Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha tudni szeretné, milyen lesz az idei Savaria Karnevál

Akkor olvassa el ezt a cikket. A legilletékesebbeket kérdeztük.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A legfontosabbak:

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

 • Nem lesz kevesebb helyszín és kevesebb program
 • A koncerteket és a színpadokat összehangolják, nem kell semmit kihagynunk
 • A Sörkertben kisebb színpad lesz, és ott csak helyi (szombathelyi és Vas megyei) együttesek lépnek fel
 • Pénteken szakmai nap lesz a Történelmi Témaparkban
 • Marad a két felvonulás
 • Valóban nem lesz Diadalív (de ezt már megírtuk Méreivel együtt eltűnik a diadalív is a Savaria Karneválról 2015. May 07. 08:15 )
 • Van csúszás a szervezésben, de ez behozható
 • Hónapok óta folyik a találgatás Ki és mikor kezdi el szervezni a Savaria Karnevált? 2015. March 11. 16:30 , ki, mikor és hogyan szervezi meg az idei karnevált, hiszen korábban áprilisra már összeállt a program. Az év elején nagy volt a mozgás, átalakították a szervezési rendszert, közben kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben nem az augusztus 20-i hétvégén, hanem egy héttel később lesz Új időpontban a Savaria Karnevál 2015. February 23. 16:11 a nagy esemény. Május elejére új vezetőket neveztek ki. Így már volt hová fordulni kérdéseinkkel.

  A kft. szervez, a kuratórium dönt

  A karneválszervezés nagy része a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. feladata, ezt még januárban döntötte el a közgyűlés. Az önkormányzati tulajdonú cég korábbi ügyvezetője februárban váratlanul felmondott Bréking: Felmondott a Savaria Karnevál szervezésével megbízott cég vezetője 2015. February 20. 13:57 , a posztra pályázatot írtak ki, ennek eredményeként Grünwald Stefániát nevezték ki Holnap megtudjuk, ki szervezi a Savaria Karnevált 2015. April 15. 16:26 ügyvezetővé.

  Idén is két jelmezes felvonulás lesz
  Garai Antal Atom

  Ő abszolút nem ismeretlen a szombathelyi kulturális életben, öt és fél évig igazgatta az Agora Kulturális Központot, a karneválszervezésben is részt vett a kezdetektől. Grünwald Stefániát harmadik munkanapján kerestük meg, hogy információkat kérjünk az idei karnevál szervezésének helyzetéről.

  Megtudtuk, hogy a Savaria Történelmi Karnevál Közalapítvánnyal történt munkamegosztás alapján a karneváli fellépők a közalapítványhoz tartoznak, minden mást a Turizmus Kft. intéz. Sőt, a programokat is a kft. alkalmazásában állók szervezik, de ezekről a végső döntést a közalapítvány kuratóriuma hozza meg, és rajtuk futnak keresztül a programok pénzügyei is.

  Ennek oka, hogy a közalapítvány tavaly elnyert egy három évre szóló pályázatot, ezen a NKA nyújt évi 20 milliós támogatást a karneváli programokhoz.

  Szigorúbbak lesznek a biztonsági előírások

  Az idei karnevál szervezése csúszásban van, de ez behozható – mondta kérdésünkre Grünwald. Jelenleg a rendezvénytartáshoz szükséges engedélyeket intézik, és a napokban kiírják a pályázatokat a Borok utcájába és a vendéglátósok, kereskedők számára. De fontos változás, hogy egy márciusi jogszabályváltozás miatt a karnevál kiemelt szabadtéri rendezvénynek minősül, amely nagyon szigorú biztonsági előírásokat követel meg, és ez várhatóan jelentősen növeli a költségeket is, és az önkormányzati támogatás mértéke is kevesebb az előző évinél.

  A Sörtéri színpad a tavalyinál kisebb lesz
  Vágvölgyi Bálint

  Ami viszont a karneváli közönségnek fontos, hogy minden korábbi helyszín megmarad, és a programok időintervalluma sem változik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az idén sem lesznek üresjáratok, az egyes helyszíneken a színpadok egymással váltásban dolgoznak majd, így nem kell propramütközéstől tartani.

  A Fő téri Fórum színpad és a Borok utcájának színpada várhatóan marad ugyanolyan, de a Sörtéren kisebb lesz a színpad és kisebb a hangtechnika is, a Művészetek utcájában sem lesz az idén akkora színpad, mint tavaly volt. A fellépőknél jobban koncentrálnak a helyi értékekre, ez azt jelenti, hogy minden színpadon lesznek helyi (szombathelyi és Vas megyei) fellépők, a Sörtéren csak helyi zenekarok, előadók lépnek majd fel.

  Több önkéntest várnak

  Az ügyvezető hozzátette, hatékonyabban használják az emberi erőforrást, vagyis aki dolgozik, az tényleg dolgozzon, és több önkéntest is várnak a karnevál lebonyolítói közé. Grünwald Stefánia megjegyezte, a karnevált alapvetően ugyanazok szervezik, akik eddig is, csak a szervezési struktúra változott. Céljuk az, hogy a karnevál közössége a változásokból ne vegyen észre semmit. Ragaszkodnak az eddigi színvonalhoz és minőséghez.

  A Történelmi Témaparkban pénteken szakmai nap lesz
  Garai Antal Atom

  A Savaria Történelmi Karnevál Közalapítvány kuratóriumát is nemrég választották újra, az új elnök Csapláros Andrea, aki „civilben” a Savaria Múzeum igazgatója. Őt is megkerestük, azt mondta, a közalapítvány feladata, hogy a szereplőkkel, a fellépő csoportokkal, együttesekkel megkösse a szerződéseket. Ennek okát feljebb már részleteztük, az NKA-tól a programokra nyerték el a három évig tartó, évi 20 milliós támogatást.

  Csapláros Andrea hozzátette, a fellépőket a helyszínfelelősök szervezik, akik a nonprofit kft.-vel állnak szerződéses viszonyban. Vagyis, a konstrukció úgy néz ki, hogy a programok finanszírozása a közalapítvány, a szervezés a kft. feladata, utóbbit egyébként profi szervezetként jellemezte.

  Kedvezmények diákoknak

  Ő is azt mondta, hogy az előző évekhez hasonló programok lesznek, és most már zajlanak a szerződéskötések is. Csapláros Andrea kiemelte, hogy a Ferences-kert, vagyis karneváli nevén a Történelmi Témapark programjában lesz egy fontos változás.

  Az Öreg város vására nem változik
  Garai Antal Atom

  Korábban péntektől vasárnapig hasonló programok futottak itt, az idén azonban pénteken szakmai napot tartanak. Ennek keretében szakemberek, történészek elemzik, magyarázzák a hagyományőrző csoportok produkcióját, fellépését. Persze korok szerint, a római kortól a népvándorlások korán át a középkorig. És mindezt a nyilvánosság előtt, az érdeklődők ezt is megtekinthetik.

  Azon is dolgoznak, hogy a diákok, az őket kísérő történelemtanárok ezeket a programokat kedvezményes áron nézhessék meg, ennek konstrukciójáról még tárgyalások folynak. A Ferences-kert szombati és vasárnapi programja változatlan marad. Mint ahogyan a jelmezes felvonulás is, most is kettőt terveznek, péntek és szombat estére.

  Nem kell válogatni

  Megkérdeztük, hogy a spórolásnak tudható-e be, hogy több szombathelyi és Vas megyei fellépő lesz, a Sörkertben például csak ilyen együttesek lesznek. Csapláros Andrea azt mondja, korábban is nagy igény volt erre, ezért is lesz több helyi fellépő, nekik is lehetőséget akarnak adni. Ő is kiemelte, hogy a programok össze lesznek hangolva, ügyelnek arra, hogy senki se maradjon le kedvenc zenekarairól. Ez egyébként a nonprofit kft. feladata lesz, éppúgy, mint maga a karnevál lebonyolítása.

  A végén megkérdeztük, hogy az idén hol és kinél jelentkezhetnek a vendéglátósok, vásározók. Megtudtuk, hogy a jelentkezéseket a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-hez kell benyújtani, a felhívás napokon belül megjelenik a savariakarneval.hu honlapon. Az ott megjelent feltételekkel és az onnan letölthető jelentkezési lapon kell benyújtani a pályázatokat a megadott határidőre. A kft. címe: Szombathely, Aréna u. 8.

  Emlékeztetőül itt van tavalyi karneváli rovatunk .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés