Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Káosz és tüntetés a lengyel parlamentnél a sajtószabadság korlátozása miatt

A tüntetők elbarikádozták a Szejm kijáratait, a rendőrök könnygázt vetettek be. A tüntetés azért robbant ki, mert újságírókat akarnak kitiltani a parlamenti ülésteremből.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A parlament kijáratait védő több száz rendőrt tüntetők vették körbe, azt skandálva, hogy addig nem teszik szabaddá az utat, amíg a PiS kormánypárt vezetője, Jaroslaw Kaczynski ki nem jön az épületből és nem beszél velük. A rendőrök először megpróbálták eltávolítani a tiltakozókat, de közben egyre több tüntető érkezett, felhagytak ezzel. T Végül hajnali három körül könnygázzal szorították ki a bejárat elől a tiltakozókat, és egy folyosón kivitték Kaczynskit és Beata Sydlo miniszterelnököt - írja z Index .

Újságírókat akartak kitiltani a parlamenti ülésteremből

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A tüntetés még csütörtökön este kezdődött, amikor kiderült, hogy a hogy a szejm elnöksége korlátozni akarja a sajtó munkáját a szejmben. Az ülésterembe csak öt kiválasztott TV-t és néhány újságírót engednének be, más médiumok a helyszínről nem közvetíthetnek, a kormánypárti képviselőktől a parlamenti folyosón így kérdezni sem tudnának. A szejm elnöksége azzal indokol, hogy a jelenlegi szabályok káoszhoz vezettek.

Ellenzéki képviselők a pódiumon
Reuters / Agencja Gazeta

Csütörtök este több ezer tüntető gyűlt össze a parlament előtt a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ellenzéki mozgalom felhívására. A KOD ellen Kaczynski néhány napja a legélesebb hangon szólalt fel, arról beszélt, hogy az ellenzéki mozgalomnak államellenes karaktere van, és hogy ez valójában bűncselekmény.

Pénteken aztán a jövő évi költségvetés zárószavazásakor ellenzéki képviselők elfoglalták a pódiumot, az ellen tiltakozva, hogy a szejm elnöksége korlátozni akarja a sajtó munkáját a szejmben.

Tüntetés a lenygel parlament előtt péntek este
AFP / Wojtek Radwanski

Válaszul erre az utolsó pillanatban a költségvetésről szóló zárószavazást áttették a fő parlamenti ülésteremből egy kisebbe, és nem engedélyezték a szavazás közvetítését. Hasonlóra nem volt precedens a Szejmben a rendszerváltás óta. Az ülésen csak kormánypárti képviselők vettek részt, akik a hivatalos eredmények szerint elegen voltak ahhoz, hogy a költségvetés átmenjen, az ellenzék azonban új szavazást követel, szerintük csak úgy érték el a megfelelő létszámot, hogy olyanok is szavaztak, akiknek erre nem lett volna joguk.

Tüntetők a lengyel parlament előtt
AFP / Wojtek Radwanski

A tüntetés ezután vált egyre erősebbé, az újságírókhoz és az ellenzéki képviselőkhöz ezrek csatlakoztak, végül a rendőrök segítségével sikerült távoznia a parlament épületéből Kaczinsky államelnöknek és Beata Sydlo miniszterelnöknek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés