250 milliót bukhat csütörtökön Szombathely

Akkor, ha a rendkívüli közgyűlésen hiányosak maradnak a széksorok, vagy ha nem tudnak dönteni a lehetőségekről: újabb körforgalom, vagy a Saághy utca kiépítése.

A múlt heti közgyűlésen került a képviselők elé az oladi platóhoz vezető út ügye, amit végül leszavaztak. A dolog lényege, hogy április 11-ig lehet beadni egy pályázatot az önkormányzati utak felújítására, építésére. Itt 250 milliós támogatást lehet elnyerni. A képviselők elé került anyag a Bartók Béla körút és a Gagarin utca kereszteződésének körforgalommá átépítését tartalmazta, valamint azt, hogy az Emlékmű mellett kiépítenék a platóra vezető gyűjtőutat.

Egy fillérjébe nem kerülne a városnak

A dolog érdekessége, hogy a 250 milliós támogatás mellé 84 milliós önrész is kell, ezt azonban a platón épített házak tulajdonosai vállalták. Még 2006-ban írta alá az önkormányzattal az erről szóló szerződést a tulajdonosok által létrehozott Szombathely-Olad Vízközmű Társulat, amely a körforgalom kiépítése mellett vállalta a Parkerdei és a Jégpince utcák felújítását is, járdával, csapadék-víz elvezetéssel, közvilágítással.
Vagyis, ha ez a megoldás körvonalazódik, akkor a városnak nem kerül pénzébe az útépítés, hiszen a költségek egy részét a tulajdonosok vállalják, a többit a pályázati támogatás finanszírozza.

Itt épülne ki a körforgalom
Mészáros Zsolt

Ipkovich György polgármester szerint több előnye is lenne, ha kiépülne a körforgalom és az oladi platóra vezető gyűjtőút. Így ebből az irányból is meg lehetne közelíteni a területet, és el lehetne indítani az odavezető buszjáratot. A másik irányból ugyanis nem tudnak felmenni a platóra a buszok, mert a régi oladi templom és a szemközti plébánia túl közel vannak egymáshoz, nem férnek el köztük a buszok. Ráadásul körforgalommal biztonságosabb lenne a Bartók B. körút és a Gagarin utca csatlakozása is.

A múlt heti közgyűlésen kiderült az is, hogy sok választása nincs is a városnak. Csak erre a beruházásra van érvényes építési engedély, és a pályázaton csak ezzel lehet indulni. Igaz, másik lehetőségként felmerült a Saághy utca kiépítése Infarktusveszély a Saághy utcában - Körbe lehet-e autózni Szombathelyt? 2008. May 21. 14:37 is. Ez utóbbi már jó húsz éve húzódik a lakók tiltakozása miatt, akik folyamatosan megfellebbezték az építési engedélyt.

A Saághy utat nem tartották fontosnak…

Ipkovich György kérdésünkre azt mondta, úgy tűnik, a hosszú idő alatt megvívtak minden csörtét, ki lehetne végre építeni a Saághy utat, azonban nincs rá engedélyes építési terv. A már régen meglévő építési engedélyeket ugyanis idöről-időre felül kell vizsgáltani. A városvezetés tavaly júniusban a közbeszerzési bizottság elé terjesztette a tervfelülvizsgálatról szóló anyagot, de a bizottság jegyzőkönyve szerint Molnár Miklós javaslatára azt elvetették, vagyis nem vették napirendre.

A másik lehetőség a Saághy utca kiépítése
Sadness

Pedig, ha akkor kiírják a felülvizsgálatot, most már kéznél lennének a tervek, és megoldódhatna ez a régóta, bosszantóan húzodó ügy. Egyébként még próbálkoznak azzal, hogy a jelenlegi pályázat elbírálásáig benyújthassák az építési engedélyt, de erre az irányító hatóságtól még nem kaptak választ.

Vállalni kell a felelősséget...

A polgármester szerint a csütörtöki rendkívüli ülésen mindenképpen dönteni kellene a két lehetőség egyikéről. Ha nem így lesz, akkor a város elveszíti az útfelújításra elnyerhető 250 millió forintot. Felvetettük, hogy egyes információk szerint több képviselő sem vesz részt az ülésen, így nem lesz határozatképes a testület.

Ipkovich azt mondta, ebben az esetben a távolmaradó képviselőknek vállalniuk kell a felelősséget azért, hogy 250 millióval megkárosítják a várost. Ő csak a képviselői esküre tud apellálni, amely arról szól, hogy a város érdekeit tartják a legfontosabb szempontnak.

Öten szavazták le a Saághy utcai terveket

Újabb dokumentum került szerkesztőségünkhöz, amelyből kiderül, hogy a cikkben említett, tavaly júniusi közbeszerzési bizottsági ülésen a jelenlévő öt bizottsági tag egyhangúlag szavazott a Saághy utca tervpályázata ellen.

Csermelyi András (MSZP) jelezte először, hogy az anyag kidolgozatlan, majd Molnár Miklós javasolta, hogy vegyék le a napirendről, és később tárgyalják újra. A bizottság tagjai öt igen szavazattal tették ezt meg, viszont később nem került vissza eléjük a tervpályázat, ezért nem is tudták tárgyalni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Infarktusveszély a Saághy utcában - Körbe lehet-e autózni Szombathelyt?

Gyors válasz a címbeli kérdésre: nem. Pedig a körgyűrűknek feladatuk lenne az is, hogy a belvárost mentesítsék a nagyobb forgalom alól. Áttekintjük, hol gyökerezik a probléma.

Öt perc alatt 85 autó, ebből elég! – Demonstráció az Öntő utcában

Az illetékesek közül senki nem jelent meg a helyszínen, így kétséges, lesz-e eredménye a félpályás útlezárásnak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra