Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Schengen után, szabadon - Omladoznak a határátkelők

Egykor Trabantok, Wartburgok százai haladtak át rajtuk, ma viszont már csak az idő vasfoga cincálja a hazai átkelőket. Az EU-ban egyre gyakrabban követelik vissza a régi határokat. Körbenéztünk néhány forgalmasabb vasi helyszínen.

Az idősebbek vélhetően még pontosan emlékeznek a nyolcvanas évek végének azon időszakára, amikor a reggeli órákban a magyar rendszámú Trabantok, Wartburgok és Ladák sora tette nehézzé a közlekedést az oladi lakótelep és a bucsui határátkelő között. Akkoriban virágzott a bevásárló-turizmus. Ennek egyértelmű jele volt, hogy a fent említett járgányok délután már jól megpakolva pöfögtek hazafelé, többek között a tetejükre szíjazott Gorenje típusú hűtőkkel. Az idők azonban változnak, lassacskán öt éve nincs ellenőrzés az osztrák-magyar határon. Megnyíltak a schengeni határok - Végső visszaszámlálás (Képes beszámoló) 2007. December 21. 22:15

Egykor három csoportba sorolták az átkelőket

A kontroll nélküli tovaautózást segítő Schengeni Egyezményt azonban az elmúlt hónapokban egyre több kritika éri. Néhány uniós ország az afrikai menekülthullám, mások pedig a komolyabb méreteket öltő bűnözés okán időről-időre felvetik, hogy az EU belső határain is vissza kellene állítani a folyamatos ellenőrzést. (Az uniós álláspontokról részletesen keretes írásunkban emlékezünk meg.) Az európai feszültségeket látva arra gondoltunk, megnézünk egy-két Vas megyei átkelőt, illetve utánajárunk, az épületek jelen állapotukban alkalmasak lennének-e az évekkel ezelőtti funkcióik ellátására.

Használaton kívüli határátkelők - Rábafüzes
A rábafüzesi határátkelő. Uniós támogatásból épült
Bonyhádi Zoltán

Mint ismert: az állandó ellenőrzés 2007. december 21-étől szűnt meg a magyar-osztrák, a magyar-szlovén és a magyar-szlovák határon, ezzel együtt szigorodott az ellenőrzés a külső határvonalnak számító magyar-horvát, magyar-román, magyar-szerb és magyar-ukrán vonalon. A schengeni nyitást követően az összes vasi határátkelő állami kézben maradt. Közülük öt, a kőszegi, a bucsui, a szentpéterfai, a rábafüzesi (Ausztria felé), illetve a bajánsenyei (Szlovénia felé) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gondozásába került, a kisebbek, mint például a bozsoki, a pinkamindszenti (Ausztria felé), a kétvölgyi és a magyarszombatfai pedig a korábbi VPOP-hez, a mai Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz tartoznak.

A határátkelőket egyébként korábban három csoportba osztották. Az első kategóriába a klasszikus értelemben vett kis átkelők tartoznak (például Kétvölgy, Felsőszölnök, Magyarszombatfa), ahol sorompó és konténer jelezte az országhatár végét. A középső csoportba a harminc-negyven évvel ezelőtt épült átkelőket (Bucsu, Kőszeg) sorolták be. A harmadikba pedig a kilencvenes évek végén, többségükben uniós támogatásból felhúzott átkelőket (Rábafüzes) írták.

Használaton kívüli határátkelők - Rábafüzes
A határátkelő nem turistacsalogató látványosság
Bonyhádi Zoltán

2007 végén, illetve 2008 elején hozzáláttak az objektumok akadálymentesítésének: elbontották a sorompókat és a konténereket. A bútorok, illetve az elektromos berendezések után a klímát, a villanysorompót, valamint a térfigyelő rendszert is leszerelték, és Rábafüzesre szállították, amely Vas megyében 2008 januárjától bázispontként működött. Egyes értékeket pedig közbeszerzési eljárás útján értékesítettek.

Fantomépületek a határon

Az ingatlanok hasznosításában viszont évek óta nem történt előrelépés. Bár az MNV hosszú ideje szeretné eladni őket, a helyi önkormányzatok nem mutattak igazán érdeklődést az épületek iránt, a vállalatok részéről pedig talán nem is lenne ésszerű lépés egy-egy határátkelő megvásárlása. Az üresen álló épületek állaga így folyamatosan romlik, azt pedig már csak megszokásból írjuk le, hogy az átkelőhelyek Ausztria felőli részei a mai napig is sokkal jobb állapotúak. (Az egyetlen kivételt csak a rábafüzesi határátkelő jelenti, melyet a Szentgotthárdi Ipari Parkban felépített logisztikai bázissal egy időben bővítettek ki.)

Használaton kívüli határátkelők - Rábafüzes
Darabjaikra hullanak az egykor fontos szerepet betöltő épületek
Bonyhádi Zoltán

A Schengeni Egyezmény értelmében különösen indokolt esetekben a tagországoknak készen kell állniuk arra, hogy ideiglenesen visszaállítsák a határok ellenőrzését. Erre jó példa a 2008-as svájci-osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a 2011. június 8-án és 9-én, Bécsben rendezett Világgazdasági Fórum. Ekkor ugyanis az osztrák-magyar határon visszaállt a teljes légi, vízi és közúti kontroll.

Nagy szerencse, hogy a modern technika segítségével, az idő kegyelmet nem ismerő vasfogának pusztító munkája ellenére is elvégezhetőek az esetleges határrendészeti intézkedések, méghozzá mobil eszközökkel. Az okmányok ellenőrzésére pedig kisbuszokban van lehetőség, erre főként az olaszok gyakorlata jelent jó példát.

A kőszegi, a bucsui és a rábafüzesi átkelőnél jellemzően ma is nagy a forgalom. Rábafüzes ráadásul a 8-as út mellett fekszik, ezért a Graz irányába tartók itt haladnak keresztül. A Szombathely felől Ausztriába igyekvők pedig legtöbbször Bucsunál lépik át a határt. Az osztrák munkaerőpiaci nyitás, vagyis tavaly május 1-je óta pedig becslések szerint másfélszeresére nőtt az átmenő forgalom az osztrák-magyar határon.

Használaton kívüli határátkelők - Bucsu
A bucsui épület, rajta az idő nyomaival
Bonyhádi Zoltán

Azok a bizonyos vasfogak pedig tovább pusztítanak: málladozó vakolatok, rozsdás vascsövek, kopott festések, potyogó csempék, kilazult lámpatestek jelzik az elmúlás útját. A jobbára fantomépületeknek nevezhető egykori határrendészeti objektumok már csak halvány árnyékai önmaguknak. Miközben Magyarországnak a déli, EU-n kívüli államokkal közös szakaszokon komoly feladatai vannak az unió külső határainak védelmében, addig úgy tűnik, a belső oldalon, a jó néhány évtizedes múlttal rendelkező épületek már senkit sem érdekelnek. Kár értük.

A franciák, az olaszok és a dánok visszaállítanák az állandó ellenőrzést

A skandináv ország a bűncselekmények egyre növekvő száma miatt már tavaly nyáron elrendelte a Németországgal és Svédországgal közös határainak fokozottabb ellenőrzését. A dán kormány döntése, amely a kisebbségi kabinetet kívülről támogató jobboldali Dán Néppárt (DVP) nyomására született meg, véget vet a schengeni egyezménynek köszönhetően tíz éve tartó akadálytalan európai utazásoknak. A DVP egyébként főleg a Kelet-Európából érkező bűnözők kiszűrésével indokolta a határellenőrzés visszaállítását.

Érdekesség, hogy Dánia mindezt éppen azon a tanácskozáson jelentette be, melyen az EU belügyminiszterei a schengeni övezet

radikális felülvizsgálatáról

tárgyaltak. A megbeszélések szükségességét elsősorban az úgynevezett arab tavasz idején, az észak-afrikai országokból érkező menekültek miatt egyre nagyobb nyomás alatt álló Franciaország és Olaszország vetette fel. Az időközben megtartott francia választásokon félretett Sarkozy még a kampányába is beépítette a schengeni övezet reformját. Az olasz lépésekre alapozva pedig már Ausztria részéről is felmerült, hogy vissza kellene állítani az ellenőrzést az olasz-osztrák határon.

Az EU-országok többsége egyelőre tartaná magát az eredeti schengeni elvekhez, ám az uniós Tanács nemrég meghozott döntése már újabb fordulatot jelez. A tagállamok kormányai ugyanis arról döntöttek, hogy kizárják az Európai Parlamentet (EP) a belső határok nélküli schengeni térség működésével kapcsolatos további döntéshozatalból. A határozat miatt persze durcás lett az EP, amely most azt fontolgatja, hogy az Európai Bírósághoz fordul. További konfliktusok forrása lehet, hogy a már jelenleg is komoly török népességgel rendelkező Németország és Ausztria folyamatosan kapálózik Törökország későbbi EU-csatlakozása ellen. Kimondva-kimondatlanul is hasonló okokból, mint a feljebb már említett olaszok és franciák az afrikaiak beözönlése miatt. Igazi megoldás egyelőre nincs, a nyomás viszont egyre nagyobb az unión.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Megnyíltak a schengeni határok - Végső visszaszámlálás (Képes beszámoló)

Nyomon követtük a bucsui és kőszegi határátkelők utolsó napját, járhattunk a korábban szigorúan őrzött területen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra