Rendőri felvezetéssel vonultak ma tüntetni a tanárok és a diákok a Belügyminisztérium elé

Ma nem kordonbontásra készültek, hanem a pedagógusnap alkalmából szólaltak fel, a tanárokért.

Vonulásos demonstrációt az ADOM Diákmozgalom, a Civil Közoktatási Platform és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfőn Budapesten a bosszútörvénynek elnevezett tervezet ellen. A diákok, szülők és tanárok az Oktogonon gyülekeztek délután, onnan vonultak rendőri felvezetéssel a Belügyminisztérium épülete elé - számolt be az MTI.

A 24.hu tudósítása szerint a beszédek előtt elhangzott: ma nem kordonbontásra készülnek, nem tüntetésre, hanem a pedagógusnap alkalmából szólalnak fel, a tanárokért.

Vonulásos tüntetés a bosszútörvény ellen 2023. június 5-én
MTI/Koszticsák Szilárd

A minisztérium előtt felállított színpadon a PDSZ képviseletében felszólaló Tarnai Katalin tanár arról beszélt, hogy a diákok és szülők is rájöttek, egy oldalon állnak a pedagógusokkal, a közös cél az európai színvonalú oktatás.

Hangsúlyozta, hogy "jó lenne, ha a kollégák egysége is meglenne", és arra biztatta pedagógusokat, hogy lépjenek be a szakszervezetbe. Úgy fogalmazott, "nem tudja komolyan venni" a Belügyminisztérium közlését a "soha nem látott fizetésemelésről".

Vonulásos tüntetés a bosszútörvény ellen 2023. június 5-én
MTI/Koszticsák Szilárd

Egy másik tanár, Pál Alexandra azt mondta, "másfél éve semmibe veszi" a kormány a pedagógusokat. Közölte: azért küzdenek, hogy továbbra is elmondhassák a véleményüket, hogy "emberszámba vegyék" a tanárokat, leüljenek velük tárgyalni és megfelelő munkabért adjanak nekik, amelyből "emberhez méltó életet élhetnek", a "pedagógus" szó pedig ne váljon szitokszóvá.

Vonulásos tüntetés a bosszútörvény ellen 2023. június 5-én
MTI/Koszticsák Szilárd

Kijelentette továbbá, hogy egy tanár pusztán "hivatástudattal semmire sem megy", szervezett munkavállalónak kell lennie, mert "a szakszervezeten kívül csak a kormány szekerét tolja".

Gönczy Andrea a Magyar Anyák részéről szólalt fel, elmondta, mindkét szülője sikeres pedagógus volt, ma már nyugdíjasok, de korábban sem voltak megfizetve. Míg mások autóval utaztak nyaralni az Adriára, ők vonattal mentek a Balatonra. A mai pedagógusi reálbérek - tette hozzá - a szülei fizetéséhez képest is alacsonyabbak, de a szüleit pedagógusként legalább tisztelték. Ehhez képest, mint mondta, a pedagógus mára ellenségkép lett, az "új Brüsszel".

Vonulásos tüntetés a bosszútörvény ellen 2023. június 5-én
MTI/Koszticsák Szilárd

Egy 15 éves diáklány, az ADOM mozgalom tagja megköszönte a pedagógusainak mindazt az erőfeszítést, amely által - mint fogalmazott - érett felnőttek lesznek. Azt mondta, nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében.

A megmozdulás zárásaként színpadra szólították a jelenlévők közül azokat a pedagógusokat, akiket azért bocsátottak el állásaikból, mert részt vettek az utóbbi időkben tartott tiltakozó akciókban, vagy munkabeszüntetésekben. Ők kapták azokat a virágokat, amelyeket a tüntetésen részt vevő diákoktól kértek a hétfői megmozdulás szervezői.

Vonulásos tüntetés a bosszútörvény ellen 2023. június 5-én
MTI/Koszticsák Szilárd
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet