Rosszul áll a kormány Brüsszelben, egyre közelebb a kudarc az új Erasmus-ösztöndíjak ügyében

Úgy tűnik, hogy a magyar kormány által május második felében Brüsszelnek törvénytervezetek formájában megküldött két ajánlat egyike sem felel meg a kívánalmaknak.

A Szabad Európa értesülései szerint az utolsó, májusi magyar ajánlat sem üti meg azt a szintet, amely alapján tovább lehetne lépni a jogállami feltételességi eljárásban. Ennél is rosszabbul áll az alapítványi kuratóriumok szénája.

Mint írják, a nem igazán fajsúlyos dossziéknál előrelépést állapíthat meg a brüsszeli testület, de az igazán fontos kérdésekben még messze nem felel meg az elvárásoknak a kormány által elküldött csomag. Információik szerint szerint továbbra is a vagyonnyilatkozatok terén állnak a legtávolabb egymástól az álláspontok.

Brüsszel számára azonban a legaggasztóbb a közérdekű alapítványi modellben működő egyetemek összeférhetetlenségi problémája, annak ellenére, hogy a magyar kormány elfogadta a Brüsszel által a kuratóriumi tagságból kizárandónak tartott hat kategóriát. Ugyanis mélyen hallgat a kuratóriumi tagságra feljogosító kritériumokról, tehát, hogy a jelentkezőknek milyen világos kritériumoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy kuratóriumi tagok lehessenek.

Ennél is nagyobb gond, hogy a kormány csak azokra az alapítványi formában működő intézményekre szűkítené le az összeférhetetlenségi problémák kipipálását, amelyek uniós pénzre pályázhatnak vagy ilyet kapnak. Márpedig a bizottság szerint kivétel nélkül az összes intézményre ki kell terjeszteni a keretet.

A lap szerint gyors megállapodásra aligha van esély, pedig sürgős lenne az ügy, mivel július 18-ig hozzák meg a végleges döntéseket a szeptemberben induló új Erasmus-ösztöndíjakról. Így pedig az alapítványi rendszerben működő egyetemek diákjai lemaradhatnak az Erasmus-ösztöndíjakról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet