Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Politikai kérdést csináltak a Savaria nagyszálló elővételi jogáról szóló döntésből

A Fidesz szerint Nemény András a kampányban megtévesztette a választókat, egyébként meg egyetértenek a döntéssel.

Mint nemrég írtuk Döntött a szombathelyi közgyűlés, nem veszik meg nettó 470 millióért a Savaria nagyszállót 2020. January 22. 10:21 , a szombathelyi közgyűlés úgy döntött, nem él az elővásárlási jogával, vagyis nem veszi meg a Savaria nagyszállót. A fő ok az, hogy nagyon úgy tűnik, nem valós a vételi ajánlat, ezeket az aggályokat korábban összefoglaltuk 2018-ban nulla forint bevétele volt a Savaria nagyszállóra vételi ajánlatot tett cégnek 2020. January 17. 12:33 és a jogi és gazdasági bizottság keddi ülésén Nemmel szavazott a gazdasági bizottság a Savaria nagyszálló megvásárlására 2020. January 21. 16:03 is elhangzottak.

A Kőszegi utcai parkoló emelte a szálloda árát?

A mai, egy órás rendkívüli közgyűlés azért nem zajlott le vita nélkül. Várható is volt, hogy a Fidesz megpróbálja korábbi választási ígéretével szembesíteni a városvezetést, még akkor is, ha minden képviselő úgy vélte, nem valós a vételi ajánlat, és kimondatlanul is ott volt a levegőben, arra gyanakszanak, hogy az ajánlattal csupán az épület árát akarták feljebb srófolni.

Rendívüli közgyűlés Szombathelyen
Józing Antal

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) a bizottsági ülésen Nemmel szavazott a gazdasági bizottság a Savaria nagyszálló megvásárlására 2020. January 21. 16:03 történtekhez hasonlóan itt is elmondta, hogy az előző városvezetés mindent megtett az épület hasznosításáért, és azért, hogy a Kőszegi utcában megvalósuljon a nagy parkoló, ami ki tudja szolgálni a szállodát.

A képviselő asszony szerint az, hogy tavaly decemberben gyakorlatilag elkészült a 120 férőhelyes parkoló, megmozgatta a piacot és ennek is köszönhető, hogy másfél évtized után érkezett vételi ajánlat az épületre. Azt is kijelentette, hogy a parkoló megépítését a jelenlegi városvezetéshez köthető cég akadályozta.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester megjegyezte, hogy 2011-ben 250 millióért megvehette volna az önkormányzat a szállót.

Czeglédy nagy összegben fogadna, hogy nem jön létre az üzlet

Czeglédy Csaba (független) elmondta, éppen Takátsné Tenki Mária volt, aki akkor javasolta, hogy ezt ne tegye meg a közgyűlés, ő viszont a megvásárlás mellett volt. Czeglédy megjegyezte, ha ennyi lenne most az ára, most is ezt javasolná, de mivel mutyigyanú van a háttérben, azt kéri, hogy a közgyűlés ne éljen az elővásárlási jogával.

Czeglédy kijelentette, nagy összegben fogadna arra, hogy ha a város nem él az elővásárlási joggal, akkor a vevő visszalép az üzlettől.

Rendívüli közgyűlés Szombathelyen
Józing Antal

Egy szombathelyi polgár, Süle Pál is szót kért, aki a képviselők felelősségét hangoztatta, és azt, hogy a körülmények miatt nem szabad megvenni az épületet.

Molnár Miklós itt is megismételte, hogy ha a város a megajánlott áron venné meg a szállodát, az felveti a hűtlen kezelés lehetőségét. Azt is megerősítette, hogy ha a vevő visszalép a vételtől, akkor jogi lépéseket kell tenni a felszámoló ellen.

Nemény választási ígérete emelte az árat?

Illés Károly, a Fidesz-frakció vezetője azzal kezdett, hogy minden felszólalóval egyet kell értenie. Elmondta, hogy korábban, amikor volt érdemi érdeklődő az épület iránt, a felszámoló nem hirdetett meg licitet, így az érdeklődők eltűntek. Szerinte is aggályos, hogy miből fizetné ki a vételárat a vevő és az is, hogy miből fejlesztené a szállodát.

Rendívüli közgyűlés Szombathelyen
Józing Antal

Mint mondta, a fideszes képviselők is úgy gondolják, hogy a háttérben olyan üzlet van, ami nem szolgálná a város érdekeit. Illés szerint, viszont Nemény Andrásnak a kampányban tett kijelentése, miszerint a városnak meg kell vennie a szállodát, árfelhajtó hatással bírt.

Nemény András szerint viszont a felelős képviselői gondolkodást említette, azzal, hogy ha korábban 250 millióért meg lehetett volna venni az épületet, akkor most nem adhatnak érte bruttó 600 milliót. Ráadásul három hónap után nem lehet egy öt évre szóló választási ígéretet számonkérni. Ha jelentkezik egy érdemi befektető, annak örülnek, de most nem ezt látják.

"Nemény ígérete tetszett a lokálpatriótáknak"

Melega Miklós (Fidesz) hosszú felszólalásában azt ecsetelte, hogy a Savaria nagyszálló megvásárlásáról szóló választási ígéret tetszett a lokálpatriótáknak, most viszont kiderült, hogy nem tartják be ezt az ígéretet. Melega szerint ezzel megtévesztették a választópolgárokat. Megkérdezte, mit tennének, ha 200 milliós vételi ajánlat lenne itt.

Rendívüli közgyűlés Szombathelyen
Józing Antal

Molnár Miklós erre azt mondta, nincs 200 milliós ajánlat, erről ezért "hülyeség beszélni" . Kifejtette, hogy pályázatot nem tudnak benyújtani a szállodára, Szombathely ugyanis nem számít turisztikai régiónak, Bükfürdőt is a soproni turisztikai régióhoz csatolták.

A Fidesz következetesen és határozottan tartózkodott

Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely-frakció vezetője kifejtette, szeretné, ha a Fidesz-frakció határozott véleményt nyilvánítana, és nem tartózkodna a szavazásnál.

Rendívüli közgyűlés Szombathelyen
Józing Antal

Ezt szerette volna Nemény András is, a polgármester ezért először azt a javaslatot tette fel szavazásra, hogy a város éljen az elővásárlási joggal és nettó 470 millióért vegye meg a Savaria nagyszállót. A Fidesz-frakció nyolc tagja tartózkodott, a többi 12 képviselő nemmel szavazott.

A másik javaslatnál, hogy a város ne éljen az elvásárlási joggal, ugyanez volt az arány, a fideszesek ismét tartózkodtak, a többi 12 képviselő igennel szavazott.

Ezzel, ahogyan nemrég írtuk Döntött a szombathelyi közgyűlés, nem veszik meg nettó 470 millióért a Savaria nagyszállót 2020. January 22. 10:21 , eldőlt, hogy a város most nem veszi meg a szállodát. A vevőnek most nyolc napon belül ki kell fizetnie a vételárat, illetve, ha erre hitelt vesz fel, akkor 60 nap a határidő.

A szerződés értelmében, ha a megadott határidőn belül nem fizet a vevő, a szerződés semmissé válik. És az önkormányzatnak továbbra is él az elővásárlási joga.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra