Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mi lesz a váti repülőtérrel? – Lejárt a kínaiak által megadott határidő

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium semmitmondó választ küldött érdeklődésünkre, amikor arra emlékeztettük őket, hogy a kínai befektetők január 27-ig várják a kormány garanciavállalásáról szóló ígéretet. Az ügy a szombathelyi közgyűlésben is téma volt.

Néhány nappal ezelőtt írt cikkünkben Lengyelország méretű kínai testvérmegyéje lesz Vasnak 2011. January 23. 11:38 megemlítettük, hogy január 27-ig várja a kínai befektetőcsoport a kormány levelét, amelyben garanciát vállalnak a Vát és Porpác mellé tervezett kereskedelmi repülőtér építésére. Ez a feltétele annak, hogy a kínaiak elkezdjék az érdemi munkát.

Máshol is szeretnének repülőteret

Több, egybehangzó sajtóhír szerint mindezt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek jelentették ki tavaly decemberben, Kínában. Akkor elhangzott az is, hogy ha a határidőig nem érkezik meg a magyar kormány válasza, új helyszínt keresnek.

A váti reptér látványterve

A repülőtérért mások is lobbiznak, így az említett kínai befektetőknél jelentkezett Lengyelország, a Gdanszk mellé tervezett reptér elképzelésével. Sőt, egy ír csoport Mezőkövesd mellett akar légikikötőt építeni, persze, ők is várják a kormány garanciáját.

Íme, a minisztérium válasza

A kínaiak által adott határidő lejárta előtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordultunk azzal a kérdéssel, hogy mi a kormány álláspontja, elküldik-e a kért választ. A határidő a mai napon jár le, késő délután megérkezett a minisztérium Kommunikációs Főosztályának válasza, amit betűhíven közlünk:

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elsősorban a jogszabályi környezet egyszerűsítésével, a bürokratikus terhek mérséklésével segítheti a vidéki repülőterek fejlesztését. A szaktárca ezen felül készséggel működik együtt olyan személy- és áruszállítási igények feltárásában, amelyek igazolhatják egy-egy légikikötő életképességét, fenntarthatóságát. Az Új Széchenyi Terv is célul tűzi ki a regionális repterek szolgáltatásainak bővítését, környékbeli üzemekkel és településekkel való kapcsolataik erősítését.

Ennyi. Okosabbak nem lettünk, hiába bújjuk az internetet is, nyoma sincs annak, hogy a kormány elküldte volna a kért garanciát.

A mai szombathelyi közgyűlésben Január kipipálva - Ez volt a közgyűlés percről-percre 2011. January 27. 08:24 is szóba került az ügy, Németh Kálmán vetette fel, kérdésére Puskás Tivadar polgármester azt mondta, a határidőről csak a sajtó írt, a repülőtér továbbra is kiemelt terve a kormánynak. Marton Zsolt alpolgármester hozzátette, a határidőt a repteret előkészítő cég vezetője nevezte meg, a két kormány közti megbeszélések ennél magasabb szinten zajlanak.

Mi pedig továbbra is keressük a híreket a neten.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Január kipipálva - Ez volt a közgyűlés percről-percre

Patikából egyelőre nem lesz kocsma, a Falcónak lehet egy menedzsertípusú vezetője is és megalakult a csúcsbizottság is.

Lengyelország méretű kínai testvérmegyéje lesz Vasnak

Egy hetéig tanácskozott Kínában a megyei közgyűlés vezetése. Közben billeg a váti repülőtér terve, a megyének pedig egymilliárdos a hiánya.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra