Rejtélyes tarlótüzek Balogunyomban - egyszerre hét helyen csaptak fel a lángok

Gyújtogatás, öngyulladás, meteorit? Egyelőre nem tudni, melyik, de Balogunyom közelében hét fáklyaszerűen égő fényt látott a tarlón egy biztonsági őr a távolban. A körzeti megbízott hívta a tűzoltókat.

Éppen ma számoltunk be arról, hogy a rendőrök kihallgattak egy 39 éves szombathelyi férfit Istálló és ezer szalmabála égett Csepregen 2011. August 23. 15:11 , aki beismerte, hogy gyújtogatott többek között Szombathelyen és Tömördön is, tízmilliós nagyságrendű kárt okozva. Kedden este Balogunyomból kaptak riasztást a szombathelyi tűzoltók. A falu körzeti megbízottja hívta őket azzal, hogy több helyen ég a tarló.

A tűzoltók két járművel vonultak a helyszínre, ahol információink szerint még három helyen égett tűz. Úgy tudjuk, a tüzet messziről meglátó biztonsági őr hét helyen észlelt lángokat, amik "fáklyaszerűek" voltak. A férfi értesítette a körzeti megbízottat, aki perceken belül odaért, majd tárcsázta a tűzoltókat. A tűz nem terjedt, nem harapózott el, "csak égett". A tüzektől néhány száz méterre fatelep és műanyag-feldolgozó vállalkozás található, ezek nem voltak veszélyben.

A tarlóégetésnek azon a területen nem lett volna értelme, a földmunkák után ugyanis nem volt egybefüggő száraz gabonaszármező, amin a tűz elterjedhetett volna. A gyújtogatás ellen szól, hogy viszonylag a "semmi közepén" csaptak fel a lángok több helyen, így igen csak öncélú mutatványnak kellett lennie, esetleg valamilyen rituális okból gyújtott tüzet még el tudnánk képzelni.

Az öngyulladás egyszerre, egy időben hét helyen kb. olyan, mint ha egy hónapban minden héten megnyernénk a lottó ötöst, azaz nem túl valószínű. Maradt még egy "romantikus" verzió, a kis méretű meteorit, a világűrből érkező természetes objektum, ami szabadesésben éri el a Földet, miután a meteoroid a légkörben felizzott és darabjaira hullott. Ez ugyan jól hangzik, de szintén kicsi a valószínűsége. A közeli Zrínyi utcában beszélgető emberek semmilyen fény, vagy hangjelenséget nem tapasztaltak a tűz kialakulása előtt. Augusztus 5-én pl. egy meteor robbant fel valahol Magyarország felett Meteor robbant fel Magyarország felett 2011. August 06. 09:43 , erről akkor mi is beszámoltunk. Ekkor vakító fényt tapasztalhattak a szabadban tartózkodók és morajlás is hallatszott.

Azt, hogy mi történt Balogunyom határában ma este valószínűleg soha nem tudjuk meg, kivéve, ha pl. a gyújtogató megírja nekünk, miért gyújtott hét tüzet? (Hopp, azt a variációt is kihagytuk, hogy a hétfejű sárkány tüsszentett a mezőn...) Így a balogunyomi hetes is csak egy egyszerű naplóbejegyzés lesz a tűzoltóságon, "tarlótűz" címszóval.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Istálló és ezer szalmabála égett Csepregen

1200 négyzetméteres istálló és ezer szalmabála égett le a majorban. Ezt a tüzet valószínűleg nem gyújtogatás okozta, de megtudtuk, hogy egy gyújtogatót korábban elfogtak a közelben.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra