Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Másodszor sem sikerült új felügyelőbizottsági elnököt választani Czeglédy Csaba helyére

A szombathelyi rendkívüli közgyűlés elfogadta viszont, hogy évente 145 milliót adnak két egyesületnek az új stadion használatához.

Egy órás lett a szombathelyi közgyűlés rendkívüli ülése, amit péntek délelőtt 11-re hívtak össze, mint kiderült, 24 órával korábban. Kissé hiányos is volt a testület, baloldalról hárman is hiányoztak, Ipkovich György, Szuhai Viktor és Tóth Kálmán. Ennek ellenére nem alakult minden a városvezetés akarata szerint.

Tönkreteszik a város jövőjét

Röviden: az ellenzéki javaslatokat elutasítva az eredeti előterjesztést Évi 145 milliót fizet az önkormányzat, hogy egyesületei használhassák az új stadiont 2017. September 21. 21:29 fogadta el a Fidesz-többség, ami azt jelenti, hogy évente összesen 145 millió forinttal támogatja a Haladás VSE-t és a Haladás Labdarúgó Kft-t, hogy használhassák az új stadiont. Vagyis, átvállalja helyettük a bérleti díjat.

Balassa levetette volna az egészet a napirendről
BZ

Arra viszont senki sem kapott választ, hogy ezért mennyi ideig és mikor használhatják a sportkomplexumot. Balassa Péter (Jobbik) az ülés elején javasolta, hogy tárgyaljanak a skyboxok eladásáról a 2018-as és 2019-es évekre, csökkentsék a felére Szondy Szilvi, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. ügyvezetőjének fizetését, amúgy meg az egész előterjesztést vegyék le a napirendről, mert nincs megfelelően előkészítve. A Fidesz-többség mindhárom javaslatot elutasította.

Nemény András keményen fogalmazott
BZ

Nemény András tőle szokatlanul erős hangnemet használt, kijelentette, a városvezetés tönkreteszi a város jövőjét, amikor a stadionra költi a pénzt. Az egyesületeket pedig kiszolgáltatja a stadion leendő üzemeltetőjének, azzal, hogy építtető cégre bízza a döntést az üzemeltetésre kiírt közbeszerzési pályázatnál. Megjegyezte azt is, hogy a múlt heti közgyűlés zárt szakaszában nem sikerült Czeglédy Csaba helyett új felügyelőbizottsági elnököt választani a a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft-hez.

Nem az egyesületeknek, hanem a nézőknek épült a stadion

Korábban ugyanis maga Hende Csaba ígérte meg, hogy meglesz az ellenőrzési joga az ellenzéknek, és ez addig így is volt, amíg a múlt héten a Fidesz-többség vissza nem hívta Felmentették Czeglédy Csabát a Haladás Sportkomplexum felügyelő bizottságából 2017. September 15. 10:54 az előzetesben lévő Czeglédyt a posztról. Múlt héten egy számukra ismeretlen jelölttel állt elő a Fidesz, akit nem tudtak támogatni, így nem sikerült kinevezni.

A polgármester szerint a stadion a nézőknak épült
BZ

Miután Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) kifejtette, hogy a stadion nem az egyesületeknek, hanem a nézőknek épül, Illés Károly alpolgármester (Fidesz), javasolta, hogy vegyék napirendre a feb-elnök megválasztását.

Horváth Attila (baloldal) szerint légből kapott számokról beszélnek, és az sem világos, milyen egyéb támogatási igényeik lesznek az egyesületeknek, hiszen eddig évente 50-120 millióval támogatták azokat, egyenként.

A városvezetés tehetségtelen, és alkalmatlan

Balassa pedig azt hangsúlyozta, hogy az év elején teljesen mást fogadott el a közgyűlés, azt sem tudni, hogy a Szent Márton-kártya kedvezményei érvényesek lesznek-e a stadionnál, és erős a gyanú, hogy az egyesületek ilyen támogatása nemzetközi jogot ért. A polgármester megígérte, hogy a jogi kérdésekre írásban kap választ, a Szent Mártom kártyás kérdés viszont nyitva maradt, pedig Balassa a nézőtéren helyet foglaló Szondy Szilviával is próbált egyeztetni, láthatóan eredménytelenül.

Puskás közben azt mondta, szomorú, hogy az ellenzék tragédiaként fogja fel, hogy a városban megépült egy új stadion. Nemény erre kijelentette, nem a stadion a tragédia, hanem az, hogy a városvezetés tehetségtelen, és alkalmatlan. A polgármester szerint erről majd a választópolgárok nyilvánítanak véleményt.

Közben Molnár Miklós (Pro Savaria) is felszólalt, aki amúgy látványosan távol tartotta magát ettől a vitától. Elmondta, hogy az egyik városi, kormánypárti lap a múlt heti közgyűlés után méltatlan támadást intézett személye ellen.

Valótlanságok a kormánypárti lapban

A zárt ülésen történtekről tudósítottak, ahol amúgy nem lehet jelen újságíró, így valaki tájékoztatta a lapot. Molnár megjegyezte, vagy az újságíró nem ért hozzá, vagy az, aki tájékoztatta, ugyanis valótlanságok jelentek meg.

Molnár Miklós pontról pontra cáfolta a kormánypárti lap állításait
BZ

Azt írták, hogy a stadiont építtető cég könyvvizsgálóját akarták kinevezi a felügyelőbizottság elnökének, ami nem igaz, és összeférhetetlen lenne a két poszt. Molnár kijelentette, nem csodálkozik, hogy az újságíró nem ért hozzá, hiszen korábban egy saját maga által készített videóban ismeri el, hogy ne ért a gazdasági ügyekhez, ráadásul gazdasági bűncselekmények miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. És ezek után lapigazgatója és főszerkesztője egy kormánypárti hetilapnak.

Molnár folytatta, a lap azt is írta, hogy ő megszavazta a baloldal jelöltjét, ami szintén nem igaz. Ő nem szavazott enné a voksolásnál, Czeglédy visszahívását szakmai okok miatt szavazta meg előtte, azért, hogy működőképes legyen a felügyelőbizottság.

Illés rácsapta az ajtót a stábra

Az alpolgármester felidézte, a lap azt is írta róla, hogy rendszeresen megszegi a koalíciós megállapodást, ami azért sem igaz, mert nincs ilyen megállapodás. Ő Puskás Tivadar polgármesterrel egyezett meg annak idején abban, hogy a város működőképességének érdekében az előre egyeztetett ügyekben támogatja a polgármestert. Ebben az ügyben nem volt egyeztetés, ő nem is akar beleszólni a két nagy frakció vitájába - mondta.

Illés Károly nem áll szóba akárkivel
Vágvölgyi Bálint

Azután következett a felügyelőbizottsági elnök megválasztása. A baloldal Horváth Attila képviselőt javasolta, a Fidesz pedig megint azt, a számukra is ismeretlen személyt, akit a múlt heti zárt ülésen. És akit most sem sikerült megválasztaniuk, egyik jelölt sem kapott kellő számú szavazatot. A polgármester gyorsan be is zárta az ülést.

Kifelé menet a folyosón még láttuk, ahogyan az RTL híradó stábja megpróbálta meginterjúvolni Illés Károly alpolgármestert, aki először a mikrofonnal bonyolódott közelharcba, majd rácsapta az ajtót a stábra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra