Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ezután ingyen is átsétálhat a Romkerten: 174 millióból megoldották

Megnyugodtunk. Hende Csaba a sétányátadón elmondta, ha agresszíven a képünkbe üvöltik is, hogy „Allah akbar”, meg tudjuk védeni magunkat.

Az új szombathelyi sétány az Ady teret köti össze a székesegyház előtti Mindszenty térrel. Eztán napközben mindenki ingyen jöhet-mehet rajta, bámészkodhat befelé a Romkertbe, éjszakára viszont - figyelem! - bezárják! A sétány egyébként a régi várfal nyomvonalát követi, egyik kapuja a Romkert jelenlegi bejárata, a Székesegyház tövében, a másik a karitász-épület kerítése mellett áll.

Átadták a romkerten átfutó sétányt
Bonyhádi Zoltán

A beruházás a Szent Márton terv részeként, 174 millió forintból valósulhatott meg, az első kapavágásokat tavasszal ejtették meg. Akkor itt Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Brüsszelezett egy egészségeset, aki Puskás Tivadar polgármesterrel és Hende Csaba parlamenti képviselővel azért tartott a szabadban sajtótájékoztatót, hogy bejelentsék: sétány épül a Romkertben, amit a nyár végén meg is nyitnak, és eztán ez köti majd össze az Ady teret a belvárossal.

A nyárból ősz lett, de végre átjárhatunk

A mai napsütötte átadóhoz az alaphangot Bach fuvolamuzsikája (Lukács Krisztina előadásában), majd a Paragvári Általános Iskola Kodály Kórusa (vezényelt Sándorfi Olga) adta meg.

Átadták a romkerten átfutó sétányt
Bonyhádi Zoltán

Aztán dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő következett, aki nem semmi történelmi tablóképet festett arról, ki mindenki fordult meg Szent Márton óta Savariában, Nagy Konstantintól egészen II. János pápáig.

Olyan hatalmas személyiségek, akik a városlakóknak lámpásai, útmutatói lehettek.

A helytörténeti leckét aztán a politikus a kötelező migránsozással zárta:

Biztosak vagyunk abban, hogy megtart bennünket Isten akkor is, ha képünkbe süvöltik, hogy „Allah akbar", agresszíven a képünkbe ordítják!

(Allah akbar = arab kifejezés, jelentése: „Isten a leghatalmasabb” / „Isten a legnagyobb”.)

Átadták a romkerten átfutó sétányt
Bonyhádi Zoltán

Meg tudjuk védeni magunkat, és meg tudjuk védeni ezt a helyet, meg tudjuk védeni az identitásunkat

Emlékeztetett még rá Hende:

óriások vállán állunk, itt ezen a helyen 60 nemzedék élte az életét, és dicsérte az urat, végezte a munkáját, igyekezett megtartani mindazt, ami érték az előttünk járóktól.

Aztán Puskás Tivadar polgármester visszaemlékezett arra, amikor 2014-ben először felmerült az átjáró ötlete, azt hitték, ez a sétány meglesz 20 millióból is. A végösszeg 174 millió lett. Elmondta még: a Romkertet eddig viszonylag kevésszer keresték fel a szombathelyiek, de a sétánnyal "most igazán birtokba vehetik" azt.

184 méter hosszú lett, és több száz méterrel lerövidíti a belváros és az Ady tér közötti utat

Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára gratulált a beruházáshoz, dicsérte a várost és a kormány fejlesztéseit, mert:

 • Szinte ismeretlen fogalom itt a munkanélküliség, 1,67 a ráta, és ez kérem nagy dolog!
 • Olyan nagy fejlesztések zajlottak a közelmúltban Szombathelyen, mint a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium Átadták a Brenner új épületét 2015. July 29. 13:31 építése, vagy a Premontrei Gimnázium felújítása.
 • Nem beszélve a közeli Mindszenty tér felújításáról, Látták, most milyen a szombathelyi Székesegyház előtti tér, épp kockakövek nélkül?! 2016. March 30. 16:55 vagy a Püspöki tér előtti munkáról, ez is szépen, látványosan halad.
 • Átadták a romkerten átfutó sétányt
  Bonyhádi Zoltán
 • Döntő fontosságú volt a Szombathely és Győr közötti M86-os út megépülése, amelynek köszönhetően a vasi megyeszékhely a fővárosból is könnyebben elérhetővé vált.
 • Végezetül megemlítette, míg egyesek aranyrögökön üldögélnek, addig épült és szépült, önzetlen dolgos kezek munkája eredményeként a város.

  Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyés püspök szerint mivel a sétány a Romkert egyes részei fölött halad, könnyebb elképzelni, hogyan is nézhettek ki az egykori épületek. Szerinte érdemes lenne feltárni és láthatóvá tenni mindazt, ami ezen a területen még a föld alatt rejtőzik, ezzel ugyanis nemcsak Szombathely, de minden oda látogató ember is gazdagodna.

  Az átjárót Dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke áldotta meg.

  Átadták a romkerten átfutó sétányt
  Bonyhádi Zoltán

  Aztán végre birtokba vettük:

  Átadták a romkerten átfutó sétányt
  Bonyhádi Zoltán

  Kollégánknak még a nyárban tűnt fel, milyen monumentális kerítéskomplexummal zárták el a sétánytól a Romkertet. Először nem értette, aztán megfejtette, minek is a sétány mellé ilyen monstre kerítés: Emberek, lesz egy T-Rexünk a Romkertnél!

  Átadták a romkerten átfutó sétányt
  Még több kép a sétányról itt
  Bonyhádi Zoltán
  .

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra