Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Schiffer András: Lenne pénz a közszféra béremelésére, ha nem lopnák el

Az LMP társelnöke Szombathelyen azt is mondta, hogy a rendszerváltás óta az államadósság két és félszerese vándorolt offshore cégekhez.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dermesztő hidegben, 25 perc késéssel kezdődött el a szombathelyi városháza előtt Schiffer András, az LMP társelnökének sajtótájékoztatója. Kiderült, hogy a párt megyei elnökségének ülésére jött, de akkor már össze is hívták a sajtót, aminek csak kisebb része volt jelen. Tényleg nagyon hideg volt.

Ellopják, kitalicskázzák a pénzt

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Schiffer azzal kezdett, nemrég kiderült, hogy a szociális területen dolgozók nem kapják meg a megígért béremelésüket, helyette csak bérkiegészítést kapnak, a közszféra többi ágazatában pedig nem lesz béremelés.

Schiffer András sajtótájékoztatója
Hideg volt, kevesen voltunk
Vágvölgyi Bálint

Schiffer szerint nem igaz, hogy nem lenne fedezet a közszféra béremelésére, megvan az a pénz. Csak ellopják, haverok zsebébe vándorok, offshore lovagok kitalicskázzák az országból. Pedig a közszféra dolgozóinak egyharmada, 220 ezer ember minimálbért keres, ha az ő bérüket a létminimumra emelnék, az évi 50 milliárdba kerülne.

A másik egyharmad, szintén 220 ezer ember nyolc éve nem kapott béremelést, 2008 óta így egynegyedével csökkent a keresetük reálértéke. Hozzátette, 2008 óta befagyasztották a közalkalmazotti bértáblát és az illetményalapot. Schiffer kijelentette, mintegy 500 milliárd lenne a közszféra bérrendezése, de a költségvetés csak 210 milliárdot tartalmaz erre.

Az LMP három lépése

Az LMP három lépésben rendezné a közalkalmazottak, köz- és kormánytisztviselők jövedelmét. Az első lépésben a legkevesebbet keresők bérét emelnék fel a létminimum szintére, a másodikban új bértáblát vezetnének be úgy, hogy az egyik kategóriában se legyen alacsonyabb a minimálbérnél, a harmadikban valódi béremeléseket hajtanának végre.

Schiffer András sajtótájékoztatója
Schiffer azt is felsorolta, honnan lenne pénz a béremelésekre
Vágvölgyi Bálint

Ez utóbbit a közszféra minden ágazatában megtennék, azt is kiszámolták, mindez mennyibe kerülne. Összesen 280-300 milliárd forintról van szó, ami meglenne, ha nem lopnák el - mondta. Hozzátette, eközben a közszféra egyharmada dolgozói szegénységben él.

Kijelentette, a rendszerváltás óta az államadósság két és félszeresét vitték ki az országból az offshore cégek. Az LMP már három törvényjavaslatot terjesztett be ennek megállítására, de a kormányoldal mindhárom javaslatot leszavazta.

Mondott példákat is, a Nemzeti Bank egyik ingatlanvásárlásakor a vételár offshore céghez vándorolt 4-5 milliárdról van szó. A gázüzleteken 100 milliárdnyi összeg vándorolt ki, a kormány barátjaként Andy Vajna 4-6 milliárdos adókedvezményt kapott ajándékba, a neki átadott szerencsejáték-piacon 15-20 milliárd forog évente.

Schiffer szerint, ha igaz az elv, hogy

fizessenek a gazdagok

, akkor el kellene zárni az offshore csatornákat, és meg is lenne a közszféra valós bérfejlesztéséhez szükséges 500 milliárd forint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés