Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Regisztrálni kell a zöldhulladék elszállítására Szombathelyen

És speciális, felmatricázott, 120 literes gyűjtő kell hozzá.

Szombathely MJV Önkormányzatának rendelete alapján a városban 2021. január 1-jétől tilos a zöldhulladékok nyílt téri égetése. Annak érdekében, hogy a jövőben a lakosság ügyfél- és környezetbarát módon válhasson meg a zöldhulladékától, a SZOMHULL Nonprofit Kft. bevezeti a zöldhulladékok házhoz menő elszállítását - közölte a SZOMHULL szerda délelőtt. Korábban itt írtunk a zöldhulladék elszállításáról Április közepétől ingyen elszállítják a zöldhulladékot Szombathelyen March 23. 16:03 , most azonban új részletek is kiderültek.

Mint írják, zöldhulladéknak minősül a kertben vagy kertészeti tevékenység során képződő növényi eredetű települési hulladék, amely képes önmagától, tehát mindennemű külső tényező nélkül a biológiai lebomlásra. Ilyenek a fák, bokrok, nyesedékek, fűnyírás során keletkező zöldhulladék, falevél, és a konyhakerti hulladékok.

A vegetációs időszakban (áprilistól október végéig) havonta egy alkalommal, meghatározott időpontban történik a zöldhulladékok elszállítása a családi házas övezetekből, a társasházas területeken pedig évente 4 gyűjtési alkalmat biztosítanak.

A zöldhulladék-gyűjtés díjmentes azon ügyfelek számára, akik a kommunális hulladék elszállítására érvényes szerződéssel rendelkeznek. A szolgáltatásba bevont területeket körzetekre bontották: a www.szomhull.hu weboldalon elérhetők az utcalisták, illetve, hogy honnan, mikor szállítják el a zöldhulladékot.

A zöldhulladék-gyűjtés felmatricázott, kerekekkel ellátott, szabványos 120 literes gyűjtőedényekben történik, ezekből a szállítás a SZOMHULL ügyfelei részére díjmentes. Mint kiderült, azért ragaszkodnak a szabványos edényekhez, mert az eltérő típusú kukák nem illeszkednek a gépjárművekhez, így nem tudnák kiüríteni őket. A SZOVA Nonprofit Zrt. Körmendi úti Hulladékudvarában korlátozott számban rendelkezésre állnak megvásárolható gyűjtőedények, de máshonnan is beszerezhetők.

A zöldhulladék-gyűjtő kukákra fel kell ragasztani a zöldhulladék-gyűjtés matricáját, amit ingyenesen bocsátanak az ügyfelek rendelkezésére. Ezek szintén a Hulladékudvarban vehetők át, de kérésre postázzák is őket.

A gyűjtőedényekbe a növényzet éves fejlődésének megfelelő mennyiség helyezhető el - figyelmeztetett a SZOMHULL, és azt is hozzátették, hogy a zöldhulladékot tömörítés nélkül és olyan állapotban kell az edénybe tenni, hogy külső ráhatás, eszköz használata nélkül tudják kiüríteni.

A 120 literes gyűjtőedényekbe kizárólag az alábbi zöldhulladék-típusok helyezhetők el:

 • lágyszárú növények (50 cm-nél nem hosszabb!),
 • fás szárú növények (50 cm-nél nem hosszabb, 4 cm átmérőnél nem nagyobb!),
 • nyesedék,
 • fűnyírás során keletkező zöldhulladék,
 • falevél.
 • Amennyiben a 120 literes gyűjtőedény nem elég, egyedi megrendelés útján 4 m3-es dróthálós ággyűjtőt vagy 3-7 m3 űrtartalmú vegyes zöldhulladék gyűjtőt is lehet bérelni külön díjazás ellenében. A társasházak pedig 660-1100 liter űrtartalmú, felmatricázott edényt is használhatnak a zöldhulladék gyűjtésére, amennyiben ilyen méretű edényzetre szerződtek a kommunális hulladék elszállítására.

  A SZOMHULL azt is hangsúlyozta, hogy

  a gyűjtőedényekbe kizárólag zöldhulladék helyezhető.

  Amennyiben más típusú hulladékot is tartalmaz, nem szállítják el.

  A szolgáltatás regisztrációköteles, amit a www.szova.hu weboldalon lévő űrlap kitöltésével, postai úton (SZOMHULL Nonprofit Kft., 9700 Szombathely, Welther Károly utca 4.), vagy a 94/314-575-es telefonszámon lehet megtenni. Társasházak esetében a közös képviselőnek kell regisztrálnia. Fontos, hogy a regisztráció beérkezését követő 10 nap utáni időpontoktól szállítják el a hulladékot az ingatlanokból - tette hozzá a SZOMHULL.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos

  Tovább az oldalra