Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lengyelország méretű kínai testvérmegyéje lesz Vasnak

Egy hetéig tanácskozott Kínában a megyei közgyűlés vezetése. Közben billeg a váti repülőtér terve, a megyének pedig egymilliárdos a hiánya.

Közel egy hétig tartózkodott Kínában Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke és kísérete, köztük Pajor András, a Fidesz-frakció vezetője. A látogatás fő célja, hogy testvérmegyei kapcsolatot építsenek ki egy kínai megyével, amely közel lengyelországnyi méretű.

Két év alatt háromszor…

Kína korábban is kedvelt úti célja volt a megyei vezetésnek, 2008-ban például kétszer utaztak Abbáziába nem, de Kínába elutazott a Vas megyei vezetés 2008. October 29. 23:00 a Kínai Nagy Fal mögé. Akkor a tárgyalások fő csapásiránya a Vát és Porpác mellé tervezett repülőtér Mikor startolhatnak a gépek Vát-Porpácról? 2010. September 24. 15:52 építése volt, hiszen kínai befektetőcsoport jelentkezett annak finanszírozására és működtetésére.

Most úgy tűnik, nem biztos, hogy tényleg megépül a váti repülőtér, hiszen komoly verseny folyik a helyszín elnyeréséért. Köztük a lengyel Gdansk, a város komoly lobbizást folytat azért, hogy a kínaiak Vas megye helyett náluk építsék meg a repteret.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter még decemberi kínai látogatásán tárgyalt a befektetői csoporttal, ahol elhangzott, a kínaiak január 27-ig várják a magyar kormány válaszát, különben másik helyszínt keresnek. Szóval, a váti reptér ügyében a kormány előtt pattog a labda, azt nem tudjuk, hogy a megyei közgyűlés vezetőinek kínai látogatása mennyit nyom a latban, már ha egyáltalán tárgyalnak erről.

Egymilliárdos a megye hiánya

Kérdés, egy újabb testvérmegyei kapcsolatnak milyen hozadéka lehet, hiszen Vas megye és új kínai partnere között nagyságrendi különbség van. Éppúgy, mint Szombathely és kínai testvérvárosa, Yantai „Felkapaszkodni a robogó vonatra” – Mekkorát lökhet a kínai testvérváros Szombathely fejlődésén? 2007. October 12. 13:09 között, egyelőre annak a kapcsolatnak sem volt túl sok kézzel fogható eredménye, annak ellenére, hogy már az előző városvezetés is kifejezte reményét, hogy a kapcsolat gazdasági alapokon működik majd.

Eközben a megye egymilliárdos hiánnyal küzd, de ezt is csak úgy tudják elérni, ha átalakítják az intézményi struktúrát és létszámot építenek le. A jelenlegi struktúra fenntartása esetén a hiány 1,6 – 1,7 milliárd lenne, így minden kiadást meg kell fontolni. Kíváncsian várjuk az egyhetes kínai látogatás eredményeit, úgy tudjuk, a megyei vezetés a jövő hét elején tart erről sajtótájékoztatót.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Mikor startolhatnak a gépek Vát-Porpácról?

Az elmúlt fél évben szemmel látható munkálatokat nem végeztek a Vát-Porpác mellett tervezett repülőtér területén, ennek ellenére állítólag 2013-ban indulhat a légiközlekedés a térségben. Igaz, egy évvel korábbra ígérték…

Abbáziába nem, de Kínába elutazott a Vas megyei vezetés

Senki sem képviselte Vas megyét Abbáziában (Opatija), ahol Markusovszky Lajos emléktábláját avatták fel. Mi pedig megnéztük, hogy az idén hol járt hivatalos úton a megye vezetése.

„Felkapaszkodni a robogó vonatra” – Mekkorát lökhet a kínai testvérváros Szombathely fejlődésén?

Ipkovich szerint sokat, hiszen Yantai vezetése rajtunk keresztül kíván összeköttetést találni Európához. Arról persze szó nincs, hogy kínai munkavállalók özönlenének el bennünket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra