23,5 milliárd forintért robotizált óriásgyárat épít Szombathelyen a Schaeffler

Az eddigi egyik legnagyobb ipari beruházás a városban, de csak 150 ember dolgozik majd benne. A Fidesz sajtótájékoztatón kommentálta a fejlesztést, amely egyben korszakváltást is jelent.

Bár már régóta suttogtak róla városszerte, biztos csak most lett.

Az ügy fontosságát mutatja, hogy a bejelentést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tette Budapesten.

Ezek szerint a Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat épít Szombathelyen, 150 új munkahelyet teremtve, amelyhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.

Hogy pontosan mit gyárt majd Szombathelyen a Schaeffler, azt nem tudjuk, mindenesetre ezt az elektromos konceptautót a cég honlapján találtuk
Schaeffler.com

A miniszter hozzátette: "a Schaeffler, amely a világ 23. legnagyobb autóipari beszállító vállalata, új vállalati stratégiája keretében folyamatosan növeli az elektromos autók komponenseinek gyártási kapacitását. A vállalat úgy döntött, hogy az új autóipari korszakra történő átálláshoz szükséges beruházását Magyarországon valósítja meg, az új gyáregység kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik majd."

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új gyár egy 30 hektáros területen, a régi gyártól 3 kilométerre, zöldmezős beruházással épül meg. A 18 ezer négyzetméternyi területből 15 ezer tisztán gyártóterület lesz. A beruházás 2020 februárjában kezdődik, és az év végére befejeződik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jürgen Freitag, a Schaeffler-csoport telephely-fejlesztésért felelős vezetője és Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Schaeffler Savaria beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 28-án.
MTI/Bruzák Noémi

A Fidesz már értékelte is

A bejelentés kapcsán sajtótájékoztatót tartott szombathelyi Fidesz is.

Illés Károly frakcióvezető a fővárosban elhangzottakhoz annyit tette hozzá, hogy másfél éves előkészítő munka eredményéről van szó. Az északi ipari területen megvalósuló beruházás szerződéskötése holnap történik majd meg.

Hangsúlyozta: egy nagyon előremutató, innovatív gyár épül majd Szombathelyen.

Egyben megköszönte a támogatást a magyar a kormánynak, Szijjártó Péter miniszternek, Puskás Tivadar korábbi polgármesternek, Hende Csaba országgyűlési képviselőnek és Szigeti Tibor ügyvezetőnek a segítséget és az együttműködést.

Illés Károly és Lendvai Ferenc
Józing Antal

Lendvai Ferenc városi képviselő közölte: a projektet a város részéről Illés Károly koordinálta, egyben megköszönte a korábbi ellenzéknek, hogy sikerült titokban tartani a fejlesztés tervét. Ez utóbbi a gyárnak a határozott kérése volt.

Lendvai szerint „a beruházás hosszú távon és nagyon pozitívan érinti Szombathely költségvetését.”

Lapunk azt tudakolta a képviselőktől, hogy vajon korszakváltást jelez-e, hogy egy ekkora hatalmas üzemben mindössze 150 ember dolgozik majd, és hogy ez feltétlen jót jelent-e a város számára.

Illés Károly elmondta: valóban robottechnológia és magasan képzett munkaerő jellemzi majd az új gyárat. Ő a maga részéről már régóta szorgalmazta, hogy Szombathelyen olyan fejlesztések legyenek, ahol magas a hozzáadott érték. Annál is inkább, mert a városnak végesek a munkaerő-tartalékai. Ebből a szempontból mindenképpen örömteli fejlesztésről van szó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság