Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Regisztrálni kell a zöldhulladék elszállítására Szombathelyen

És speciális, felmatricázott, 120 literes gyűjtő kell hozzá.

Szombathely MJV Önkormányzatának rendelete alapján a városban 2021. január 1-jétől tilos a zöldhulladékok nyílt téri égetése. Annak érdekében, hogy a jövőben a lakosság ügyfél- és környezetbarát módon válhasson meg a zöldhulladékától, a SZOMHULL Nonprofit Kft. bevezeti a zöldhulladékok házhoz menő elszállítását - közölte a SZOMHULL szerda délelőtt. Korábban itt írtunk a zöldhulladék elszállításáról Április közepétől ingyen elszállítják a zöldhulladékot Szombathelyen March 23. 16:03 , most azonban új részletek is kiderültek.

Mint írják, zöldhulladéknak minősül a kertben vagy kertészeti tevékenység során képződő növényi eredetű települési hulladék, amely képes önmagától, tehát mindennemű külső tényező nélkül a biológiai lebomlásra. Ilyenek a fák, bokrok, nyesedékek, fűnyírás során keletkező zöldhulladék, falevél, és a konyhakerti hulladékok.

A vegetációs időszakban (áprilistól október végéig) havonta egy alkalommal, meghatározott időpontban történik a zöldhulladékok elszállítása a családi házas övezetekből, a társasházas területeken pedig évente 4 gyűjtési alkalmat biztosítanak.

A zöldhulladék-gyűjtés díjmentes azon ügyfelek számára, akik a kommunális hulladék elszállítására érvényes szerződéssel rendelkeznek. A szolgáltatásba bevont területeket körzetekre bontották: a www.szomhull.hu weboldalon elérhetők az utcalisták, illetve, hogy honnan, mikor szállítják el a zöldhulladékot.

A zöldhulladék-gyűjtés felmatricázott, kerekekkel ellátott, szabványos 120 literes gyűjtőedényekben történik, ezekből a szállítás a SZOMHULL ügyfelei részére díjmentes. Mint kiderült, azért ragaszkodnak a szabványos edényekhez, mert az eltérő típusú kukák nem illeszkednek a gépjárművekhez, így nem tudnák kiüríteni őket. A SZOVA Nonprofit Zrt. Körmendi úti Hulladékudvarában korlátozott számban rendelkezésre állnak megvásárolható gyűjtőedények, de máshonnan is beszerezhetők.

A zöldhulladék-gyűjtő kukákra fel kell ragasztani a zöldhulladék-gyűjtés matricáját, amit ingyenesen bocsátanak az ügyfelek rendelkezésére. Ezek szintén a Hulladékudvarban vehetők át, de kérésre postázzák is őket.

A gyűjtőedényekbe a növényzet éves fejlődésének megfelelő mennyiség helyezhető el - figyelmeztetett a SZOMHULL, és azt is hozzátették, hogy a zöldhulladékot tömörítés nélkül és olyan állapotban kell az edénybe tenni, hogy külső ráhatás, eszköz használata nélkül tudják kiüríteni.

A 120 literes gyűjtőedényekbe kizárólag az alábbi zöldhulladék-típusok helyezhetők el:

 • lágyszárú növények (50 cm-nél nem hosszabb!),
 • fás szárú növények (50 cm-nél nem hosszabb, 4 cm átmérőnél nem nagyobb!),
 • nyesedék,
 • fűnyírás során keletkező zöldhulladék,
 • falevél.
 • Amennyiben a 120 literes gyűjtőedény nem elég, egyedi megrendelés útján 4 m3-es dróthálós ággyűjtőt vagy 3-7 m3 űrtartalmú vegyes zöldhulladék gyűjtőt is lehet bérelni külön díjazás ellenében. A társasházak pedig 660-1100 liter űrtartalmú, felmatricázott edényt is használhatnak a zöldhulladék gyűjtésére, amennyiben ilyen méretű edényzetre szerződtek a kommunális hulladék elszállítására.

  A SZOMHULL azt is hangsúlyozta, hogy

  a gyűjtőedényekbe kizárólag zöldhulladék helyezhető.

  Amennyiben más típusú hulladékot is tartalmaz, nem szállítják el.

  A szolgáltatás regisztrációköteles, amit a www.szova.hu weboldalon lévő űrlap kitöltésével, postai úton (SZOMHULL Nonprofit Kft., 9700 Szombathely, Welther Károly utca 4.), vagy a 94/314-575-es telefonszámon lehet megtenni. Társasházak esetében a közös képviselőnek kell regisztrálnia. Fontos, hogy a regisztráció beérkezését követő 10 nap utáni időpontoktól szállítják el a hulladékot az ingatlanokból - tette hozzá a SZOMHULL.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos

  Tovább az oldalra