Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem lesz kevesebb a segély a tavalyinál Szombathelyen

A kormány átalakította a segélyezési rendszert, Szombathely alkalmazkodik, ami plusz 150 milliójába kerül. Sajtótájékoztatón jártunk.

Tulajdonképpen megírtuk már a sajtótájékoztató lényegét korábban. Január elején beszámoltunk arról Az állam nem ad pénzt a segélyekre 2015. January 12. 16:18 , hogy az állam kiszáll a segélyezésből, annak egyik részét a járási hivataloknak, másikat az önkormányzatoknak adja át. Míg a járási hivatalok szigorú szabályok szerint osztják a támogatásokat, addig az önkormányzatoknak viszonylagos szabad kezük van abban, hogy milyen és mekkora segélyeket fizetnek ki.

Megmaradnak, de átnevezik a segélyeket

Január közepén aztán írtunk arról 151 millióval kell kipótolnia a szombathelyi önkormányzatnak a segélyeket 2015. January 21. 18:22 , hogy ha a szombathelyi önkormányzat a jelenlegi szinten akarja tartani a segélyeket, akkor ehhez 150 millió forinttal növelni kell a tavaly erre fordított keretet.

Puskás Tivadar és Koczka Tibor
Bonyhádi Zoltán

És ez most megtörtént, pontosabban a költségvetés jövő heti elfogadásával történik majd meg. A mai sajtótájékoztatón a változásokról volt szó, Puskás Tivadar polgármester a törvényi változásokat ismertette, azzal, hogy Szombathelyen nem csökken a segélyek száma és összege, sőt, egyes esetekben növekszik is.

A részletekről Koczka Tibor alpolgármester beszélt, mint mondta, azért tartják egy héttel a közgyűlés előtt a sajtótájékoztatót, mert nagyon sok kérdést kap erről az önkormányzat. Kifejtette, hogy az elmúlt hetekben felmérték az igényeket, átnézték a korábban kötelező és önkéntes alapon nyújtott ellátásokat is. Kiderült, más formában ugyan, de a város továbbra is képes arra, hogy a korábbi segélyeket fenntartsa.

Van, ami marad, van, ami nő

Valóban 150 millió forinttal kell többet áldozni a segélyekre az idén, így több mint 300 milliót költenek erre. Ezek az összegek egyébként azokra az ellátásokra vonatkoznak, amelyek maradnak az önkormányzatnál, hiszen a segélyek egy részét a járási hivatalok kezelik március 1-től, plusz a szociális intézmények is segélyeznek. Szombathely a szociális ágazatra összesen egymilliárd körüli összeget fordít évente – mondta.

Koczka felsorolt néhányat a megmaradó, de más néven működő segélyekből. A lakásfenntartási támogatás fűtési támogatás lesz, az eddigi havi 2600 forintról 3000-re emelkedik. A közgyógyellátás havi összege 5000 forint lesz, és nem csak gyógyszerekre, hanem gyógyászati segédeszközökre is költhető. Az ápolási díjat az önkormányzat adja majd, és lesz rendkívüli segély, amit krízishelyzetben ítélhetnek oda jövedelem és vagyoni korlát nélkül. A szociális intézményeknek az ellátásokért fizetendő díjak nem változnak, a házi segítségnyújtás havi 1500 forintos díja 1200-ra csökken. Mindez, persze, akkor lesz hivatalos, ha a közgyűlés jövő csütörtökön elfogadja a költségvetést.

Puskás hozzátette, elkezdik kidolgozni a helyi esélyegyenlőségi programot, ami a megváltozott munkaképességűek helyzetét javítja majd. Megkérdeztük, hogy a plusz 150 millióra honnan lesz forrása az önkormányzatnak, a polgármester kifejtette, a költségvetés fő számai adottak, az ágazaton belül csoportosítanak át összegeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

151 millióval kell kipótolnia a szombathelyi önkormányzatnak a segélyeket

Ennyi kell, ha a tavalyi szinten akarják tartani a segélyezést. Több ellátási formánál várható csökkenés.

Az állam nem ad pénzt a segélyekre

Ezentúl az önkormányzatok dolga lesz a támogatások kiosztása, természetesen saját pénzből.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra