Schiffer András: Lenne pénz a közszféra béremelésére, ha nem lopnák el

Az LMP társelnöke Szombathelyen azt is mondta, hogy a rendszerváltás óta az államadósság két és félszerese vándorolt offshore cégekhez.

Dermesztő hidegben, 25 perc késéssel kezdődött el a szombathelyi városháza előtt Schiffer András, az LMP társelnökének sajtótájékoztatója. Kiderült, hogy a párt megyei elnökségének ülésére jött, de akkor már össze is hívták a sajtót, aminek csak kisebb része volt jelen. Tényleg nagyon hideg volt.

Ellopják, kitalicskázzák a pénzt

Schiffer azzal kezdett, nemrég kiderült, hogy a szociális területen dolgozók nem kapják meg a megígért béremelésüket, helyette csak bérkiegészítést kapnak, a közszféra többi ágazatában pedig nem lesz béremelés.

Schiffer András sajtótájékoztatója
Hideg volt, kevesen voltunk
Vágvölgyi Bálint

Schiffer szerint nem igaz, hogy nem lenne fedezet a közszféra béremelésére, megvan az a pénz. Csak ellopják, haverok zsebébe vándorok, offshore lovagok kitalicskázzák az országból. Pedig a közszféra dolgozóinak egyharmada, 220 ezer ember minimálbért keres, ha az ő bérüket a létminimumra emelnék, az évi 50 milliárdba kerülne.

A másik egyharmad, szintén 220 ezer ember nyolc éve nem kapott béremelést, 2008 óta így egynegyedével csökkent a keresetük reálértéke. Hozzátette, 2008 óta befagyasztották a közalkalmazotti bértáblát és az illetményalapot. Schiffer kijelentette, mintegy 500 milliárd lenne a közszféra bérrendezése, de a költségvetés csak 210 milliárdot tartalmaz erre.

Az LMP három lépése

Az LMP három lépésben rendezné a közalkalmazottak, köz- és kormánytisztviselők jövedelmét. Az első lépésben a legkevesebbet keresők bérét emelnék fel a létminimum szintére, a másodikban új bértáblát vezetnének be úgy, hogy az egyik kategóriában se legyen alacsonyabb a minimálbérnél, a harmadikban valódi béremeléseket hajtanának végre.

Schiffer András sajtótájékoztatója
Schiffer azt is felsorolta, honnan lenne pénz a béremelésekre
Vágvölgyi Bálint

Ez utóbbit a közszféra minden ágazatában megtennék, azt is kiszámolták, mindez mennyibe kerülne. Összesen 280-300 milliárd forintról van szó, ami meglenne, ha nem lopnák el - mondta. Hozzátette, eközben a közszféra egyharmada dolgozói szegénységben él.

Kijelentette, a rendszerváltás óta az államadósság két és félszeresét vitték ki az országból az offshore cégek. Az LMP már három törvényjavaslatot terjesztett be ennek megállítására, de a kormányoldal mindhárom javaslatot leszavazta.

Mondott példákat is, a Nemzeti Bank egyik ingatlanvásárlásakor a vételár offshore céghez vándorolt 4-5 milliárdról van szó. A gázüzleteken 100 milliárdnyi összeg vándorolt ki, a kormány barátjaként Andy Vajna 4-6 milliárdos adókedvezményt kapott ajándékba, a neki átadott szerencsejáték-piacon 15-20 milliárd forog évente.

Schiffer szerint, ha igaz az elv, hogy

fizessenek a gazdagok

, akkor el kellene zárni az offshore csatornákat, és meg is lenne a közszféra valós bérfejlesztéséhez szükséges 500 milliárd forint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet