Birkatrágya okoz tüzet tavaszonként Szombathelyen?

Egy ideje tavasszal rendszeresen munkát ad a tűzoltóknak a szombathelyi repülőtér környékén és a katonai gyakorlópályán fellobbanó tűz. A tüzek közelében birkatrágya is van. Ma is oltottak.

Ismét aljnövényzet tűzhöz riasztották a szombathelyi tűzoltókat. Ezúttal a volt katonai gyakorlótér égett. A tűzoltók nehezen tudták járművel megközelíteni a helyszínt, mivel az elhagyott területen váratlan akadályokba ütközhet a tűzoltóautó. Ilyenek például a korábban céltáblákat mozgató szerkezetek maradványai, az ezeknek ásott árkok stb.

Tarlótűz a régi szombathelyi katonai gyakorlótéren
Tarlótűz a régi szombathelyi katonai gyakorlótéren
Tánczos Mihály

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Tavaly március második felében kezdődtek a "rejtélyes" tűzesetek. tíz nap alatt ötször kellett vonulniuk Gyújtogatás a szombathelyi reptér mellett - 10 nap 5 tűzeset 2010. April 04. 19:34 a tűzoltóknak és sok hektárnyi száraz aljnövényzet égett le. Ha misztikusak akarnánk lenni, akkor megjegyeznénk, hogy minden esetben láttunk birkaürüléket a helyszínen, így ez lehet a rejtély kulcsa. Nyilván a birkatrágya és a tavaszi felmelegedés olyan láncreakciót indít be, ami spontán öngyulladáshoz vezet. Esetleg a galacsintúró bogarak görgetik hevesen a trágya-golyóbisaikat, amik ettől felforrósodnak és a végeredmény: tarlótűz.

Birkatrágya a fűben
Tűzveszélyes birkatrágya?
Tánczos Mihály

Talán egyszer majd angol kutatók is felfigyelnek a szombathelyi rejtélyre és több éves kutatómunkával sikerül igazolniuk valamelyik tézisünket. Mert azt azért mi sem állíthatjuk bizonyíték hiányában, hogy esetleg a birkapásztor gyújtja meg rendszeresen a száraz füvet, hogy az elhamvadó szalma után erősebb, dúsabb, a birkák számára vonzó fű sarjadjon. Maradnak tehát a misztikus teóriák.

Tarlótűz a régi szombathelyi katonai gyakorlótéren
Tarlótűz a régi szombathelyi katonai gyakorlótéren
Tánczos Mihály

Képeink szerdán délután készültek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Gyújtogatás a szombathelyi reptér mellett - 10 nap 5 tűzeset

Bár a tűzoltók nem mondhatják, mi megelőlegezzük, hogy szándékosan lobbantja valaki lángra a volt honvédségi gyakorlóterületet a repülőtér mellett. Tíz nap alatt öt eset nem lehet véletlen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló