Retro fíling Kékfényben - Bólogató kutyától a kelta mintás VW Bogárig

Kőszeg Fő terén veterán autók és motorok, a Kékfény nevű vendéglőben pedig retro kiállítás és buli várta az évtizedekkel ezelőtti tárgyak és zenék szerelmeseit.

A retróban az a jó, hogy visszahozza a fiatalabb énem emlékeit

- magyarázta a kőszegi Kékfény vendéglőben egy bőrkabátos férfi, aki nevetve azt is hozzátette, hogy még ő is játszott Moncsicsivel és kívülről fújta az akkor még ennivalóan kicsi Ullmann Mónika slágerét . Az idő múlását jelzi, hogy a Google-ba beütve a művésznő nevét már a negyedik találatnál megbizonyosodhatunk róla, hogy a kislány igen csak felcseperedett, de azt az oldalt már nem linkeljük, mert még nincs kész a 18-as karika logónk.

Retro kiállítás és veterán autók Kőszegen
Bólogató kutyától az Idő uraiig
Tánczos Mihály

A vendéglátóegységben egy jó nagy tárlót töltött fel a XX. század második felének használati tárgyaival Ternyák Péter, aki nem teketóriázott, amikor lehetőséget kapott erre egy retro est előtt. Az eredménnyel a tulajdonos is elégedett lehetett, a vendégek pedig lelkesen nosztalgiáztak. Voltak, akik saját játékaikat vélték felfedezni a kiállított tárgyakban.

Ternyák Péter magyarázza, mi micsoda

Mint kiderült, egy mai tizenévesnek már sok eszközről fogalma sincs, hogy az mi lehet. A hangulathoz még hozzá tett egy lapáttal, hogy az asztalokon az MSZMP Vas megyei Bizottsága és a Megyei Tanács lapja, a Vas Népe hevert. A "Világ proletárjai, egyesüljetek!" fejléces újságokat élvezettel lapozgatták a szocialista munkaverseny eredményeire kíváncsi vendégek. Az elénk került 38 éves példány éppen vasárnapi volt és akkoriban kerek 1 forintba került.

Retro kiállítás és veterán autók Kőszegen
Évtizedes emlékek - klikk a galériához!
Tánczos Mihály

Ternyák Péter egyébként örömmel kölcsönadja a tárgyait, szívesen berendez hasonló villámkiállítást, ha a környező településeken ez megtetszett valakinek. A férfi örömmel gyűjti össze a mások által sokszor már kacatnak tekintett tárgyakat és lelkesen tud beszélni egy sok melódiás kvarcóráról is.

Veterán autók a téren

Miközben a Kékfényben az esti retro bulira készültek, addig az utcán régi autók gyülekeztek. Ezeket is körbejártuk és ismerős járműveket fedeztünk fel.

Koros járművek Kőszegen

Nem csoda, hogy ráismertünk szinte az összes három és négykerekűre, hiszen már tavaly is megörökítettük őket vonulás közben a VIII: Savaria Veterán Autós és Motoros Találkozón.

Veteránok Szombathelyen
Aki azt hiszi, hogy ezeket az autókat mindentől óvják gazdáik, az valamennyire téved, hiszen néhányan szlalomversenyen is elindultak ilyen járművekkel. Füstölő kerekeket ugyan nem láttunk, de dinamikusan szlalomozó veteránt igen.
Szlalomverseny a Huszárlaktanyában

Egyedi mintát kapott a veterán VW Bogár

Tavaly különös lehetőséget kapott egy 23 éves, rajztanár szakos hallgató a Savaria Egyetemi Központban. A diplomamunkáját egy veterán VW bogárra készíthette el.

A kőszegi Ternyák Péterről sokan tudják, hogy bogaras ember. Fele-fele arányban a VW imádata és az ötletei miatt. Most azonban ötvözte a kettőt és némi képzavarral élve felajánlotta kedvenc Volkswagene külsejét a művészet oltárán. Áldozatról nem beszélhetünk, hiszen az eredményt látva mindenki jól járt. Makai András végzős rajztanár-növendék is, aki lecsapott a lehetőségre és Ternyák Péter is, akinek autója után garantáltan megfordul a fél város.

Ilyen volt...
Ilyen volt...
Tánczos Mihály

A rajtanszék tanárai említették a hallgatóknak, hogy lenne lehetőség egy VW kifestésére. Lecsaptam a lehetőségre, megkerestem a tulajdonost és megbeszéltük a részleteket. Ez volt az első nagy volumenű munkám, szabadkézzel, ecsettel kifesteni egy autót. Nagy meló is volt. Tanáraim elfogadták diplomamunkának a kész művet

– mondta az autó mellett Makai András, aki a Veszprém megyei Nemesszalókon él és alkot. Zircen művészeti középiskolában végzett, alkalmazott grafikusként és 2006-tól a NYME-SEK hallgatója.

A büszke és bogaras tulajdonos

A Kicsi kocsi filmekből ismert Herbie mintájának felosztását vettem alapul. A középvonaltól kicsit balra csúsztatva egy kelta sorminta látható a kocsi teljes hosszában. A csomagtartóra egy fa pajzsdísz került egymás felé forduló sasfejekkel. Az autó oldalai a pajzsdísz mellett hajótestet imitáló fa deszkamintázatot kaptak. A tervek tavaly májusban készültek el, majd a munka megkezdése után emailben folyamatosan kapcsolatban álltam a tulajdonossal. A fekete részek voltak a legnehezebbek, hiszen annak homogénnek kell lennie. Ettől féltem a legjobban. Közel két hét kemény munkája van a festésben.

...és ilyen lett
...és ilyen lett
Tánczos Mihály

Az 1968. novemberében gyártott VW Ternyák Péter hetedik bogara, de az első olyan, amit feleségével közösen vettek, ezért még fontosabb a számára.

Így készült a VW Bogár kelta mintája
Így készült - klikk a galériához
Makai András

A bogarasok élete állandó küzdelem a rozsdával és én sem hobbi bogaras vagyok, hiszen évente 10-15 ezer kilométert belehajtok az autóba. Az autót kikasznizták és ekkor jött az ötlet, hogy ki kellene festeni. Találtam a neten egy Van Gogh bogarat és ennek a képével mentem be az egyetemre, ahol tárt karokkal fogadtak. Makai András 10-15 tervet készített. Most itt állok az autóm mellett és ámulok. Jobb, mint amire számítottam. Csodálkozom, hogy ecsettel ezt meg lehet oldani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód