Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Most tényleg elbúcsúzott a szombathelyi közgyűlés

Órákon át sorolták az adatokat az elmúlt négy évről. Kiderült, hogy 2016. szeptemberre lesz kész a Haladás stadion. Itt a vége a ciklusnak.

20:55 Tényleg vége a ciklusnak

Szó nélkül fogadják el az önkormányzati szervezetekbe delegáltak beszámolóját. Most a kiskertek jönnek. Horváth Attila szerint nem kell minden ellenzéki kezdeményezést elutasítani azért, mert ellenzéki. A problémát időben jelezték, benyújtottak egy módosítást, elutasították.

Most ők adtak be egy módosítást, azt mondják, megoldja a helyzetet, ő elhiszi. Jelzi, hogy ez nem biztos. A ciklus utolsó szavazásával elfogadják.

És itt a vége. Puskás Tivadar megint elbúcsúzik mindenkitől, és mindent köszön mindenkinek. Abban bízik, hogy október 23-án a közgyűlés tagjainak jelentős részével találkoznak.


20:20 Most jön a vita

Kővári Attila kezdi. A közgyűlések után mindig azért aggódott, hogy a szájsebészeknek mennyi munkája lesz, hogy a rongyosra beszélt szájakat meg tudja-e gyógyítani. De nem az a lényeg, ami itt elhangzik.

Sajnálja, hogy a vita két kezdeményezőjének ezt nem kellett végighallgatni. (Czeglédy nem is volt, Horváth Zoltán közben elment.)

Rendkívüli közgyűlés
Sági József Petőfinek öltözött
Vágvölgyi Bálint

Balassa Péter a következő. Szerinte nem igaz, hogy a politikus nem dolgozik, ezzel nap mint nap kell foglalkozni. Emlékeztet rá, hogy Puskás tisztességet és becsületet ígért. Voltak fejlesztések, lehet jobban is csinálni. De egy dolog, ami tanulságos, hogy elmaradt az elszámoltatás.

Semmilyen vizsgálat, feltárás nem volt. De ha minden jó lett volna, nem kellene lecserélni a fél Fidesz-frakciót. Morális szempontból bicsaklott meg az elmúlt négy éve. Ez rossz bizonyítványt mutat a városról, semmi más nem jön le róla, hogy botrányok vannak.

Október 12-én a választól eldöntik, milyen volt ez a négy éve. Hogy hiteles volt-e a városvezetés, a tisztesség és a becsület nem sikerült ebben a ciklusban.

Puskás azt mondja, volt vizsgálat, Magyarország jogállam.

Horváth Attila azt mondja, frakcióvezetője nem tudott jelen lenni, nem önszántából. Egy dolgot kér, amit ők kezdeményeztek, hogy a sürgősségi ellátáson kicsit jobb körülmények legyenek. Ezt támogatta a közgyűlés, de nem történt semmi.

A közgyűlésre vissza kellene hozni a nyilvánosságot, mert ami itt elhangzott, azt senki sem hallotta. A város adósságának megszűnése akkor lett volna nagy siker, ha ezt a város érte volna el. De az probléma, hogy a következő évet 1,1 milliárdos adóssággal kezdik.

Rendkívüli közgyűlés
Reménykedő jelöltek
Vágvölgyi Bálint

Említette, hogy Szakály Kádár-kori beidegződésekkel vádolta az MSZP-t. A Fidesznél van egy volt párttitkár, ő 12 éves volt a rendszerváltáskor. Van egy programjuk, nem igaz, hogy nem mondják meg, mit akarnak. Megtették. A Fidesz közben annyit mond, hogy folytatják, közben a csapat felét lecserélik.

Puskás emlékeztet rá, hogy hárommilliárdnyi adósságot a város fizetett vissza. Az adósságot egy másik gazdaságpolitikai irányzat okozta. 2011-ben kellett elkezdeni a törlesztéseket. Az önkormányzatok szabadságot kaptak az adókonszolidációval.

Szerintük a tévéközvetítés a közgyűlések hangulatát nem javítja, színpadi mutatvány volt a közgyűlések jelentős része. Kijelenti, azt folytatják, amit elkezdtek, és ebben vannak programelemek. Megjelent a város stratégiai programja, ezt akarják végrehajtani.

Marton Zsolt is reagál, Balassa rengeteget fejlődött az elmúlt években, most a ciklus legösszeszedettebb ellenzéki beszédét mondta el. Kívánja, hogy fejlődjön tovább, ellenzéki pozícióban.


19:40 Jönnek az alpolgármesterek

Puskás az alpolgármestereket szólítja fel, számoljanak be munkájukról. Marton Zsolt szerint a bizottsági elnökök már minden területet érintettek, a legemlékezetesebb eseményt keresi.

Puskás rosszullétét említi, amikor bekísérték a kórházba, utána végigkísérték felépülését. A hivatali apparátusnak is megköszöni az elmúlt időszakot.

Lazáry Viktor is összefoglal, azokat a területeket említi, amiért felelős volt.


19:15 És még mindig a bizottságok

Azt sorolják, hány ügyet tárgyaltak, hány határozatot hoztak. Négy év alatt.

Szakály Gábor mond végre érdekeset, azt, hogy a Fidesznek semmi szégyenkeznivalója nincs, a ciklusprogram nagy részét teljesítették. Az MSZP semmi mást ne tud, csak Puskás Tivadart és csapatát gyalázzák, de ők teljesítményt tudnak felmutatni.

Rendkívüli közgyűlés
Szakály nagyot kampányolt, pedig nem is indul
Vágvölgyi Bálint

Ő nem a saját bizottságáról beszél, hanem a baloldali koalíció programját szedi darabokra, azzal, hogy ugyanazt akarják, ami miatt most itt tart a város. A Fidesz mindent jól csinált, és ezt akarják folytatni.


18:45 A bizottsági elnökök is beszámolnak.

Tényleg unalomba akarják fullasztani az ülést. Száraz beszámolók, sorra a bizottsági elnököktől.

Ez tényleg maga az agyhalál.


18:10 A ciklusprogram megvalósulása

Puskás össze akar foglalni, aztán a bizottsági elnökök is összefoglalnak, majd jön a vita. Puskás sikertörténete, adósság nincs, alacsony a munkanélküliség, stb. Többször hallottuk már tőle a kampányrendezvényeken Hende: „Ipkovich becstelen, tisztességtelen ember” 2014. September 19. 20:23 .

Puskás 20 perce beszél, a képviselők többsége a folyosón van. Ott teljes a konszenzus.

Közben rájöttünk, Puskás azért is ment bele a rendkívüli közgyűlésbe, mert ezt megint elmondhatja. A teremben mindenki szunyókál. Ez valami titkos fegyver lehet az ellenzék ellen.

A végén azt kéri, menjünk tovább a megkezdett úton.


17:20 A Haladás-stadionnal kezdenek

Körülnézünk, Poór András és Czeglédy Csaba hiányzik.

Puskás bemutatja Vígh László kormánybiztost, és Szondi Szilvia ügyvezetőt. Horváth Attila kezd, egy évvel ezelőtt Hende Csaba azt ígérte, hogy egy éven belül elkezdik az építkezést. Kérdezi, az elmúlt évben milyen munkát végzett az erre alapított cég. Azt is, hogy mikor játszik a Haladás az új stadionban.

Az új ügyvezető fizetése 600 ezer lesz, ami a fele az előző ügyvezető bérének. Mi indokolta az előző és mi a mostani fizetést? - kérdezi.

Rendkívüli közgyűlés
Puskás megint történelmi napról beszél
Vágvölgyi Bálint

A polgármester szerint ez történelmi nap, mert sikerült aláírni a szerződést. Az előkészítés ideje kétszer olyan hosszú, mint az építésé egy ekkora beruházásnál. Elismeri, hogy lassan indult, de edig tartott az előkészítés.

Vígh László kormánybiztos akar szólni, de Horváth Attila közbeszól, ha meghallgatják, utána még reagálhassanak. Puskás megígéri.

Vígh nagy kitekintést ígér, külföldi példákat említ. Aztán magyarokat, a debreceni stadionnak is egy éves volt az előkészítés, és 13-14 hónap az építkezés. A Puskás stadiont három éve készítik elő, törvényt, önkormányzati rendeleteket kellett módosítani.

Sokkal jobb, ha időt szánnak erre, mintha meg kellene állítani közben az építkezést. Szombathelyen most ki lehet írni a közbeszerzési eljárásokat, rövidesen bemutatják a tervezőt. A tervezés 6-8 hónap lesz.

2016 szeptemberében vehetik birtokba a sportolók.

A 444.hu egyik kommentelőjének sokatmondó képe
Horváth Attila örül, hogy tudják a határidőt, kár, hogy ezt Hendének nem mondták el. De fenntartja a fizetésekre vonatkozó kérdéseit, és azt is, hogy mennyibe kerül majd a jegy az új stadionban.

Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) hüledezik a jegy árát firtató kérdésen. Kijelenti, lehet az ellenzék részéről támadni, de az elmúlt húsz évben senki sem tudott elérni semmit, Ipkovichnak nyolc éve volt erre, Puskás négy év alatt megszerezte a területet, és a kormány támogatását is.

Vígh László akar válaszolni. Az árpolitikáról majd később kell dönteni. Közösen, a város, a klub, az MLSZ és a kormány részvételével. Debrecenben egyébként 40 százalékkal nőtt a nézőszám az új stadionnak köszönhetően.

Balassa Péter is kérdez. Mi van, ha nem lesz elég a 9,7 milliárd? És, hogy ki lesz a beruházó, reméli, nem Simicska vagy más Fidesz-közeli, és hogy helyi vállalkozók is kapnak ott munkát. A Fradi-stadion hiába szép, üresen kong. Azzal senki sem foglalkozik, mekkora lesz a fenntartási költsége.

Rendkívüli közgyűlés
Martonnak jó kedve van
Vágvölgyi Bálint

Látva a labdarúgás helyzetét, nem biztos, hogy jó időben jelentették be az építést. Óriási a körítés, de sok a nyitott kérdés. Ide lehet hívni az előző ügyvezetőt, milyen munkát végzett az elmúlt hónapokban. (Illés Károlyról van szó, aki most a Fidesz képviselőjelöltje.)

Balassa azt sem tudja, és szerinte a közvélemény sem, hogy végül mekkora is lesz a stadion. Ettől függetlenül támogatja, de reméli, választ kapnak majd a kérdésekre.

Puskás szerint a stadion nem csal a focit, hanem a közösséget szolgálja. De senki sem ígérte tavaly, hogy egy éven belül itt stadion lesz, a régi ügyvezető az előkészítést vezényelte le. Támogatja, hogy politikai ambíciói miatt lemond az ügyvezetésről. Kijelenti, hogy a beruházásban helyi erők is részt vesznek.

Vígh László megint válaszol. Nem tudja megígérni, hogy szombathelyi vállalkozók nyernek a közbeszerzésen, mert akkor törvényt sért. A debreceni stadiont egy helyi cég építette. Nem hiszi, hogy sokkal többe kerül majd, mint amit terveznek. És olyan stadion lesz, amilyet a szombathelyiek szeretnének.

Sorolja azokat a nagyrendezvényeket, amiknek helyet tudna adni a stadiont, meg kell fogalmazni az igényeket. Most 8-10 ezresre tervezik, de ez is változhat. A bevételek nagy mértékben befolyásolják majd a működési költségeket.

Rendkívüli közgyűlés
Vígh László tájékoztat és válaszol
Vágvölgyi Bálint

Terveket nem tud mutatni, mert akkor törvényt sértene, azt nem tudja, korábban milyen terveket mutattak be. Kővári Attila meglepődött, amikor a Nyugat.hu-n olvasta az aláírásról szóló hírt. A Kossuth rádiót nem hallgatja, és a Vas Népét sem olvassa. Azt kérdezi, az építkezés alatt hol játszik majd a csapat. És reméli, három év múlva nem NB III-as lesz a Haladás.

Vígh válaszol erre is, ez attól függ, hogyan halad előre a projekt. A klubbal folyamatosan egyeztetni kell, amint megvan a költözés időpontja.

Horváth Attila kijelenti, háromszor tette fel az ügyvezetők bérének különbségére vonatkozó kérdést. Puskás szerint akkor is, és most is a közgyűlés döntött a bér nagyságáról. Kijelenti, a gyerekekért a számítőgépes játékokkal szemben akkor tudnak megküzdeni ha ehhez megfelelő sportlétesítmények vannak.


17:10 Kezdődik

Puskás kezd is, tíz perc csúszással. Úgy tűnik, valamit nagyon egyeztettek az imént. Határozatképesség van, hárman hiányoznak.

Köszöni a kezdeményezést, hogy összehívhatták a rendkívüli ülést. Azért érdemes megtartani az ülést, mert számos előnye van. Sorolja.

Fontos érv, hogy ez a ciklus 50. közgyűlése. És a közgyűlés előtt jelentheti, hogy aláírták Aláírták a Hali stadion építésének szerződését 2014. September 26. 15:19 a Haladás-stadion 9,6 milliárdos szerződését. El tudnak fogadni egy határozatot a kiskertulajdonosok megnyugtatására, és beszélhetnek az elmúlt négy évről.

Van két sürgősségi indítvány, az imént említett ügyekről. Kiosztják, és az eredeti napirendekről szóló anyagokat is.

Más javaslat nincs, Molnár Miklós elmondja, hogy szerveztek egy fórumot, amit meghirdettek a Nyitra utcába, ez egy rendkívül érdekes terület. Ezért nem tud a közgyűlés elején részt venni, ha a fórum végén még tart az ülés, akkor visszajön és szívesen elmondja a véleményét. Többször próbálta, hogy a közgyűlés kezdetét hozzák előbbre három órára, hiába.


17:08 És jönnek

Aztán szépen, sorba jönnek a fideszesek. Itt van Puskás Tivadar polgármester is.

Rendkívüli közgyűlés
Jönnek
Vágvölgyi Bálint

17:05 Még semmi

Németh Kálmán ül a helyén, és azt mondja, öt percnél tovább nem várt még senkire. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető sincs itt. Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) lassan besétál a terembe.


17:00 Az ellenzék itt van

Majdnem teljes létszámban, a Fidesz székek üresek. Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) közben azt mondja, rövidesen el kell mennie, hetekkel ezelőtt meghirdettek egy választási fórumot.


16:50 Jönnek szép sorban

Talán meglesz a határozatképesség. Igaz, a Fideszből egyelőre csak Lendvai Ferencet látjuk, de itt van Kővárí Attila (független), Balassa Péter (Jobbik), Horváth Zoltán (LMP), Horváth Attila (MSZP-SZTKE). Várunk.


Rövidesen kiderül, valóban lesz-e még egy közgyűlés a jelenlegi felállásban. Vannak olyan infók, miszerint lesz, olyanok is, hogy nem. Ezeket előzetesünkben Rendkívüli, utolsó utáni közgyűlés Szombathelyen 2014. September 26. 07:30 már összefoglaltuk, és azt, is hogy milyen napirendi pontok lesznek elvileg.

Mi már itt vagyunk, várjuk a képviselőket, bármi is történik, azt azonnal, percről-percre közöljük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Rendkívüli, utolsó utáni közgyűlés Szombathelyen

Péntek délután ötkor. A polgármesternek össze kellett hívnia, mégis csak értékelni kell az elmúlt éveket...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra