"Uralkodunk és támadunk?" - A Nyugat.hu ügyvédje is látta a rendőrség karneváli akcióját

A Nyugat.hu ügyvédje, dr. Szendrő-Németh Tamás barátaival szintén tanúja volt a vasárnap hajnali, Képtár előtti rendőri intézkedésnek. Mind megbotránkoztak a rendőri túlkapáson.

Szendrő-Németh Tamás kérdésünkre megerősítette, hogy látták, amint a Képtár előtti bódéhoz közel két tucat rendőr érkezik egy csapatban, behatoltak a tömegbe, majd kiráncigáltak onnan négy-öt embert. A tömegben riadalmat és felháborodást keltett a kétperces rendőri akció, hiszen a rendőrök leteperték a földre a dobosokat és rátérdeltek a hátukra. Ezután a Zrínyi utca felé elvezették az embereket. Nem tudta senki, miért történt mindez, azt találgatták, vajon milyen bűncselekményt követhettek el, hogy ilyen durva rendőri intézkedésre volt szükség ellenük.

Azóta azt is megtudta, hogy a dobosokat korábban figyelmeztették a rendőrök, hogy ne zenéljenek, de azok nem hagyták abba, ezért volt szükség arra, hogy „elvezessék őket”.

Furcsállja azonban, hogy a szombathelyi rendőröknek nincsen annyi tekintélye, hogy két rendőr kulturált módon, feltűnés nélkül el tudja vezetni a szabálysértő személyeket. És hogy mi még a baj? A rendőrök ellenállásra is hivatkoztak - még a tömegben tartózkodók részéről is. Szerinte azonban nem lehetett túl nehéz felmérni, hogy ha hajnali fél négykor berobban egy csapat rendőr a tömegbe, a nem kevés alkoholt elfogyasztók közé, akkor az kisebb pánikot fog okozni. Így aki "meglökte" az egyik rendőrt, az lehet, hogy véletlenül ráesett, de ezt soha nem fogja tudni bizonyítani. Az már szakmai kérdés, hogy miután behatoltak a rendőrök tömegbe, miért nem igazoltattak senkit, miért nem történt semmiféle felszólítás, hanem azonnal földre vitték az embereket.

Képünk illusztráció - a helyszínen készült, de az eset után egy órával
-

Szendrő-Németh Tamás azt is hozzátette, hogy korábban Szombathelyen a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért képviseletét látta el a mára már bezárt határőrségi fogdán. Úgy tíz éve ott dolgozott együtt a mostani akciót vezető parancsnokkal. Később a fogdafelügyeleti program keretében is segítették egymás munkáját a szombathelyi rendőrségen. Így aznap este is odament kezet fogni vele a Borok utcájában, majd pár órával később, miután befejeződött az akció, megkérdezte tőle, hogy miért volt szükség erre a túlkapásra. Szendrő azt a választ kapta: ha nem fogja be a száját, őt is beviteti.

Ügyvédünk úgy véli,

amíg Magyarország jogállam, se őt, se mást nem lehet csak úgy bevinni valakik kénye-kedve szerint, Mert a végén még át kellene fóliázni a rendőrautókat az uralkodunk és támadunk feliratra

.

Szendrő végül még elmondta, hogy ugyanennek a parancsnoknak a vezénylete alatt lett befenyítve az Deeprog goafesztivál , ahol ő a fesztiválon a biztonsági feladatokat ellátó céget képviselte. Ott közel ötven rendőr vonult fel a családos békésen sátorozó "drogosok" ellen, ellehetetlenítve a fesztivált.

Úgy véli, ezek után a rendőrségi vezetőknek kellene elnézést kérniük a karnevál látogatóitól és szervezőitől, hogy tönkretették ezt a jó estét. A rendőrkapitánynak az esetet hivatalból ki kellene vizsgálnia egy objektív eljárás keretében. Az emberek szubjektív biztonságérzetét és a rendőrségbe vetett hitét ugyanis nem szabadna így megingatni. Mint mondta:

nem is lesz kedvem ma este kimenni a Borok utcájába, nem lenne meg a biztonságérzetem.

Várjuk a rendőrség válaszát

A Nyugat.hu természetesen megkérdezte a rendőrséget is, hogy szerintük mi és miért történt pontosan szombat éjjel a Képtár előtt. Várjuk a választ.

A Savaria Történelmi Karnevál szervezői az alábbi közleménnyel reagáltak:

A Savaria Történelmi Karnevál szervezői sajnálattal értesültek arról, hogy tegnap este a Borok Utcája területén a késő éjszakai órákban rendőrségi intézkedés történt. Az intézkedés jogosságának, és mértékének megítélése a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Megcsapta a Karnevált a rendőrállam szele

Éjszaka, illetve már hajnalban legalább húsz rendőr jelent meg a Borok utcájában, majd a földre tepertek és elvonszoltak pár fiatalt.

Földön húzott lány és gumibotozás - Videó

Videó is készült a Szombathelyen karneválozó fiatalokra keményen lecsapó rendőrökről, és további részletek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet