Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

23,5 milliárd forintért robotizált óriásgyárat épít Szombathelyen a Schaeffler

Az eddigi egyik legnagyobb ipari beruházás a városban, de csak 150 ember dolgozik majd benne. A Fidesz sajtótájékoztatón kommentálta a fejlesztést, amely egyben korszakváltást is jelent.

Bár már régóta suttogtak róla városszerte, biztos csak most lett.

Az ügy fontosságát mutatja, hogy a bejelentést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tette Budapesten.

Ezek szerint a Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat épít Szombathelyen, 150 új munkahelyet teremtve, amelyhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.

Hogy pontosan mit gyárt majd Szombathelyen a Schaeffler, azt nem tudjuk, mindenesetre ezt az elektromos konceptautót a cég honlapján találtuk
Schaeffler.com

A miniszter hozzátette: "a Schaeffler, amely a világ 23. legnagyobb autóipari beszállító vállalata, új vállalati stratégiája keretében folyamatosan növeli az elektromos autók komponenseinek gyártási kapacitását. A vállalat úgy döntött, hogy az új autóipari korszakra történő átálláshoz szükséges beruházását Magyarországon valósítja meg, az új gyáregység kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik majd."

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új gyár egy 30 hektáros területen, a régi gyártól 3 kilométerre, zöldmezős beruházással épül meg. A 18 ezer négyzetméternyi területből 15 ezer tisztán gyártóterület lesz. A beruházás 2020 februárjában kezdődik, és az év végére befejeződik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jürgen Freitag, a Schaeffler-csoport telephely-fejlesztésért felelős vezetője és Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Schaeffler Savaria beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 28-án.
MTI/Bruzák Noémi

A Fidesz már értékelte is

A bejelentés kapcsán sajtótájékoztatót tartott szombathelyi Fidesz is.

Illés Károly frakcióvezető a fővárosban elhangzottakhoz annyit tette hozzá, hogy másfél éves előkészítő munka eredményéről van szó. Az északi ipari területen megvalósuló beruházás szerződéskötése holnap történik majd meg.

Hangsúlyozta: egy nagyon előremutató, innovatív gyár épül majd Szombathelyen.

Egyben megköszönte a támogatást a magyar a kormánynak, Szijjártó Péter miniszternek, Puskás Tivadar korábbi polgármesternek, Hende Csaba országgyűlési képviselőnek és Szigeti Tibor ügyvezetőnek a segítséget és az együttműködést.

Illés Károly és Lendvai Ferenc
Józing Antal

Lendvai Ferenc városi képviselő közölte: a projektet a város részéről Illés Károly koordinálta, egyben megköszönte a korábbi ellenzéknek, hogy sikerült titokban tartani a fejlesztés tervét. Ez utóbbi a gyárnak a határozott kérése volt.

Lendvai szerint „a beruházás hosszú távon és nagyon pozitívan érinti Szombathely költségvetését.”

Lapunk azt tudakolta a képviselőktől, hogy vajon korszakváltást jelez-e, hogy egy ekkora hatalmas üzemben mindössze 150 ember dolgozik majd, és hogy ez feltétlen jót jelent-e a város számára.

Illés Károly elmondta: valóban robottechnológia és magasan képzett munkaerő jellemzi majd az új gyárat. Ő a maga részéről már régóta szorgalmazta, hogy Szombathelyen olyan fejlesztések legyenek, ahol magas a hozzáadott érték. Annál is inkább, mert a városnak végesek a munkaerő-tartalékai. Ebből a szempontból mindenképpen örömteli fejlesztésről van szó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság