmel voksolt. Percről-percre tudósítottunk.

Teljes vagyonát elvesztheti a megye

És ezzel jóval nagyobb értéket ad át az államnak, mint az átvállalt adósság. Az állam ráadásul nem bánik majd kesztyűs kézzel az átvett vagyonnal. Rendkívüli megyei közgyűlés lesz, pedig a megállapodást aláírták már.

Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val?

És mi lesz a Képtár két értékes gyűjteményével, a Derkovits és a Szántó Piroska hagyatékkal? És az államosítás hány alkalmazottat érint majd a vasi Megyeházán? – utánakérdeztünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet