Republikon: A Fidesz szavazói szerint is gond van a választások tisztaságával

Egyre kevésbé felel meg a magyar demokrácia állapota a választók elvárásainak.

Egy évtizede és tavaly sem voltak jó véleménnyel a demokrácia állapotáról a magyarok, ez a legszembetűnőbb megállapítása annak az elemzésnek, melynek célja egyébként az volt, hogy kiderítsék, mennyire érzékel változást a demokrácia tekintetében a magyar társadalom.

A Republikon Intézet a magyar emberek demokráciával kapcsolatos véleményének, elvárásainak és tapasztalatainak változásait vizsgálta egy 2012-es és egy 2021-es felmérés adatai alapján.

Ehhez öt témakörre kérdeztek rá, ezek a választások tisztasága, a média szabadsága, a kisebbségek jogainak védelme, a kormány leválthatósága és a társadalmi különbségek enyhítése.

A demokrácia állapota

A teljes népességet nézve elsősorban a média szabadsága, a választások tisztasága és a kisebbségek jogainak védelme romlott a vizsgált tíz év alatt. A szociális területen azonban némi javulást vettek észre a válaszadók.

Forrás: republikon.hu

Összességében azonban nem voltak a válaszadók túlzottan pozitív véleménnyel a demokrácia állapotáról hazánkban. Bár a legtöbb esetben az 5-ös középértéknél jobbra ítélték az egyes dimenziókat, nem volt igazán pozitív az eredmény a választások tisztaságával vagy éppen a média szabadságával, a kisebbségek jogvédelmével kapcsolatban már 2012-ben sem.

Az ellenzéki szavazók véleménye nagyobb arányban romlott. Míg 2012-ben közelebb volt a teljes népességhez, 2021-re eltávolodtak az átlagtól.

Forrás: republikon.hu

A Fideszhez közel állók természetesen a helyzet javulását érzékelik, de érdekes, hogy többségük szerint romlott a média helyzete.

Forrás: republikon.hu

A korcsoportos vizsgálat nem tárt fel komolyabb különbségeket, a néhány százalékpontos elmaradás abból eredhet, hogy a fiatalabbakat kevésbé érdekli a politika.

Forrás: republikon.hu

Az iskolai végzettség sem mutat kiugró különbségeket, talán annyit, hogy az alacsonyabb végzettségűek jobbnak látják a média helyzetét és a választások tisztaságát.

Forrás: republikon.hu

Elvárások és tapasztalatok

Ha azt vizsgálják, hogy milyen elvárásaik vannak az embereknek az említett területeken, és azok hogyan teljesülnek a valóságban, már nagyobb különbségeket láthatunk.

A teljes népesség körében láthatóan magasak az elvárások, amelyeknek azonban – különösen a jövedelemkülönbségek kapcsán – nem felelnek meg a tapasztalatok. Vagyis, sokkal demokratikusabbnak szeretnék látni az említett öt területet, a tapasztalatok azonban ennél jóval rosszabb állapotokat mutatnak.

Forrás: republikon.hu

Az ellenzéki szavazók körében sokkal nagyobb a különbség az elvárások és a tapasztalatok között.

Forrás: republikon.hu

A Fideszre szavazók jóval pozitívabbnak látják a helyzetet, érdekes azonban, hogy a választások tisztaságát sokan megkérdőjelezik, és abban sem biztosak, hogy a kormányt meg lehet büntetni (le lehet váltani) a választásokon.

Forrás: republikon.hu

Módszertan

Az elemzést a European Social Survey 2012-es és 2021-es adatainak felhasználásával végezte a Republikon. A 2012-es mintában 2014, a 2021-esben 1849 válaszadó szerepelt. A véletlenszerű mintavétel eredményeként a minta reprezentatív minden 15 éves és idősebb, Magyarországi lakóhellyel rendelkező egyénre függetlenül nemzetiségére, állampolgárságára, anyanyelvére.

A teljes elemzés itt érhető el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra