Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bábukon gyakoroltak a szombathelyi képviselők

Szájból-szájba lélegezni tanultak a szombathelyi képviselők szerda délután.

Szombathely a segítés városa – ez most Dr. Puskás Tivadar polgármester egyik, ha nem a legfőbb szívügye. A program keretén belül a Weöres Sándor Színház és a helyi tévé öt harminc másodperces oktatóklipet forgatott le, hogy bemutassa különböző helyzetekben miként nyújthatunk életmentő elsősegélyt. De, hogy az oktatás is helyet kapjon, máris az üstökénél lett megfogva a város és az önkormányzati képviselők a szerdai közgyűlés szünetéből 30 percet lecsíptek, hogy átvegyék, mit kell tenni akkor, ha valaki bajban van.

Újraélesztést gyakoroltak a képviselők
Egy képviselő, egy bábu, egy képviselő
Vágvölgyi Bálint

Érdekes volt amint a máskor oly nagyhangú és magabiztos városatyák kisiskolásokká vedlettek vissza és a házasságkötő terem bejáratánál tobzódva és kissé bizonytalanul vették az első lépéseket. Ágh Péter a ritkított buszjáratok miatti szolidaritásából buszsofőrnek öltözött. Jól tette, ő kényelmesen hozzáfért az oktatóbabához, ám Molnár Miklós hangosan adott hangot abbeli aggályának, hogy nadrágja tán szétreped a nem kimondottan öltönyhöz szabott testhelyzetben. Hogy ne hagyjuk sokáig függőben a dolgot, rögvest közöljük is, hogy Molnár alpolgármester végül nem villantott. Térjünk is vissza az oktatáshoz.

Újraélesztés gyorstalpaló

Köcse Tamás a mentőszolgálat részéről köszöntötte az urakat és hölgyeket majd nekilátott az alapszintű újraélesztés bemutatását.

Újraélesztést gyakoroltak a képviselők
Ágh Péter, aki szolidarít a volánosokkal
Vágvölgyi Bálint

Hogy van? Segíthetek?

- az első varázsmondatok, amivel a bajba jutott embert modellező élettelen torzót megszólította. Ha nincs válasz és meggyőződtünk róla, hogy a delikvens nem lélegzik, akkor jöhet a 104-es segélyhívó tárcsázása majd az újraélesztés. 30-szori mellkasnyomás aztán a szájból-szájba lélegeztetés, kétszer. Egészen addig, amíg nem jön a segítség vagy az újraélesztés nem jár sikerrel.

Kérdések és válaszok

Dióhéjban ennyi. A kérdéseknek persze adtak teret. Dr. Czeglédy Csaba azután érdeklődött kell-e ellenőrizni, hogy nincs-e valami a szájüregben.

Ha nincs arra utaló jel (ételmaradék, hányadék a száj körül), akkor nem feltétlenül kell.

Molnár Miklós már egy kicsit jobban a végletekről faggatózott. Amolyan igazi vizsgakérdést intézett a mentőtiszthez.

Mit kell tenni olyankor, hogyha egyedül, telefon nélkül rátalál egy bajba jutott, újraélesztést igénylő emberre, a következő ház pedig olyan 100-200 méterre van?

Az életszerű helyzetre nyögvenyelős válasz jött, végül visszadobták Molnárnak a labdát. Mennyit fut százon?

Újraélesztést gyakoroltak a képviselők
Szakály tanácsnok ezúttal nem a város ütőerén tartotta a kezét
Vágvölgyi Bálint

A félórás oktatás után aztán Köcse mentőtiszt elégedetten állapította meg, hogy ez egy remek társaság, így hát nem csoda, hogy tökéletesen és gyorsan hajtották végre a gyakorlatot.

Puskás Tivadar pedig azzal engedte el ebédelni a képviselőket, hogy bárkinek gyakorolhatni támad kedve az irodájában mindig lesz egy újraélesztés szimulálására alkalmas baba, de ha igény lesz rá, jövő héten ismét csoportos foglalkozáson mutatják meg a bordarepesztős, szájból szájba fújós újraélesztést.

Kíváncsiak leszünk, hogy akadnak-e jelentkezők.

Így készültek az újraélesztésről szóló reklámfilmek
Forog a WSSZ életmentést bemutató kisfilmje
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely átveszi a Savaria Szimfonikus Zenekart

A döntés nem született meg olyan egyszerűen, ahogy azt várhattuk. Mintegy 20 millióba kerülhet a megyeszékhelynek az átvétel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra