Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Moncsicsi, porcelánbaba, tikitaki - retro játékkiállítás a könyvtárban

Kinyíltak a Berzsenyi Dániel Könyvtár tárlói, testközelből ismerkedhettek a gyerekek a szüleik, nagyszüleik játékaival.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

1980 előtt készített játékokat gyűjtött össze a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja. A kiállításra régi játékokat, és olyan fotókat vártak, amin játékok láthatók. A sok beérkező gyerekportré adta az ötletet, hogy a játékkiállítást egy ilyen fotótörténeti érdekességgel is kiegészítsék. A kiállításon összesen 44 felajánló játékai láthatók.

Retró játék kiállítás
A galériához kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Múzeumbogár szakkörös gyerekekkel látogattunk el a könyvtári kiállításra, ahol a tárlaton kívül egy porcelánbaba gyűjtemény egy részét is megnézhettük, és kipróbálhattunk pár régi játékot is. A darabok között kézzel készített játékok is láthatók, például egy diavetítő és egy sétálgató Mikiegér.

Retró játék kiállítás
A galériához kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt

Tóth Erika porcelánbabákat gyűjt, ő mesélt nekünk a különleges játékbabák kialakulásáról. A mai porcelánbaba elődjét még papírmasé masszából öntötték ki, később angliában kezdték el porcelánból készíteni a babákat. A kisebb babák teljesen porcelánból vannak, a nagyobbak teste viszont textil anyagú csak az arc, a kezek és a lábak készülnek öntéses technikával.

Retró játék kiállítás
A galériához kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt
1800-as évekből származó baba, még papírmasé kézzel és lábbal
Mészáros D. Zsolt

Elmesélte azt is, hogy angliában "bisquit" azaz kétszersült babáknak is nevezték régen a porcelánbabákat a korabeli dupla égetéses eljárás miatt. Mivel a porcelánbabák egyediek kézzel készültek, ezért csupán a tehetősebb réteg engedhette meg magának, hogy ilyen játékot vásároljon a gyerekeknek. A törékeny babákat ezért csak a vasárnapi tea idején kapták meg, hogy felügyelet mellett játszhassanak velük, innen ered a "vasárnapi baba" kifejezés.

Retró játék kiállítás
A galériához kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt

A porcelánbabák ma elsősorban a felnőtteknek készülnek, komoly gyűjtői kultúra áll a háttérben. Készülnek babák különböző nemzetek népviseletéről,híres nőkről, regényalakokról mintázva, sőt akár újszülött kisbabák képei alapján is lekészítik azok élethű mását. Hogy egy élethű, vagy egy mozgó, felhúzható baba mennyire ijesztő, azt mindenki döntse el magában.

A bemutatott játékok között nagy sláger volt a mechanikus flipper, a nyuszis célbadobó,de a sétáló elefánt és a felhúzható katica is nagyot mentek. Amikor otthagytuk a gyerekeket, épp vérremenő kugliverseny folyt. Higgyük el, érdemes elvinni a "mai gyerekeket" - nem csak a telefon érdekli őket!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés